Αποθεραπεία τώρα: Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος

Αποθεραπεία τώρα: Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος
Από την δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ογκολόγο-ακτινοθεραπευτή

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο είναι παγκοσμίως ημέρα γιορτής για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο ή αποθεραπεύτηκαν, απoδεικνύοντας ότι δεν είναι μια μάχη χαμένη.

Οι αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο αυξάνουν και πληθύνονται. Ζουν δίπλα μας, εργάζονται και ονειρεύονται, βρίσκονται στον οικογενειακό και κοινωνικό μας περίγυρο. Οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της ύπαρξής τους, να ασχοληθούμε με τις ανάγκες τους. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από την παρουσία τους γιατί νίκησαν μια ασθένεια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατη. Παράλληλα με τη στήριξή τους, αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση της άγνοιας και των προκαταλήψεων που αφορούν τον καρκίνο και έχουν ριζώσει και αναπαράγονται στην κοινωνία μας. (Η συνηθέστερη αντίδραση συνομιλητή μου μόλις δηλώσω την επαγγελματική μου ιδιότητα είναι να… φτύσει τον κόρφο του!)
Κάθε ημέρα για τον αποθεραπευμένο είναι μία ακόμη σημαντική σελίδα στο ημερολόγιο της ζωής. Γι’ αυτό και στην ΑΚΟΣ ονομάσαμε «Ημερολόγιο Αποθεραπείας» το βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης που σχεδιάσαμε και διανέμουμε δωρεάν σε όποιον μας το ζητήσει –ένας πολύτιμος οδηγός για την τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας του αποθεραπευμένου μετά την αποθεραπεία του.

«Αυτός που αγωνίζεται, μπορεί να χάσει. Όμως αυτός που δεν αγωνίζεται, ήδη έχει χάσει». Αυτά τα λόγια του Μπρεχτ φέρνουν συχνά στο μυαλό μου το κουράγιο και οι αντοχές πολλών ασθενών μου. Όταν αποθεραπευθούν, τους αξίζει ποιότητα ζωής, που θα την κατακτήσουν με τη διασφάλιση της ψυχικής και της σωματικής τους υγείας, με την υιοθέτηση ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής.

cancer

«Άκος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία: θεραπεία σώματος και ψυχής. Και εμείς στην ΑΚΟΣ –μια ομάδα επιστημόνων από τον χώρο της υγείας με συνοδοιπόρους αποθεραπευμένους από τον καρκίνο και ευαισθητοποιημένους πολίτες– αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε στήριξη στους αποθεραπευμένους αλλά και να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο. «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» είναι ο τίτλος της πανελλαδικής εκστρατείας μας, με σύνθημα «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου», που σημαίνει ότι αποβάλλω βλαβερές συνήθειες και υιοθετώ έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό και τις ανάγκες του.

cancer3

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης συνήθιζε να λέει: «Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιασθείς, ποτέ». Ας ενημερωθούμε, λοιπόν, και ας φροντίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία μας για να μην μας αιφνιδιάσει καμία αρρώστια. Σε αυτή την πορεία, αντλούμε κουράγιο και δύναμη από τους αποθεραπευμένους. Είναι το λάβαρο του αγώνα μας, η απόδειξη ότι όλοι έχουμε μέσα μας αχαρτογράφητες δυνάμεις που δεν τις έχουμε ακόμη αξιοποιήσει.
Προσφέροντας στον εαυτό μας ως δώρο τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο –τον οποίο πολλοί από άγνοια ή φόβο τον αμελούν ή χειρότερα τον αποφεύγουν– κάνουμε μια καλή αρχή. Ας κάνουμε την αρχή από σήμερα. ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

«Αυτός που αγωνίζεται, μπορεί να χάσει. Όμως αυτός που δεν αγωνίζεται, ήδη έχει χάσει».

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Συχνοουρία: Πώς θα απαλλαγείτε από τις πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα

Μάθετε αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ανάλογα με τις ώρες που δουλεύετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Μια αθόρυβη απειλή

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Αποκλειστικό! Λιάγκας – Σκορδά: Οι χωριστές διακοπές….συνεχίζονται!

Κώστας Βουτσάς – Αλίκη Κατσαβού: Βγήκαν από το μαιευτήριο με το μωρό τους!

Χρηστίδου – Μαραντίνης: Διαχυτικοί και τρελά ερωτευμένοι στην Πάρο!