ΕΟΦ: Προσοχή! Απαγορεύεται η εξαγωγή 77 φαρμάκων!

Αναλυτικά η ανακοίνωση!

ΕΟΦ: Προσοχή! Απαγορεύεται η εξαγωγή 77 φαρμάκων!

Αρκετά φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους σκευάσματα που προορίζονται για βασικές παθήσεις όπως η επιληψία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα, αντιθρομβωτικά φάρμακα και άλλα.

Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον ΕΟΦ στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος. Διαβάστε παρακάτω...

Αναλυτικά ο ΕΟΦ ανακοινώνει:

«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των αναφορών για ελλείψεις, καθώς και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός για τη διακίνηση των φαρμάκων, αποφασίσθηκε η επέκταση της Απαγόρευσης των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκειά τους για την ελληνική αγορά.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί».

TAGS