Κάθε ασθένεια έχει την ώρα της! Μάθε από τι κινδυνεύεις κατά τη διάρκεια της ημέρας

Κάθε ασθένεια έχει την ώρα της! Μάθε από τι κινδυνεύεις κατά τη διάρκεια της ημέρας
Από τον Δημήτρη Χατζηκυριάκου για The Body

Έχεις συχνά πονοκεφάλους τις πρωινές ώρες; Δεν είναι τυχαίο! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κάθε ασθένεια έχει τη δική της ώρα.

07:00
Ουρική αρθρίτιδα
Εκείνη την ώρα οι συγκεντρώσεις ουρικού οξέως στο αίμα βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Έτσι δικαιολογείται και ο έντονος πόνος της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) που παρατηρείται το πρωί. Αντιθέτως, τις βραδινές ώρες, και κυρίως μετά τις έντεκα, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, με αποτέλεσμα ο πόνος να περιορίζεται.

08:00
Δυσκαμψία
Η πρωινή δυσκαμψία οφείλεται στην ακινησία της νύχτας αλλά και στις διακυμάνσεις των επιπέδων της κορτιζόνης.

08:00-10:00
Ημικρανίες
Όταν ξυπνάμε, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες να παρατηρούνται οι περισσότερες ημικρανικές κρίσεις. Αντίθετα, το βράδυ τα κρούσματα ημικρανίας είναι ελάχιστα, γιατί ο οργανισμός χαλαρώνει και η αρτηριακή πίεση πέφτει.

09:00-10:00
Εμφράγματα – εγκεφαλικά
Σύμφωνα με μελέτες, οι ώρες υψηλού κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι οι πρωινές, και συγκεκριμένα μεταξύ εννέα και δέκα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπέρταση που ίσως δημιουργείται το πρωί λόγω των ορμονών του στρες, που αυξάνονται εξαιτίας του άγχους.

15:00-19:00
Άγχος και κρίσεις πανικού
Οι περισσότερες κρίσεις πανικού και το έντονο άγχος εκδηλώνονται τις απογευματινές ώρες. Αυτό οφείλεται στους κιρκάδιους ρυθμούς, που κάνουν το νευρικό σύστημα πιο ενεργό. Επίσης, μέχρι το απόγευμα συμβαίνουν τα περισσότερα γεγονότα που σε στρεσάρουν.

16:00
Μπούκωμα και βήχας
Από το απόγευμα και μετά, τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι εντονότερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ορμόνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις είναι λιγότερο ενεργές εκείνη την ώρα.

pon

17:00
Οστεορθρίτιδα
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, τις απογευματινές ώρες, και συγκεκριμένα μετά τις πέντε, οι πόνοι της οστεοαρθρίτιδας είναι εντονότεροι.

21:00
Έλκος
Τα συμπτώματα έλκους είναι εντονότερα το βράδυ και κυρίως μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ετοιμάζεται για τη χαλάρωση της νύχτας και έχει χωνέψει το μεγαλύτερο μέρος απ' ό,τι έχει καταναλώσει.

22:00
Φαγούρα
Εκείνοι που πάσχουν από κάποια δερματοπάθεια (ψωρίαση, έκζεμα κ.λπ.) παρατηρούν αυξημένη φαγούρα κυρίως μετά τις δέκα το βράδυ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται τη νύχτα.

04:00
Συριγμός
Όσοι έχουν άσθμα συχνά παθαίνουν κρίσεις συριγμού τα ξημερώματα. Σύμφωνα με επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη την ώρα οι δείκτες φλεγμονής του οργανισμού είναι αυξημένοι και το άσθμα είναι κυρίως φλεγμονή των αεραγωγών.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Ο άγνωστος κίνδυνος για την υγεία σας που καραδοκεί τον Δεκαπενταύγουστο!

Προσοχή! Ποιοι είναι οι καλύτεροι και ποιοι οι χειρότεροι χυμοί για την υγεία σας

Τι ακριβώς είναι το έλκος στομάχου; Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Η Σοφία Βογιατσάκη πόζαρε με μαγιό και τρέλανε το Instagram – Δείτε το κορμί της!

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστη παρουσιάστρια! Έμεινε σε κώμα από σπάνια ασθένεια!

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το μπικίνι που άναψε φωτιές! Δείτε το πραγματικό της σώμα χωρίς ρετούς!