Πώς ο ρομαντισμός συμβάλλει στη πίεσή σου;

Το περίμενες;

Πώς ο ρομαντισμός συμβάλλει στη πίεσή σου;

Ο έρωτας μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και ρίχνει και την πίεση

Για τους ερωτευμένους και για όσους βρίσκονται σε μια βαθιά συναισθηματική κατάσταση (αν αυτή είναι αμοιβαία ακόμη καλύτερα), η σκέψη του συντρόφου τους μπορεί να τους προκαλέσει αναστάτωση, πόθο, ολοκλήρωση, αλλά και ένα ακόμη: ηρεμία, που σε κλινική εικόνα μεταφράζεται σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και ομαλό καρδιακό ρυθμό. Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη: Πώς συνδέεται η διατροφή με την αϋπνία; Ποια είναι η λύση;

Το θέμα θα μπορούσε να αποδοθεί γλαφυρά ως εξής: Ένας άνδρας πηγαίνει στον γιατρό για να αφαιρέσει μυρμηγκιές από το πέλμα με τον παραδοσιακό τρόπο, επώδυνη επέμβαση παρά τις ενέσεις αναισθησίας. Ο ασθενής φαίνεται να δυσκολεύεται κάπως, αλλά ούτε συσπάται ούτε βγάζει άχνα την ώρα που ο δερματολόγος του αφαιρεί τις βλάβες. Το υπομένει σχεδόν στωικά. «Δεν πονάτε;» τον ρωτά ο γιατρός. «Αναρωτιέμαι πώς αντέχετε;». «Σκέφτομαι την κοπέλα μου», απαντά ο ασθενής. «Έχει και αυτή μυρμηγκιές;», αντιτείνει ο ανυποψίαστος γιατρός. «Όχι, βέβαια, απλώς σκέφτομαι το πρόσωπό της και ηρεμώ». Ισχύει!

Ο Πλατωνικός έρωτας δεν αγαπάει το στρες

Όταν αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση, οι ρομαντικές σκέψεις για τον σύντροφό σας (προσοχή, αυτές δεν περιλαμβάνουν σεξ) μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο, σύμφωνα με νέα μελέτη από τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Psychophysiology. Για τις ανάγκες της 102 συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια αγχωτική διαδικασία -βυθίζοντας το ένα πόδι σε ένα δοχείο με πολύ παγωμένο νερό.

Δείτε ακόμη: Απίστευτο! Δείτε τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας... ένα σουβλάκι!

Τους ζητήθηκε να παραμείνουν εκεί για κάποια λεπτά παρότι κάποιοι έτρεμαν. Οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, καθοδηγώντας τους όμως να σκεφτούν ένα συγκεκριμένο θέμα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες -όλοι τους ήταν δεσμευμένοι σε ρομαντικές σχέσεις-, ανατέθηκε τυχαία μία από τις δύο ακόλουθες συνθήκες κατά τη διάρκεια του πειράματος:

α) Να σκεφτούν τον/την σύντροφο τους ως πηγή υποστήριξης και βοήθειας,

β) Να σκεφτούν το ημερήσιο πρόγραμμά τους.

Εκείνοι που πραγματοποίησαν το πρώτο παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερη ενόχληση από το παγωμένο νερό (η αντίδραση του σώματος στο άγχος), σε σχέση με εκείνους που τους ζητήθηκε να σκεφτούν την ημέρα τους.

Σημειωτέον, το ίδιο αποτέλεσμα (χαμηλή αρτηριακή πίεση) καταγράφηκε και για εκείνους που είχαν το σύντροφό τους μαζί στην αίθουσα και μπορούσαν να ανταλλάξουν μαζί του ορισμένες ματιές.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν ικανά γιατί οι ρομαντικές σχέσεις υψηλής ποιότητας συνδέονται σταθερά με θετικούς δείκτες υγείας στην επιστημονική βιβλιογραφία. Κρατώντας ένα συμπέρασμα από όλα αυτά, αυτό είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το καθημερινό άγχος μέσω των σχέσεών μας – είτε με τον σύντροφό μας αυτοπροσώπως είτε ανακαλώντας την εικόνα του.

Επομένως την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε κάποια στρεσογόνα κατάσταση δεν θα ήταν κακή ιδέα να, να σκεφτείτε το πρόσωπο του/της συντρόφου σας και να αντλήσετε από εκεί ηρεμία και δύναμη.