Τι είναι το ενδοπορικό καρκίνωμα μαστού και πως αντιμετωπίζεται;

Τι είναι το ενδοπορικό καρκίνωμα μαστού και πως αντιμετωπίζεται;
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων του ενδοπορικού καρκινώματος.
Μάλιστα αυτές οι διαγνώσεις αποτελούν το 25% των καρκινικών διαγνώσεων με τη βοήθεια μαστογραφίας, καθώς οι ακτινολόγοι χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν και εντοπίζουν όλο και μικρότερους καρκινικούς όγκους.

Τι είναι όμως το ενδοπορικό καρκίνωμα του μαστού (DCIS); "Είναι μία πάθηση τοπική, που δεν έχει τον κίνδυνο μεταστάσεων, διότι τα καρκινικά κύτταρα δεν ξεφεύγουν από τα όρια της κυτταρικής μεμβράνης", αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιμελήτρια Α', χειρουργός μαστού στο Θεαγένειο, Φωτεινή Παυλίδου.

Δείτε ακόμη: Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την ελκώδη κολίτιδα!

Συνιστά στις γυναίκες να μην αμελούν τον τακτικό έλεγχο του μαστού και να μην τρομοκρατούνται σε περίπτωση που διαγνωστεί ενδοπορικό καρκίνωμα διότι, όπως λέει, "είναι ένα εμπόδιο, το οποίο μπορούμε εύκολα να το υπερπηδήσουμε, αφού υπάρχει λύση".

"Ο συστηματικός έλεγχος του μαστού, ανά τακτά διαστήματα, με ψηλάφηση, υπερηχογράφημα ή μαστογραφία είναι βασικό στοιχείο της πρόληψης του καρκίνου. Το ενδοπορικό καρκίνωμα ανιχνεύεται κατά τον μαστογραφικό έλεγχο ή είναι ένα ψηλαφητό μόρφωμα. Είναι ένας χαμηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνος, που στο 90-95% των περιπτώσεων δεν κάνει μεταστάσεις. Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και στη συνέχεια με ακτινοθεραπεία ή προληπτικά με ορμονοθεραπεία με χάπια. Η ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπείες" εξηγεί η κ. Παυλίδου.

Δείτε ακόμη: Καρδιαγγειακά προβλήματα στις γυναίκες: Πως θα μειώσεις τον κίνδυνο;