Μήπως ιδρώνεις υπερβολικά; Μην το διακινδυνεύεις

Μήπως ιδρώνεις υπερβολικά; Μην το διακινδυνεύεις

Από την Διονυσία Καρακεκέ

Συνηθίζεις να λες ότι «ιδρώνεις σαν άλογο και βρωμάς σαν γουρούνι» αν και είσαι όλη την ώρα κάτω από το ντους; Μάθε γιατί...
Αν και ένα γυναικείο ιδρωμένο σώμα αποτελεί φαντασίωση πολλών αντρών, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό να είσαι κόκκινη, ιδρωμένη και να μυρίζεις! Ο ιδρώτας είναι το υγρό που εκκρίνουν οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης. Υπό κανονικές συνθήκες, ο ιδρώτας είναι άχρωμος και άοσμος, ενώ η γεύση του είναι αλμυρή. Η... ιδρωτίλα, η ενοχλητική μυρωδιά του διπλανού σου στο μετρό, οφείλεται αλλού. Διάβασε παρακάτω...

Από τι αποτελείται
Αποτελείται κατά 99% από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κ.λπ. Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματός μας και μας κάνει καλό, καθώς μαζί του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός. Στόχος του είναι να ψύξει το σώμα όταν αυτό υπερθερμαίνεται.

Μήπως ιδρώνεις υπερβολικά;

Δεν θα ξαφνιαστείς. Όπως και στις περισσότερες ασθένειες, ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που περιέγραψε για πρώτη φορά την υπερίδρωση, τον 4ο αιώνα π.Χ. Αν είσαι από αυτούς που παραπονιούνται ότι περνούν το καλοκαίρι ιδρωμένοι, ανήκεις στο 3% του πληθυσμού που παρουσιάζουν υπερίδρωση. Το 1,4% ιδρώνει περισσότερο στις μασχάλες.

Ποιος φταίει;

Αρχικά το DNA σου, καθώς έχει βρεθεί ότι περίπου το 50% όσων πάσχουν από υπερίδρωση έχουν κάποιον στην οικογένειά τους που έχει το ίδιο πρόβλημα. Δεν ιδρώνουμε όμως μόνο από τη ζέστη.
Ο ιδρώτας παράγεται επίσης και από έναν δεύτερο μηχανισμό. Πρόκειται για την υπερίδρωση λόγω συναισθηματικών παραγόντων, όπως το στρες. Εκτός από την πρωτογενή υπερίδρωση, υπάρχει και η δευτερογενής, η οποία δεν οφείλεται στους δύο πιο πάνω μηχανισμούς. Στις περιπτώσεις αυτές άλλες ασθένειες, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, κακοήθεις νόσοι, η υπογλυκαιμία και άλλες καταστάσεις, μπορεί να ευθύνονται για την υπερβολική εφίδρωση.
Ψυχολογικές προεκτάσεις

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να ιδρώνεις. Κυρίως αν αυτό οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Οι κοινωνικές προεκτάσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αν πρέπει να πας σε μια συνέντευξη για εργασία και το πουκάμισό σου στάζει, οι παλάμες σου είναι υγρές και νιώθεις να κατρακυλούν στάλες ιδρώτα στο μέτωπό σου... έχεις σίγουρα πρόβλημα και πρέπει να επισκεφτείς έναν εξειδικευμένο γιατρό. Έναν καλό δερματολόγο και σίγουρα έναν ψυχολόγο. Για να αντιμετωπίσεις προσωρινά το πρόβλημα, μπορείς να βάλεις λίγη σκόνη ταλκ στις μασχάλες σου ώστε να απορροφήσει τον ιδρώτα και να φοράς βαμβακερά ή μεταξωτά ρούχα για να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Αν γυμνάζεσαι, φόρα τα ειδικά συνθετικά υφάσματα που ενδείκνυνται για τον ιδρώτα. Επίσης, μπορούν να σε βοηθήσουν κάποιες κρέμες που θα βρεις στο φαρμακείο και τέλος, κάποιες επεμβάσεις. Η πιο απλή είναι το botox, αλλά υπάρχουν και χειρουργικές επεμβάσεις για πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Πότε απαιτείται ιατρική φροντίδα;
Κρίνεται απαραίτητο να δείτε κάποιο γιατρό:
Αν ξυπνάτε με κρύο ιδρώτα ή βρίσκετε τη μαξιλαροθήκη και τα σεντόνια σας υγρά το πρωί.
Αν έχετε έντονη εφίδρωση σε όλο το σώμα σας και όχι μόνο σε κεφάλι, πρόσωπο, μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια ή πόδια.
Εάν παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε μόνο στη μία πλευρά του σώματός σας, όπως π.χ. στη μία μασχάλη.
Αν η εφίδρωση ξαφνικά επιδεινώνεται. Αν έως και σήμερα δεν ιδρώνατε εύκολα και ξαφνικά ιδρώνετε με το παραμικρό.

Βρωμιδρωσία

Αν είναι άοσμος ο ιδρώτας γιατί... μυρίζει; Η βρωμιδρωσία, όπως λέγεται, είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό σύμπτωμα του ιδρώτα. Η άσχημη μυρωδιά προκύπτει συνήθως από τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιδερμίδα και τα οποία διασπούν τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να παράγονται οξέα.
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τρία με τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες! Υπάρχουν δύο είδη, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς αδένες βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ οι αποκρινείς αγαπούν τις περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν τρίχες (π.χ. μασχάλες και γεννητικά όργανα) και απελευθερώνουν χημικές ουσίες με χαρακτηριστική μυρωδιά, τις φερομόνες. Γι' αυτό και η βρωμιδρωσία εκδηλώνεται μετά την εφηβεία, καθώς σε αυτό το στάδιο της ζωής αναπτύσσονται οι αποκρινείς αδένες.

Τι μπορείς να κάνεις;
Το υπερβολικό βάρος, η κατανάλωση πολλών μπαχαρικών και ασθένειες όπως ο διαβήτης επιδεινώνουν τη βρωμιδρωσία. Είναι σημαντικό να απομακρύνεις τα βακτήρια που την προκαλούν από το δέρμα σου, αφού επισκεφτείς έναν ειδικό.

Πλύνε τα καινούρια σου ρούχα
Είναι πολύ σημαντικό να πλένεις τα ρούχα μόλις τα αγοράζεις. Κάθε ρούχο μπορεί να έχει κατασκευαστεί σε 3-4 χώρες και κανείς δεν γνωρίζει τις προδιαγραφές που ακολουθούν. Είναι πιθανό αλλού να παράγονται τα υφάσματα, αλλού να βάφονται και αλλού να συναρμολογούνται.
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, τον χρωματισμό τους αλλά και για να μην τσαλακώνονται μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Στα υφάσματα είναι πιθανό να «κατοικούν» μύκητες και μικρόβια από τους ανθρώπους που τα επεξεργάστηκαν ή τα δοκίμασαν... Μην το διακινδυνεύεις...

Τι λέει ο ιδρώτας σου για σένα
Δεν είναι μόνο το βλέμμα ή το χαμόγελο που αποκαλύπτουν ποιος είσαι. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιδρώτας μας μπορεί να μυρίζει ευτυχία ή δυστυχία! Ονομάζουν το φαινόμενο «χημειο-σηματοδότηση» (chemosignalling) και το θεωρούν υπεύθυνο για τα συναισθήματα που μοιραζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Τα χημικά σήματα λειτουργούν ως το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να «συγχρονιστούν συναισθηματικά», έξω από τη συνειδητή κατανόησή τους.

ΜΟΤΤΟ
* 1% των ιδρωτοποιών αδένων βρίσκεται κάτω από τη μασχάλη.
*1,5 λίτρο ιδρώτα εκκρίνει το δέρμα κάθε ημέρα.
*Το άλογο ιδρώνει περισσότερο από όλα τα ζώα.
*Ο σκύλος δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες.

ΙΔΕΑ!
Ο ιδρώτας λύση για τη λειψυδρία
Περισσότερα από 780 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Γι' αυτό η UNICEF και ο Σουηδός μηχανικός Andreas Hammar δημιούργησαν μια συσκευή που μετατρέπει την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα σε πόσιμο νερό.
Πρόκειται για 100% πόσιμο νερό! Περισσότεροι από 1.000 άνθρωπους δοκίμασαν την πατέντα «Πιείτε από τον ιδρώτα του άλλου» («drink other's sweat») και είπαν ότι το νερό που ήπιαν ήταν πιο καθαρό από το τοπικό νερό βρύσης!

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Τα βακτήρια που προστατεύουν το πεπτικό σύστημα- Μάθε τα πάντα για τα προβιοτικά

Υπολογίστε μόνοι σας αν κινδυνεύετε από έμφραγμα την επόμενη δεκαετία

10 βλαβερές συνήθειες που επιδεινώνουν την ακμή- Ούτε που τις φαντάζεστε!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

«Θέλει να μου πάρει τον Γιαννάκη και να…»: Το πρωτοφανές ξέσπασμα της Αλίκης για τον Παπαμιχαήλ επί σκηνής

Γενέθλια σήμερα για τη Δέσποινα Βανδή -Πόσο ετών γίνεται;

Δύσκολες ώρες για αγαπημένη ηθοποιό – Η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει