Κορίτσια προσοχή! Οι τροφές που προκαλούν αέρια και καλό θα ήταν... να τις αποφύγετε!

Κορίτσια προσοχή! Οι τροφές που προκαλούν αέρια και καλό θα ήταν... να τις αποφύγετε!

Έχεις νιώσει ποτέ φούσκωμα μετά από κάποιο γεύμα; Από πού μπορεί να βρέθηκε όλος αυτός ο αέρας; Σύμφωνα με το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περισσότεροι από εμάς γεμίζουν με αέρια από 12 μέχρι 15 φορές την ημέρα, και οι έρευνες δείχνουν ότι το κοιλιακό φούσκωμα επηρεάζει μέχρι και το 30% των Αμερικανών.

Το να έχεις ένα απόλυτα επίπεδο στομάχι όλη την ώρα δεν είναι φυσιολογικό. Διαβάστε παρακάτω...

Μόλις φας και πιεις, οι τροφές και τα υγρά παίρνουν χώρο στο στομάχι και τα έντερά σου, γεγονός που οδηγεί σε κάποια επέκταση της κοιλιάς.

Δείτε ακόμη: Feng shui για καλή τύχη στην αισθηματική ζωή. Πώς θα αλλάξεις την αύρα στα προσωπικά σου;

Φυσικά όταν νιώθεις πρησμένη στην κοιλιά, αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι κάτι συμβαίνει με τις τροφές που λαμβάνεις. Αλλά αν η κοιλιά σου είναι πολύ πρησμένη τις φυσιολογικές μέρες, μάλλον θα πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τις τροφές που σε φουσκώνουν και προκαλούν αέρια.

Τροφές που προκαλούν φούσκωμα και τυμπανισμό

Όσπρια


Μάλλον θα έχεις ακούσει πάλι ότι τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια προκαλούν αέρια. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες αλλά και σάκχαρα και φυτικές ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Όταν, λοιπόν, τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αναλαμβάνουν δράση και τρέφονται από αυτά.

Δείτε ακόμη: Πόνος στα γυναικεία γεννητικά όργανα: 5 αιτίες όταν δεν οφείλεται στην περίοδο!

Αυτή η διαδικασία παράγει αέρια και μπορεί να φουσκώσει την κοιλιά σου. Είναι καλό να συνδυάζεις τα όσπρια με δημητριακά ολικής άλεσης που χωνεύονται εύκολα, όπως το ρύζι και η κινόα. Αν τρως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά, δε θα σε ενοχλούν τόσο πολύ όσο αν τα έτρωγες σποραδικά.

Μπρόκολο, λάχανο και λαχανίδα


Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη- ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο μέχρι να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο έντερό σου, μία διαδικασία που παράγει αέρια και σε φουσκώνει.

Είναι σημαντικό να τα τρως όμως συστηματικά, γιατί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που οδηγούν σε ένα πιο ισχυρό πεπτικό σύστημα, που δεν πρήζεται εύκολα. Μπορείς να δοκιμάσεις να τα μαγειρεύεις στον ατμό, καθώς έτσι μαλακώνουν οι φυτικές τους ίνες.

Γαλακτοκομικά

Έχεις νιώσει ποτέ περισσότερο πρησμένη μετά από ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ένα κομμάτι τυρί; Μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να διασπάσει τη λακτόζη(τη ζάχαρη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα. Μείνε μακριά από τα κανονικά γαλακτοκομικά και δοκίμασε αυτά που δεν περιέχουν λακτόζη, για να δεις διαφορά.

Μήλα

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα (όπως και τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα) περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και κάποιοι οργανισμοί δεν τα ανέχονται. Το αποτέλεσμα; Πολλά αέρια και φούσκωμα.

Τα μήλα αποτελούν ιδανικό σνακ αλλά είναι σημαντικό να τα τρώμε με μέτρο. Ένα μόνο μήλο περιέχει 4,5γρ. πρωτεΐνης και περίπου το 10% των καθημερινών απαιτήσεων του οργανισμού σου σε βιταμίνη C. Δεν αξίζει λοιπόν να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου.

Δείτε ακόμη: Η απόλυτη δίαιτα για να είσαι bikini ready μέχρι να πεις... Πάσχα!

Αλμυρές τροφές

Γνώριζες ότι το αλάτι προσελκύει το νερό; Η κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και να σε κάνει να πρηστείς. Το να αποφύγεις το νάτριο δεν είναι τόσο εύκολο όσο να αποκλείσεις το αλάτι από τη διατροφή σου.

Το νάτριο βρίσκεται στο απόγειό του στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές, όπως οι σούπες και το ψωμί. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις, οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πίνεις αρκετό νερό ώστε να το αποβάλεις από τον οργανισμό σου.