Καρκίνος στους πνεύμονες: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι πρέπει να πας για εξετάσεις!

Δες αναλυτικά...

Καρκίνος στους πνεύμονες: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι πρέπει να πας για εξετάσεις!

Μία από τις πιο αθόρυβες και επικίνδυνες ασθένειες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεικτικό της «αθόρυβης» δράσης του είναι πως στο 40% των περιπτώσεων, η διάγνωση γίνεται αφού η νόσος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, στο 1/3 των περιπτώσεων, ο καρκίνος έχει φτάσει το στάδιο 3. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Άσθμα: 4+1 τρόποι για να το διαχειριστείς! Μην πανικοβάλλεσαι!

Μάθετε τα απλά σημάδια που υποδεικνύουν καρκίνο του πνεύμονα και προστατευθείτε

Επίμονος βήχας

Μπορεί να οφείλεται απλά σε ένα κοινό κρυολόγημα ή μία λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, σε περίπτωση που συνεχίζει για περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, είναι ξηρός και συνοδεύεται από βλέννα τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα κάποιον ειδικό.

Αλλαγή στον τύπο του βήχα

Ιδιαίτερα αν είστε καπνιστής, σε περίπτωση που ο βήχας αλλάξει, μην το αγνοήσετε. Συγκεκριμένα, αν ο βήχας είναι πιο συχνός, προκαλεί βαθύτερο ή βραχνό ήχο, αιμόπτυση ή περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο, καλό θα είναι να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η δύσπνοια

Πρόκειται για ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή αν εμφανίζετε μετά από μία εργασία, που παλαιότερα μπορούσατε να κάνετε χωρίς ενοχλήσεις.

Δείτε ακόμη: Εσύ το ήξερες; Αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνει να βάζεις γάλα στον καφέ!

Πόνος στο στήθος, τον ώμο ή την πλάτη

Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδος πόνου στο στήθος, είτε αυτός είναι οξύς, ήπιος, σταθερός ή επαναλαμβανόμενος ανά διαστήματα. . Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί πόνο στο στήθος, η ενόχληση μπορεί να προκύψει από διογκωμένους λεμφαδένες ή μετάσταση στο θωρακικό τοίχωμα του υπεζωκότα (επένδυση γύρω από τους πνεύμονες) ή στις νευρώσεις. Επίσης, ο καρκίνος του πνεύμονα μερικές φορές σχετίζεται και με τον πόνο στον ώμο, το βραχίονα ή τον αυχένα.

Συριγμός ή σφύριγμα κατά την αναπνοή

Ο συριγμός είναι δυνατόν να οφείλεται στους αεραγωγούς που έχουν μπλοκάρει ή έχουν φλεγμονή. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με αιτίες που είναι θεραπεύσιμες, ωστόσο μπορεί να είναι επίσης ένα σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.

Αλλαγή στη φωνή

Ιδιαίτερα, η βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από ένα απλό κρυολόγημα, αλλά ενδεχομένως η αιτία να είναι πιο ανησυχητική.

Δείτε ακόμη: Κρίση πανικού ή σύμπτωμα εμφράγματος; Πως θα καταλάβεις την διαφορά!

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους στην περίπτωση του καρκίνου μπορεί να προκύψει από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη ενέργεια του σώματός σας.

Πονοκέφαλος

Ίσως πρόκειται για σημάδι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο. Βέβαια, ο κάθε πονοκέφαλος δε σημαίνει αυτόματα μετάσταση στον εγκέφαλο, απλά μερικές φορές, ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί να δημιουργήσει πίεση στην άνω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η μεγάλη φλέβα που κινεί το αίμα από το άνω μέρος του σώματος προς την καρδιά, προκαλώντας πόνο.

Πηγή: athensmagazine.gr