Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 | Επικοινωνία

Νέα έρευνα: Τι σημαίνουν οι ελιές στο δέρμα μας; Έχουν σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου;

elia
HEALTH NEWS 04.03.2016 18:18
Αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει στο παρελθόν ότι οι πολλές ελιές στο δέρμα συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και κυρίως με το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Τώρα, ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ιταλία έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση ανάμεσα στις ελιές στο δέρμα και τις πιθανότητες μελανώματος.Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μελάνωμα έχουν στο δέρμα τους λίγες ελιές.

«Πολλοί είναι αυτοί που εσφαλμένα έχουν πληροφορηθεί ότι το μελάνωμα είναι κυρίως ασθένεια των ανθρώπων που έχουν πολλές ελιές στο δέρμα τους ή ανθρώπων που έχουν ασυνήθιστης μορφολογίας ελιές», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άλαν Τσαρλς Γκέλερ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χαρβαρντ. «Πιστεύω πως αυτό είναι το βασικό εύρημα της μελέτης, ότι αυτή η θεωρία δεν φαίνεται να ισχύει τελικά», συμπληρώνει ο Γκέλερ.

Δείτε ακόμη: HPV & καρκίνος: Πόσο επικίνδυνος είναι για τις γυναίκες και πόσο για τους άντρες;

Οι ερευνητές μελέτησαν 566 περιστατικά ατόμων από την Καλιφόρνια και το Μίσγικαν που είχαν λάβει πρόσφατα διάγνωση για μελάνωμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο γιατρός είχε μετρήσει πόσες ελιές έχει ο ασθενής στο δέρμα του και είχε επισημάνει εάν κάποια από αυτές δεν ήταν μορφολογικά υγιής.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς (ποσοστό 66%) είχαν 0-20 ελιές στο δέρμα τους, αριθμός που θεωρείται σε γενικές γραμμές μικρός από τους γιατρούς. Η διαπίστωση αυτή εξέπληξε ιδιαίτερα τους ερευνητές, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ. Η τάση αυτή φάνηκε να γίνεται ακόμη πιο έντονη αναλογικά με την ηλικία των ασθενών. Συγκεκριμένα, στα άτομα 60 ετών και άνω, ποσοστό μόλις 19% είχαν στο δέρμα τους 20 ή και περισσότερες ελιές.

Πέρα από τη θεωρία ότι οι πολλές ελιές σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η νέα μελέτη φαίνεται να καταρρίπτει έναν ακόμη διαδεδομένο μύθο: ότι οι μη φυσιολογικές ελιές υποδεικνύουν συχνά καρκίνο. Τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι το 73% των ασθενών της μελέτης δεν είχαν στο δέρμα τους ελιές που τυπικά αξιολογούνται ως μη φυσιολογικές (από άποψη συμμετρίας, ορίων, απόχρωσης και διαμέτρου).

Τα νέα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι οι ελιές είναι ασήμαντες και ότι η αξιολόγησή τους δεν είναι απαραίτητη. Το μήνυμα που επιθυμούν να διαδώσουν οι ερευνητές μέσω των ευρημάτων τους είναι ότι και τα άτομα που έχουν ελάχιστες ελιές στο δέρμα τους πρέπει να αξιολογούνται προληπτικά από το δερματολόγο και να μην επαναπαύονται, πιστεύοντας ότι δεν κινδυνεύουν.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας! – Εσύ το ήξερες;Δείτε ακόμη: Δώσε προσοχή! Ποια τα προειδοποιητικά σημάδια για ανακοπή καρδιάς;Δείτε ακόμη: Έλληνας γιατρός έκανε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑΔείτε ακόμη: Σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Τα αίτια και η αντιμετώπιση τουΠηγή: onmed
Share