Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Αρωματικά της ελληνικής γης: Τα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλουν να μην απουσιάζουν από την κουζίνα μας!

Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Αρωματικά της ελληνικής γης: Τα θρεπτικά συστατικά που επιβάλλουν να μην απουσιάζουν από την κουζίνα μας!
HEALTH NEWS 14.03.2019 12:48

Αρωματίστε το φαγητό σας με μυρωδικά της ελληνικής γης. Η νοστιμιά και η θρεπτικότητά τους ανταγωνίζονται τα μπαχαρικά της Ανατολής.

Όπως θα διαπιστώσετε, πολλοί λόγοι επιβάλλουν να μην απουσιάζουν από την κουζίνα μας! Διαβάστε παρακάτω...

Ρίγανη. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Θυμάρι. Καταπραΰνει τη δυσπεψία καθώς τα φυσικά έλαιά του ελαχιστοποιούν την ποσότητα των αερίων στο πεπτικό σύστημα. Αλλες χημικές ουσίες του έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες που ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τις κράμπες στο στομάχι. Ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες με βασικότερη τη θυμόλη, ενώ ανακουφίζει από το κρυολόγημα και αποτελεί φυσική θεραπεία για τον βήχα. Στα πλεονεκτήματά του και το ότι βελτιώνει την όραση, ενώ χημικές ουσίες του συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δυναμώνει τα κόκαλα, χάρη στο ασβέστιο, το σίδηρο και τη βιταμίνη Κ που περιέχει. Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά του προστατεύουν την καρδιά.

Ανηθος. Από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, ιδανικός για την προστασία των οστών.
Μαϊντανός. Με ικανοποιητική ποσότητα φολικού οξέος, που συμμετέχει στη διαδικασία μεταβολισμού της ομοκυστεΐνης, αμινοξύ του οποίου η αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα έχει σχετιστεί με βλάβη σε αγγεία και νευρικά κύτταρα. Δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, την οποία προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στα οστά, από τη δράση της ομοκυστεΐνης την οποία ο μαϊντανός καταπολεμά. Πανεπιστημιακές έρευνες επικύρωσαν την αντιφλεγμονώδη δράση και την αντιηπατοτοξικότητα του.

Δεντρολίβανο. Βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να προγραμματίζει τις μελλοντικές του κινήσεις.

Βασιλικός. Προστατεύει το DNA, χάρη στις πολυφαινόλες ή στα φλαβονοειδή του, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που οφείλονται στα πτητικά έλαιά του (εστραγόλη, λιναλοόλη, κινεόλη, ευγενόλη, σαβινένιο, μυρκένιο και λιμονένιο), ενώ σημαντική είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του χάρη στην ευγενόλη του. Οπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή χρόνιων φλεγμονών του εντέρου. Η αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α του βασιλικού βοηθάει στην αντιμετώπιση του άσθματος και της οστεοαρθρίτιδας. Είναι και καλή πηγή μαγνησίου -το οποίο προάγει την καρδιαγγειακή υγεία-, καλίου και βιταμίνης C αλλά και πολύ καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου.

Μάραθος (τριμμένος και αποξηραμένος). Πλούσιος σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Περιέχει και φυλλικό οξύ, απαραίτητο για βασικές λειτουργίες όπως η σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA αλλά και η δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αποξηραμένο κρεμμύδι. Ολες οι ποικιλίες περιέχουν αιθέριο έλαιο με αλιξίνη και αλικίνη και θειούχες ενώσεις, φυτικές κόλλες, ινουλίνη, μέταλλα (νάτριο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο), βιταμίνες (Α, Β1, Β2, C), υδατάνθρακες (69%) και πρωτεΐνες. Είναι βακτηριοκτόνο, αντιφλεγμονώδες, τονώνει τη χολή, είναι χωνευτικό, διουρητικό, καθαρτικό και επουλωτικό. Τονώνει την καρδιά, καταπραΰνει τον βήχα και περιέχει πολλή βιταμίνη C.
Τριμμένο και αποξηραμένο σκόρδο. Πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνες C, Β6 και σελήνιο, περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις με κυρίαρχη την αλισίνη, στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η κατανάλωση σκόρδου ευεργετεί την καρδιά, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Βρούβα (σινάπι). Με δράση καθαρτική, αποτοξινωτική και τονωτική, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό και στην καρδιά. Περιέχει φυτικά έλαια και ένα ισχυρό υδρολυτικό ένζυμο, τη μυροσίνη.

Στις γλυκοπατάτες λέμε ναι!


Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και στην απώλεια κιλών καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Οι γλυκοπατάτες οφείλουν το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα τους στο αντιοξειδωτικό β-καροτένιο.

Μοιάζουν με τις πατάτες (είναι και οι δύο κόνδυλοι) αλλά έχουν μακρινή συγγένεια.
Περιέχουν κουερσετίνη. Σημαντικό διαιτητικό φλαβονοειδές, το οποίο βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης LDL και των φλεγμονών, ενώ λειτουργεί και ως φυσικό αντιισταμινικό που καταπολεμά τις αλλεργίες, εποχικές ή χρόνιες.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Η ανθοκυάνη στις μοβ είναι αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το β-καροτένιο στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Πλούσιες σε μαγγάνιο. Μία γλυκοπατάτα περιέχει το 28% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να απορροφήσει τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης. Μία γλυκοπατάτα περιέχει πάνω από το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βήτα-καροτίνη, η οποία στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Πλούσιες σε φυτικές ίνες, οπότε επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Κάνουν καλό στην καρδιά. Εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Β6, σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καρδιά.

Πλούσιες σε βιταμίνη C. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.

Με βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό.


ΠΗΓΗ: ΤΙVI ΣΙΡΙΑΛ

TAGS
Share