Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 | Επικοινωνία

Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει σακχαρώδη διαβήτη - Διάβασε τα τελευταία νέα!

dontia
HEALTH NEWS 21.01.2016 18:15
Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας μην εκπλαγείτε, αν εκτός από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα, διαγνώσει ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη.

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε 408 ασθενείς με οδοντιατρικά προβλήματα έδειξε ότι δείγματα αίματος από το στόμα τους διέγνωσαν σε ποσοστό 99% την πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη. Οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα ευρήματα αυτά, δεδομένου ότι η ακρίβεια της διάγνωσης αποδείχθηκε ίδια με αυτή που παρέχουν οι συσκευές ελέγχου γλυκόζης, οι οποίες μετρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμαμε ένα ανώδυνο τρύπημα στα δάχτυλα του χεριού.

Δείτε ακόμη: Δείτε γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες απο τους άντρες

«Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει σπουδαία ευκαιρία για τη διάγνωση του διαβήτη σε ασθενείς που είτε έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο είτε πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν», δήλωσε η καθηγήτρια Shiela Strauss, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «American Journal of Public Health».

Το στόμα καθρέφτης της υγείας
Είναι γνωστό ότι η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Η κακή κατάσταση των δοντιών και των ούλων και ειδικά η περιοδοντίτιδα μπορεί, για παράδειγμα, να αποτελέσει την αιτία για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων και πνευμονίας, την εμφάνιση ενοχλήσεων, όπως πονοκεφάλων και δυσπεψίας, ακόμη και την αύξηση της έντασης των πόνων στις αρθρώσεις. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το στόμα μας μπορεί να δείξει ορισμένες ασθένειες (π.χ. αναιμία, προκαρκινικές αλλοιώσεις, λευχαιμία., κ.λπ.)


Δείτε ακόμη: Κορίτσια, δώστε προσοχή: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για τους πόνους περιόδου;
Share