Mεγάλη προσοχή: Συναγερμός για φυματίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας!

Είναι μείζον πρόβλημα!

Mεγάλη προσοχή: Συναγερμός για φυματίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας!

O Eθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί για τη φυματίωση!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. Διαβάστε παρακάτω...

Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή την 24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004 – 2017.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το 2019 είναι «Ήρθε η ώρα» και δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών.

Στη χώρα μας, ήρθε η ώρα όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ για δράση. Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την φυματίωση με τα εξής:

• Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.
• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
• Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.
• Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
• Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.
• Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.

Ο ΕΟΔΥ παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη φυματίωση εδώ

Πώς μπορείτε να νικήσετε την κακοσμία; Έχουμε τη λύση στο παρακάτω θέμα:

Νικήστε την κακοσμία του σώματος! Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι!

Τι είναι η Φυματίωση; Ποια τα συμπτώματα της και πώς θεραπεύεται πλήρως; Τι γίνεται με τους πρόσφυγες;

Η φυματίωση είναι νόσος που θεραπεύεται πλήρως φτάνει να... αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα.

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές πέρα από τις τροπικές, έχει οδηγήσει να περνά ο χειμώνας με θερμοκρασίες άνω των 15οC με αποτέλεσμα να πολλαπλάσιάζονται τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει πιά και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Έτσι ασθένειες άγνωστες ή που είχαν εκλείψει βρίσκονται σε αύξηση.

Οι δώδεκα θανατηφόρες ασθένειες και επιδημίες που ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή είναι: Η Γρίπη των Πτηνών, η ασθένεια Babesiosis, που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, ο ιός Εμπολα, τα εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα, η Μπορρελίωση, η πανούκλα, η φυματίωση, η ασθένεια του ύπνου, που μεταδίδεται από τη μύγα τσε τσε, ο υπερτροφισμός από τα φύκια, ο πυρετός Rift Valley, ο κίτρινος πυρετός και η χολέρα.

Για το σοβαρό ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φυματίωσης στη χώρα μας, λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, προειδοποιούν οι Ελληνες λοιμωξιολόγοι. Οπως εξηγούν, η φυματίωση ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, λόγω της φύσης του μικροβίου, και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Η φυµατίωση είναι µια λοιµώδης νόσος η οποία συνήθως προσβάλλει τους πνεύµονες, αν και µπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώµατος. Ο όρος φυματίωση αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών ασθενειών που προκαλούνται από το Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis)- ή σπανιότερα από το Mycobacterium bovis. Το μυκοβακτηρίδιο αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδη αίτια παγκοσμίως, μετά τον ιό HIV. Το 1993 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμπεριέλαβε την φυματίωση στα νοσήματα που αποτελούν παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Η φυματίωση μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο, κυρίως όμως τους πνεύμονες, και τυπικά σχετίζεται με το σχηματισμό κοκκιωμάτων. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλει η νόσος διακρίνεται σε πνευμονική και εξωπνευμονική. Με τον όρο πνευμονική φυματίωση αναφερόμαστε στα περιστατικά φυματίωσης που αφορούν το πνευμονικό παρέγχυμα. Η κεγχροειδής φυματίωση συμπεριλαμβάνεται μια και υπάρχουν βλάβες και στους πνεύμονες.

fimatiosi-1728x800_c

Πριν από περίπου 150 χρόνια, η φυµατίωση ήταν η αιτία για έναν στους οκτώ από όλους τους θανάτους στο ΕΒ, αλλά από το 1980 κι έπειτα, µε τις καλύτερες συνθήκες στέγασης και διατροφής και τις αποτελεσµατικές θεραπείες, η φυµατίωση είχε πλέον γίνει ασυνήθιστη ασθένεια στο ΕΒ, µε 5745 περιστατικά το 1987. Ωστόσο, η φυµατίωση δεν είχε εξαφανιστεί τελείως. Τα τελευταία 20 χρόνια οι αριθµοί στο ΕΒ αυξάνονται µε αργό ρυθµό. Τώρα παθαίνουν φυµατίωση γύρω στα 7.000 άτοµα το χρόνο – λίγο παραπάνω από ένα άτοµο σε κάθε 10.000 άτοµα του πληθυσµού.

Η φυµατίωση δεν κολλά εύκολα – πρέπει να είστε σε στενή και µακρόχρονη επαφή µε κάποιον που πάσχει από φυµατίωση (για παράδειγµα, να ζείτε στο ίδιο σπίτι) – αλλά πρέπει να γνωρίζουµε όλοι τα συµπτώµατα της ασθένειας ώστε να είµαστε σε θέση να ζητήσουµε θεραπεία όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Η φυµατίωση θεραπεύεται µε τη χορήγηση ειδικών αντιβιοτικών.

Πώς µεταδίδεται η φυµατίωση και τι πιθανότητες υπάρχουν να μολυνθεί κανείς;

Ο µόνος τρόπος µετάδοσης της φυµατίωσης είναι άµεσα από κάποιον που έχει λοιµώδη φυµατίωση στους πνεύµονες ή τον λαιµό. Αν και η φυµατίωση µεταδίδεται µέσω του αέρα όταν τα άτοµα που έχουν την ασθένεια βήχουν ή φτερνίζονται, θα πρέπει να έχετε στενή και µακρόχρονη επαφή µε µολυσµένο άτοµο για να κολλήσετε την ασθένεια. Εποµένως η πιθανότητα να κολλήσετε φυµατίωση στο λεωφορείο ή στο µετρό, για παράδειγµα, είναι πολύ µικρή.

Υπάρχουν άτοµα που έχουν φυµατίωση των πνευµόνων αλλά δεν µεταδίδουν την νόσο, και, εφόσον λαµβάνουν την σωστή θεραπεία, τα περισσότερα άτοµα µε λοιµώδη φυµατίωση σταµατούν να µεταδίδουν την ασθένεια πολύ γρήγορα – γενικά µετά από περίπου δύο εβδοµάδες – µε την προϋπόθεση ότι λαµβάνουν την σωστή θεραπεία.

Αν και ο καθένας µπορεί να κολλήσει φυµατίωση, µερικές οµάδες ατόµων διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες. Σε αυτές τις οµάδες περιλαµβάνονται άτοµα τα οποία:

• Έχουν ζήσει µέσα στο ίδιο σπίτι - ή είχαν µακρόχρονη και στενή επαφή – µε κάποιον που υπέφερε από την ενεργό µορφή (την κολλητική µορφή) της νόσου.
• Ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες ή σε συνθήκες συνωστισµού, συµπεριλαµβανοµένων των περιπτώσεων των αστέγων και όσων κοιµούνται στο δρόµο
• Έχουν ζήσει, δουλέψει ή µείνει για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποια χώρα µε υψηλό ποσοστό φυµατίωσης, όπως η νοτιοανατολική Ασία, το τµήµα της Αφρικής κάτω από την Σαχάρα και µερικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη

• Έχουν ίσως εκτεθεί στη φυµατίωση όταν ήταν νέοι όταν η νόσος ήταν συχνότερη σε αυτή τη χώρα
• Είναι παιδιά γονέων των οποίων η χώρα καταγωγής έχει υψηλό ποσοστό φυµατίωσης
• Έχουν πάει φυλακή
• Είναι ανίκανοι να αντισταθούν στις µολύνσεις (ανοσοκαταστολή) λόγω ασθένειας (π.χ. HIV) ή λόγω θεραπείας • Είναι εθισµένοι στα ναρκωτικά ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ
• ∆εν τρώνε αρκετά ώστε να παραµείνουν υγιείς.

Πώς θα ξέρω εάν έχω φυµατίωση; Στα πιο συχνά συµπτώµατα της φυµατίωσης περιλαµβάνονται:

Έντονη αδυναμία,
Καταβολή,
Απώλεια βάρους ,
Πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση
Νυκτερινοί ιδρώτες.
Σε εντόπιση της νόσου στους πνεύμονες τα επιπλέον συμπτώματα είναι βήχας που διαρκεί περισσότερο από 15 μέρες , πόνος στο θώρακα και αιμόπτυση.
Υπάρχουν ενδείξεις που θα πρέπει ,χωρίς να μας ανησυχήσουν, να μας προτρέψουν να συμβουλευθούμε ειδικό:
Βήχας που διαρκεί> 3 εβδομάδες.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πυρετός και έντονη εφίδρωση τη νύχτα
Γενική και ασυνήθιστη αίσθηση κούρασης και αδιαθεσίας.
Έλλειψη διάθεσης για φαγητό.
Αιμόπτυση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται αλλά δεν νοσούν επειδή ο οργανισμός τους έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Έτσι αυτά πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο, λευχαιμία, λεμφώματα, αλκοολικοί, τοξικομανείς.

Τα συμπτώματα αυτά µπορεί να είναι ενδείξεις κι άλλων προβληµάτων, αλλά εάν τα έχετε και ανησυχείτε, µιλήστε µε τον ιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγεία με ένα κλικ