Καρκίνος του στόματος: Ποιούς προσβάλλει και πως θεραπεύεται! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου!

Καρκίνος του στόματος: Ποιούς προσβάλλει και πως θεραπεύεται! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου!

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή αρρώστια που όμως μπορεί να θεραπευθεί. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί θεμέλιο για επιτυχή θεραπεία και επιβίωση.

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σκοτώνει ένα άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Διαβάστε παρακάτω...

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα αποτελούν παγκοσμίως τον έκτο σε συχνότητα καρκίνο. Στην Κύπρο βάσει στατιστικών στοιχείων την περίοδο 1998-2010 καταγράφηκαν 353 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες και το στοματοφάρυγγα.

Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός HPV που μεταδίδεται κυρίως με στοματογεννητική επαφή. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου:

      • 1. Κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του στόματος.
      • 2. Αλκοόλ, κυρίως αν καπνίζουν ο κίνδυνος αυξάνεται 30 φορές.
      • 3.Δίαιτα. Μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα προστατεύει τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο του στόματος.
      • 4. HPV(ιός θηλωμάτων, του ανθρώπου). Ο ιός HPV (τύπος 16,18), που μεταδίδεται με το στοματικό σεξ, είναι σήμερα ένας από τους πιο μεγάλους παραγοντές κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Δείτε ακόμη: «Μυστήριες» μελανιές στο σώμα; Τι μπορεί να σημαίνουν

Προκαρκινικές βλάβες.

Προκαρκινικές βλάβες στο στόμα μπορεί να είναι λευκές ή ερυθρές πλάκες, μικρές ή μεγαλύτερες που έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν αγνοηθούν. Η εξέταση που θα βοηθήσει στην διάγνωση είναι η βιοψία και η ιστολογική εξέταση. Ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια: Πληγές στο στόμα. Αν έχεις μια πληγή στο στόμα, που δεν περνά τις επόμενες δυο εβδομάδες, μην αμελήσεις. Αν δεις ογκίδιο ή διογκώσεις στο στόμα ή τον λαιμό μην αμελήσεις. Ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες παντού στο στόμα. Αν δεις κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή μην αμελήσεις. Αιμορραγία ή ξαφνικό πρόβλημα στα ούλα με απότομη μετακίνηση δοντιών μπορεί να είναι νόσημα των ούλων, αλλά και πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος.

Που εμφανίζεται ο καρκίνος του στόματος. Αυτοεξέταση.

Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, το μάγουλο, τον ουρανίσκο. Πιο συχνά όμως εμφανίζεται στο πλάγιο ή κάτω μέρος της γλώσσας, στα χείλη και στο έδαφος του στόματος. Προληπτικά μέτρα. Αν επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμη και εάν φοράτε οδοντοστοιχίες ιδίως αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοολούχα ποτά.

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας εξετάζετε το στόμα σας. Αν δείτε άσπρες ή κόκκινες πλάκες ή πληγές, η κάποια αλλαγή στο στόμα σας που δεν περνούν τις επόμενες 2 εβδομάδες, ζητήστε την συμβουλή του οδοντίατρου σας. Να αφτιάχνετε τα χαλασμένα δόντια και να αλλάζετε κακές προσθετικές εργασίες. Όταν εκτίθεστε συχνά στον ήλιο να φοράτε καπέλο και να βάζετε αντηλιακή κρέμα στα χείλη σας. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και E, που θωρακίζουν τον οργανισμό.Σταματήστε αμέσως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Εάν ο καρκίνος του στόματος διαγνωσθεί γρήγορα και η βλάβη είναι μικρή υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευθεί, γιαυτό και η έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή θεραπεία και επιβίωση του ασθενούς και εδώ ο οδοντίατρος μπορεί να διαδραματίσει πρωτύοντα ρόλο.

*Η Αντρη Αβραάμ είναι χειρούργος Οδοντίατρος, για τον τοπικό Οδοντιατρικό Σύλλογο Πάφου