Έπεσε απότομα η ζυγαριά: Δείτε από ποιους καρκίνους μπορεί να κινδυνεύετε!

Όταν μειώνονται τα κιλά απότομα, δεν πρέπει πάντα να χαιρόμαστε!

Έπεσε απότομα η ζυγαριά: Δείτε από ποιους καρκίνους μπορεί να κινδυνεύετε!

Ενώ κάποιοι πασχίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά με αυστηρές δίαιτες και σκληρή γυμναστική, άλλοι τα βλέπουν να «φεύγουν» με ευκολία και χωρίς καθόλου κόπο. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε μια ευχάριστη και επιθυμητή εξέλιξη…

Με περισσότερες από 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται η ανεξήγητη απώλεια βάρους και μάλιστα υπολογίζεται ότι μεταξύ των αντρών 7 στα 10 περιστατικά όπου η απώλεια κιλών δεν μπορεί να εξηγηθεί από αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης αποδίδονται στην επικίνδυνη νόσο, αποκαλύπτει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Βάσει των ευρημάτων τους, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση British Journal of General Practice, οι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να παραπέμπουν άμεσα για εξετάσεις τους ασθενείς που παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για πολλαπλές μορφές καρκίνου
Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ασθενείς, είναι η πρώτη μεγάλη επιστημονική μελέτη που ποσοτικοποιεί τη σχέση καρκίνου και απώλειας βάρους.

Δείτε ακόμη: "Έχω παχύρευστα και δύσοσμα κολπικά υγρά! Είναι μόλυνση;" O γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Στο σύνολο των συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες που χάνουν αναίτια κιλά διατρέχουν 14,2% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν εμφανίσει καρκίνο, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,7%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων καθοδηγείται από την ισχυρή σχέση απώλειας βάρους και καρκίνου του προστάτη, του πιο κοινού καρκίνου στους άντρες.

Το βασικότερο ίσως εύρημα των ερευνητών είναι πως η ανεξήγητη απώλεια βάρους αναδεικνύεται στο πιο χαρακτηριστικό γενικό σύμπτωμα του καρκίνου και ειδικά του ορθοκολικού, του καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου στο πάγκρεας και των καρκίνων των νεφρών.

Συνηθέστερα από την ανεξήγητη απώλεια βάρους φάνηκε πως ήταν μόνο ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως η αιμορραγία από τον πρωκτό στον ορθοκολικό καρκίνο ή ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Μπράιαν Νίκολσον, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει πως οι γιατροί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εξετάσεις για πολλές μορφές καρκίνου ταυτόχρονα σε ασθενείς που χάνουν κιλά χωρίς προφανή λόγο ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η διάγνωση.

Μένει να διερευνηθεί στο μέλλον, προσθέτει ο Νίκολσον, πόσα κιλά πρέπει να χάσει κάποιος για να υπάρχουν βάσιμες υποψίες και ανησυχίες για καρκίνο και κατ’ επέκταση να δικαιολογείται η διενέργεια σχετικών εξετάσεων.

Πηγή: pontiki.gr