HPV & καρκίνος: Πόσο επικίνδυνος είναι για τις γυναίκες και πόσο για τους άντρες;

HPV & καρκίνος: Πόσο επικίνδυνος είναι για τις γυναίκες και πόσο για τους άντρες;
Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου λόγω του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση JAMA Oncology ανέφερε ότι ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικών καρκίνων τουλάχιστον κατά 7 φορές, ίσως και πολύ περισσότερο. Τώρα, η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος διαφέρει μεταξύ αντρών και γυναικών.

Δείτε ακόμη: Καρδιαγγειακά προβλήματα στις γυναίκες: Πως θα μειώσεις τον κίνδυνο;


Οι ερευνητές του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διαπίστωσαν ότι, παραδόξως, οι γυναίκες που έχουν αλλάξει στη ζωή τους περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους κινδυνεύουν λιγότερο από στοματοφαρυγγικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας. Αντιθέτως, για τους άντρες ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων (στοματικό σεξ). Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να εκδηλώσουν τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου λόγω HPV.

Η επικεφαλής της ομάδας, Gypsyamber D'Souza, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, επισημαίνει ότι οι λευκοί μεσήλικες άντρες αποτελούν την υπο-ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου λόγω HPV.

Οι έρευνες της D'Souza παρουσιάζουν μια τάση των νέων να επιδίδονται στο στοματικό σεξ σε όλο και πιο μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Στους άντρες, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων (στοματικό σεξ) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης της στοματοφαρυγγικής οδού από τον HPV, όμως δεν φαίνεται να ισχύει κάτι αντίστοιχο για τις γυναίκες. «Συγκρίνοντας μια γυναίκα και έναν άντρα με τον ίδιο αριθμό ερωτικών συντρόφων, ο άντρας είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί από τον HPV στην στοματοφαρυγγική οδό απ’ ό,τι η γυναίκα», δηλώνει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια.

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχει αλλάξει μια γυναίκα (κολπικό σεξ) τόσο λιγότερο φαίνεται να κινδυνεύει από τον HPV (λοίμωξη της στοματοφαρυγγικής οδού). Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο είναι ότι η πρώτη έκθεση στον ιό μέσω του κολπικού σεξ ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό της γυναίκας ώστε να αποτρέψει επακόλουθη λοίμωξη της στοματοφαρυγγικής οδού. Οι άντρες, ωστόσο, φαίνεται να μην επωφελούνται από μια τέτοια ανοσοαντίδραση.

Παράλληλα, σημειώνει η D'Souza, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι έπειτα από τη λοίμωξη από HPV οι άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, κάτι που συμβάλλει περαιτέρω στον κίνδυνο καρκίνου.

Η λοίμωξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα στελέχη του HPV είναι αρκετά συχνή και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί αυτόματα σε ένα με δύο έτη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός παραμένει στον οργανισμό και οδηγεί σε κυτταρικές μεταβολές στο λάρυγγα, το φάρυγγα και τη στοματική κοιλότητα, μεταβολές που συνεπάγονται καρκινογένεση.

Δείτε ακόμα: Τι είναι το ενδοπορικό καρκίνωμα μαστού και πως αντιμετωπίζεται;



Πηγή: onmed