Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Κρίση πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί διαφέρει από το άγχος;

Κρίση πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί διαφέρει από το άγχος;
HEALTH NEWS 30.10.2017 14:27

Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από κρίσεις πανικού.


Αναφέρουν συμπτώματα όπως ξαφνικό σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση πνιγμού, ότι δεν τους φτάνει ο αέρας που αναπνέουν, έντονη δυσφορία κι ένα συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Συχνά επισκέπτονται γιατρούς οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι έχουν γερή καρδιά, δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα. Όμως εξακολουθούν να βασανίζονται από αυτά τα συμπτώματα... Διαβάστε παρακάτω...

Πότε καθαρίζουν οι πνεύμονες απ’ όταν κόψετε το τσιγάρο! Η απάντηση θα σας συγκλονίσει!

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Μπορεί να κάνετε τα ψώνια σας, να περπατάτε ήρεμα στο δρόμο, απότομα αισθάνεστε ένα σφίξιμο στο στήθος, την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή, τα πόδια να «κόβονται», ιδρώνετε, δυσκολεύεστε να πάρετε αναπνοή και πιστεύετε ότι αυτό είναι το τέλος.

Ο φόβος εκείνων των στιγμών είναι τόσο έντονος, που στη συνέχεια σκέφτεστε με αγωνία τι θα γίνει αν το ξαναπάθετε και μήπως είναι χειρότερα ή μοιραίο την τελευταία φορά. Η ζωή σας μπορεί να αλλάξει μετά από μία σειρά κρίσεων πανικού, γιατί αρχίζετε να αποφεύγετε καταστάσεις, πρόσωπα και μέρη τα οποία έχετε συνδέσει με τις κρίσεις πανικού.

Το θαυματουργό πράσινο smoothie που κάνει το κρύωμα… παρελθόν! Δοκίμασέ το και θα σε σώσει!

Επειδή η κρίσεις εμφανίζονται ξαφνικά δεν υπάρχει πάντα ξεκάθαρο αίτιο. Συχνά όμως αν ψάξουμε το ιστορικό του ατόμου θα βρούμε στρεσογόνα γεγονότα ή αλλαγές στη ζωή του. Κι όταν μιλάμε για αλλαγές δεν εννοούμε μόνο αρνητικές (αλλαγή εργασίας, τραυματικά γεγονότα κ.α.), αλλά και θετικές (όπως μετακόμιση σε καινούργια κατοικία, γάμος κ.α.)

Η κρίση πανικού μοιάζει, αλλά δεν ταυτίζεται με το άγχος.

Το άγχος είναι ένα διάχυτο συναίσθημα πίεσης και δυσφορίας. Η κρίση πανικού δημιουργεί ξεκάθαρα φυσιολογικά συμπτώματα. Κάθε άνθρωπος έχει την εμπειρία του πανικού με διαφορετικό τρόπο, αλλά οι περισσότεροι δηλώνουν ότι αισθάνονται έντονο φόβο που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, μούδιασμα, εφίδρωση, ζαλάδα, τάση για εμετό, κ.α. Η κάθε κρίση πανικού κρατάει περίπου μέχρι 20 λεπτά, τα οποία φαίνονται αιώνας.

Έχεις χοληστερίνη; Αυτές είναι οι τροφές που τη «διαλύουν»…

Η ευπάθεια στο άγχος πιθανότατα έχει βιολογική βάση.

Αν ένας γονιός έχει κρίσεις πανικού, το παιδί έχει 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κρίση, από ένα παιδί του οποίου ο γονιός δεν παρουσίασε ποτέ κρίση.

Πώς επηρεάζουν οι κρίσεις πανικού την ποιότητα ζωής;

Επειδή οι κρίσεις είναι τρομακτικές το άτομο κάνει τα πάντα για να μην τις ξαναζήσει. Αρχίζει να αποφεύγει μέρη, πρόσωπα, καταστάσεις που θυμίζουν την κρίση. Π.χ. αν η κρίση πανικού συνέβη την πρώτη φορά σε λεωφορείο, αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει. Συνήθως αυτός ο φόβος επεκτείνεται και σε άλλες καταστάσεις, μπορεί στη συνέχεια να φοβάται και άλλα μέσα μεταφοράς. Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από κρίσεις πανικού βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση και σε εγρήγορση μήπως τους ξανασυμβεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά χάνουν τη χαρά της ζωής και ζουν με το φόβο ότι θα έχουν άλλη μια φοβερή κρίση πανικού.

Δουλεύετε υπερβολικά; Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε φτάσει στα όρια σας

Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;

Αν και έχει βρεθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν, ο καλύτερος τρόπος βοήθειας είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Πληθώρα έγκυρων επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που απαλλάχτηκαν από τα ενοχλητικά συμπτώματα των κρίσεων πανικού μέσω αυτής της θεραπείας είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη βελτίωση που είδαν άνθρωποι που έκαναν μόνο φαρμακοθεραπεία.
Share