Πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης; Τι φταίει;

Μάθετε γιατί πονάτε!

Πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης; Τι φταίει;

Μία στις τρεις γυναίκες νιώθει πόνο στο σεξ, σύμφωνα με έρευνες.

Τα αίτια της δυσπαρευνίας είναι πολλά και οι λύσεις ανάλογες. Διαβάστε παρακάτω...

Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων

Ορισμένες γεννητικές λοιμώξεις όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι τριχομονάδες και οι μυκητιάσεις μπορούν να κάνουν το σεξ επώδυνο. Πολλές φορές μάλιστα τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή. Ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ξηρός κόλπος

Τα χάπια για τις αλλεργίες, τα χαμηλά οιστρογόνα ή ακόμα κι ένα πολύ ζεστό ντους ή μπάνιο μπορεί να στεγνώσει τις κολπικές εκκρίσεις. Μία λιπαντική αλοιφή μπορεί να δώσει λύση. Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, να χρησιμοποιείτε αλοιφές που έχουν ως βάση το νερό.

Δείτε ακόμη: Κώστας Τσουρός: "Παιδιά τι είναι το... Βίκυ Κάβουρα;" - Απίστευτη ατάκα του δημοσιογράφου!

Μέγεθος

Εάν το πέος είναι μεγάλο και ακουμπάει στον τράχηλο προκαλείται πόνος. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις στην ερωτική πράξη. Συχνά ασθενείς μου διαπιστώνουν ότι όταν είναι εκείνες επάνω στον σύντροφό τους, ελέγχουν τον ρυθμό και το βάθος της διείσδυσης κι έτσι μειώνουν τον πόνο.


Διέγερση

Εάν δεν υπάρχει αρκετή διέγερση πριν την πράξη, μπορείτε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας τι σας διεγείρει . Τα προκαταρκτικά βοηθούν στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, η οποία αυξάνει τη λίπανση της περιοχής και μειώνει τον πόνο. Επίσης, κατά την επαφή, η ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας μεταβάλλεται. Η μήτρα μετακινείται προς τα επάνω και ο κόλπος επιμηκύνεται. Αυτό απαιτεί 5-7 λεπτά προκαταρκτικών.

Ενδομητρίωση

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματά της μοιάζουν πολύ με αυτά άλλων γυναικολογικών παθήσεων. Η διάγνωση και η θεραπεία της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως με λαπαροσκόπηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στο να μην θεωρήσει η γυναίκα τον πόνο στο σεξ ως κάτι που "απλά συμβαίνει".

Δείτε ακόμη: Χάρης Ρώμας: Είναι full in love! - "Ανακάλυψα την αληθινή αγάπη εδώ και..."

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Έχει παρατηρηθεί ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου αυξάνει την απόλαυση της επαφής.

Εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λιπαίνεται λιγότερο ο κόλπος και το αιδοίο, λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων. Ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει λύσεις (όπως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τοπική ή συστηματική) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λίμπιντο και τη μείωση του πόνου κατά την επαφή.

Νέες μητέρες

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα και ειδικά αν θηλάζουν, μπορεί να έχουν ξηρό κόλπο και τα κολπικά τοιχώματα να είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Μετά τον τοκετό ο χρόνος που απαιτείται για να επιθυμεί μία γυναίκα να κάνει έρωτα, διαφέρει πολύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το διάστημα αυτό να φθάσει και τους τρεις μήνες ή και περισσότερο. Οι λιπαντικές αλοιφές βοηθούν πολύ, ειδικά τις θηλάζουσες.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Πολλές φορές υπάρχει σημαντική συμβολή ψυχολογικών παραγόντων (πχ φοβίες) που προκαλούν ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου, που καθιστούν την επαφή επώδυνη ή αδύνατη. Η ψυχολογική υποστήριξη για αυτές τις γυναίκες είναι απαραίτητη.