Τα 4 βήματα που πρέπει κάθε καρκινοπαθής να κάνει

Τα 4 βήματα που πρέπει κάθε καρκινοπαθής να κάνει
 

Από την Διονυσία Καρακεκέ για το The Body

Με το σύνθημα «Μπορούμε. Μπορώ», η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2016 φέρνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι μέχρι το 2030 ο καρκίνος θα νικηθεί και θα μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο αντί για θανατηφόρα ασθένεια.

Χάρη στις νέες θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διπλασιάζουν, ακόμα και σε δύσκολες μορφές καρκίνου, η Παγκόσμια Ημέρα έρχεται να μας θυμίσει όλα όσα πρέπει να κάνουμε, είτε πάσχουμε είτε όχι. Με στόχο να μειώσουμε τον πόνο –ψυχικό και σωματικό– που φέρνει κάθε καρκίνος στον ασθενή και την οικογένειά του, ο καθένας μας ατομικά ή όλοι μαζί ως ομάδα μπορούμε να βοηθήσουμε με δράσεις, ενημέρωση, υποστήριξη. Τι πρέπει, όμως, να κάνει οπωσδήποτε ο άνθρωπος που θα διαγνωστεί με καρκίνο; Να θυμάται πάντα ότι η γνώση είναι δύναμη.

Πάρε μία δεύτερη γνώμη
Όταν οι γιατροί σε ενημερώσουν ότι πάσχεις από καρκίνο, ξέρεις ότι αυτή η είδηση θα αλλάξει όλη σου τη ζωή. Τα συναισθήματα θα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό, ενώ ταυτόχρονα θα αγωνιάς για την πορεία της υγείας σου. Αναζητώντας μια δεύτερη διάγνωση, θα ενημερωθείς καλύτερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Θα σου δοθεί η δυνατότητα να ανιχνεύεις θεραπευτικές επιλογές και να ενημερωθείς για τις τελευταίες εξελίξεις. Επειδή, παρά την πρόοδο της επιστήμης, ακόμα και σήμερα ο καρκίνος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καλό είναι να διερευνήσεις την κατάσταση σε βάθος. Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων. Θα είναι χρήσιμο για σένα να επιβεβαιώσεις τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, να δεις τις προοπτικές και να μάθεις ποιες είναι οι θεραπείες που ενδείκνυνται. Σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών κάθε χρόνο γίνεται λάθος διάγνωση. Μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα απαραίτητη.

Βρες τον κατάλληλο γιατρό
Κατάλληλος γιατρός σημαίνει πολλά πράγματα. Αρχικά σημαίνει κατάλληλος για το είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχεις. Εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι άλλος είναι ο κατάλληλος γιατρός αν πάσχεις από καρκίνο του μαστού και άλλος για τη λευχαιμία ή το μελάνωμα. Επίσης, ο γιατρός που θα επιλέξεις πρέπει να έχει εύσημα και «περγαμηνές», κυρίως από τους ασθενείς του, που να μην αφήνουν αμφιβολία για την επάρκειά του. Είναι σημαντικό να συνεργάζεται με κάποιο νοσοκομείο ή κλινική που να πληροί τις προδιαγραφές για την αρμόζουσα νοσηλεία σου, αν χρειαστεί. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να πρόκειται για έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς, να συνεργαστείς και να τον εμπιστευτείς.

ca

Τι θα ρωτήσεις;
Η γνώση είναι το αποτέλεσμα των σωστών ερωτήσεων. Το Cancer Treatment Centers of America έχει συντάξει 10 ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου.
1. Τι είδους διαγνωστικά τεστ μου προτείνετε;
2. Ποιες πληροφορίες θα πάρουμε από αυτές τις εξετάσεις;
3. Ποιες θεραπείες μπορούμε να κάνουμε και ποιες μου προτείνετε και γιατί;
4. Τι θα γίνει αν η θεραπευτική αγωγή που θα προτείνετε δεν έχει αποτέλεσμα σε μένα; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
5. Ποιες είναι οι παρενέργειες των θεραπειών και με τι συχνότητα παρουσιάστηκαν σε προηγούμενους ασθενείς;
6. Υπάρχει υποστηρικτική βοήθεια σε τέτοια περίπτωση και ποια είναι;
7. Πόσους ασθενείς είχατε στο παρελθόν με τον ίδιο τύπο καρκίνου και σε αυτό το στάδιο; Πόσο επιτυχημένη ήταν η εξέλιξή τους;
8. Εκτός από εσάς, ποιοι άλλοι γιατροί ή νοσοκομειακό προσωπικό θα εμπλακεί στη θεραπεία μου; Πόσο συχνά θα τους συναντώ και ποιος θα είναι ο βασικός στόχος του καθενός;
9. Η θεραπευτική μου αγωγή, οι συναντήσεις μας, οι εξετάσεις μου κ.λπ. πού θα γίνονται;
10. Υπάρχει τρόπος να συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου παλεύοντας ταυτόχρονα με την ασθένεια; Πώς θα με βοηθήσετε;

Μείνε δυνατός
Το σώμα του ασθενούς από καρκίνο δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την ίδια την ασθένεια αλλά και μια σειρά από συνέπειες. Είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστείς δύναμη σωματική και ψυχική. Αρχικά μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν και είναι κοντά σου είναι σίγουρα έτοιμοι να σταθούν στο πλάι σου. Σταμάτα να προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου και συνεργάσου μαζί τους. Δεν είναι η ώρα να καταπονήσεις το σώμα σου. Αντίθετα, είναι η ώρα να το αγαπήσεις. Αναζήτησε θεραπείες ιατρικές και εναλλακτικές για να πάρεις σωστή καθοδήγηση. Στρέψε το ενδιαφέρον σου στην ψυχή σου και αναζήτησε τις πληγές που χρειάζεται να επουλωθούν. Κόψε, έστω και τώρα, τις κακές συνήθειες και περίθαλψε το σώμα σου και το πνεύμα σου με αγάπη και αποδοχή. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις όλη τη δύναμη για τον δύσκολο αγώνα σου. Κάλεσε το 1069, την εθνική γραμμή υποστήριξης ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, και ζήτα τη βοήθειά τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις από 90 χώρες του κόσμου.

Tο 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν.

Η εισαγωγή του όρου «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, τον «πατέρα της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Μούδιασμα στα πόδια- Τι μπορεί να σημαίνει;

Υποφέρετε από τριχόπτωση; Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία

Κριθαράκι στο μάτι: Οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Ξεσπά δημοσίως η μητέρα του Παντελή Παντελίδη: «Είστε μηδενικά…» – Σε ποιους/ποιες αναφέρεται;

Οικονομάκου – Μιχόπουλος: Γιόρτασαν τα γενέθλιά του στην Καλιφόρνια! Η τρυφερή αφιέρωση της Αθηνάς!

Ένα βήμα πριν το διαζύγιο αγαπημένο ζευγαρι της showbiz! Δεν το περιμέναμε…