Αποτρέψτε τη μετάδοση των μικροβίων! Κρύβονται σε καθημερινά πράγματα που αγγίζουμε όλοι μας!

Πού κρύβονται τα μικρόβια;

Αποτρέψτε τη μετάδοση των μικροβίων! Κρύβονται σε καθημερινά πράγματα που αγγίζουμε όλοι μας!

Μικρόβια και βακτηρίδια μπορεί να κρύβονται σε απίθανα σημεία του σπιτιού ή του γραφείου, ακόμη κι αν είστε σχολαστικοί με τους κανόνες καθαριότητας.

Αν όμως εντοπίσετε τα «ύποπτα» σημεία, θ’ αποτρέψετε τη μετάδοση των μικροβίων. Διαβάστε παρακάτω...

Σφουγγάρια καθαρισμού του σπιτιού. Δεν αρκεί ένα απλό ξέβγαλμα αλλά ζεστό νερό και ξίδι. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σε κάθε σφουγγάρι «κρύβονται» 10 εκατομμύρια μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, συγκέντρωση μικροβίων χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Που κρύβονται τα μικρόβια

Σφουγγάρι των πιάτων. Να το αλλάζετε συχνά και να το αφήνετε κάπου να στεγνώσει, όπως και τις πετσέτες και τα άλλα καθαρισμού της κουζίνας.

Ναι σε αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Σκουπίζετε επιμελώς κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, διακόπτες και χερούλια στις πόρτες.

Κουμπιά του ασανσέρ & ιμάντας σε κυλιόμενες σκάλες. Οταν τα αγγίζουμε δεν φέρνουμε τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας. Χωρίς… υστερία καθαρίζουμε τα χέρια με υγρά μαντιλάκια, που πρέπει να έχουμε πάντα στην τσάντα μας. Κι επειδή τα αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια με το οινόπνευμα που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στην επιδερμίδα των χεριών, χρησιμοποιούμε και μια απλή ενυδατική κρέμα χεριών.

Επιφάνεια του γραφείου. Την καθαρίζουμε σχολαστικά με οινόπνευμα όπως και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή στο γραφείο αλλά και στο σπίτι.

Το φίλτρο της καφετιέρας. Ακόμη κι αν το καθαρίζετε συχνά, καλό είναι κάθε έξι μήνες να κάνετε αφαλάτωση στην καφετιέρα σας ή να την ξεπλένετε με λευκό ξίδι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων.

Μπολάκι του φαγητού για τα κατοικίδια. Να το πλένετε καθημερινά στο πλυντήριο πιάτων και το ίδιο καλά να πλένετε και τα παιχνίδια τους.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτό το αντικείμενο έχει τα περισσότερα μικρόβια στην κουζίνα σου!

Πόμολα ντουλαπιών και συρτάρια κουζίνας. Καθαρίζετε τα λίπη όχι μόνο στα μαγειρικά σκεύη αλλά και αυτά που συσσωρεύονται στα πόμολα των ντουλαπιών και στα συρτάρια της κουζίνας.Πάγκοι κουζίνας και ξύλα κοπής είναι λατρεμένα στέκια για τα μικρόβια, περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύετε!

Που κρύβονται τα μικρόβια

Υποπτα στέκια της κουζίνας. Συρτάρι λαχανικών, χώρος αποθήκευσης κρέατος στο ψυγείο, δοχείο μπλέντερ, ανοιχτήρι κονσέρβας, λαστιχένια σπάτουλα και τάπερ με καπάκι από καουτσούκ.

Κρέας. Μην το αποψύχετε και το ψύχετε εκ νέου, απολυμαίνετε τις επιφάνειες που ακούμπησε και μαγειρεύετέ το καλά). Το 20% τουλάχιστον των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι.Εσωτερικό του πορτοφολιού. Κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια στο πορτοφόλι, μεταφέρουμε σε αυτό εκατοντάδες μικροοργανισμούς που έχουμε στα χέρια μας και αντίστοιχα γεμίζουμε τα χέρια μας με μικρόβια τα οποία ζουν μέσα στο πορτοφόλι. Χώρος σκοτεινός λοιπόν και πολύ επικίνδυνος, ακόμη κι αν είναι γεμάτο χρήματα!

Γυναικείες τσάντες. Είναι εξίσου επικίνδυνες με το εσωτερικό του πορτοφολιού. Δεν τις εγκαταλείπουμε στο έλεος της αμέλειάς μας. Τις καθαρίζουμε τακτικά, όπως και τα αντικείμενα που περιέχουν.

Εσύ το ήξερες; Τόση ώρα χρειάζονται τα μικρόβια για να εμφανιστούν στην κούπα του καφέ σου

Οι συνήθεις ύποπτοι…

Οι συνήθεις ύποπτοι, ενδεχομένως να ελλοχεύουν λιγότερους κινδύνους απ’ ό,τι πιστεύουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι τους καθαρίζουμε τακτικά, οπότε συγκεντρώνουν τελικά λιγότερα μικρόβια σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τουαλέτα. Επιφάνειες και τοίχοι γύρω από τη λεκάνη της.
Νιπτήρες. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελούν πηγές μόλυνσης του βακτηρίου της σαλμονέλας και του E.coli.
Χαλάκι μπάνιου. Απολυμαίνετέ το προσεκτικά για ευνόητους λόγους.
Οδοντόβουρτσες. Να πλένετε σχολαστικά και καθημερινά τη βάση για τις οδοντόβουρτσες, κυρίως τον πάτο τους.
Κεφαλές της ντουζιέρας. Είναι επικίνδυνο, κυρίως το εσωτερικό τους κι αυτό γιατί εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του νερού όταν κάνουμε ντουζ, είναι ιδανικό σημείο συγκέντρωσης μικροβίων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία στην περιοχή.
Ρούχα. Οταν μπαίνουμε στο σπίτι βγάζουμε αμέσως ρούχα και παπούτσια, τα καθαρίζουμε και τα αερίζουμε για να μη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι τα μικρόβια με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: ΤiVi ΣΙΡΙΑΛ

Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

Σάλος έχει προκληθεί με αυτή την ανακάλυψη! Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

Το να χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατροί τονίζουν πως το σκούπισμα μόνο με χαρτί υγείας αφήνει πίσω υπολείμματα από ούρα και περιττώματα, ενώ η εκτεταμένη χρήση του θα μπορούσε να βλάψει τον πρωκτό και το ουροποιητικό σύστημα.. διαβάστε παρακάτω...

«Το βρίσκω εντελώς αλλόκοτο που εκατομμύρια άνθρωποι κυκλοφορούν με βρώμικο πρωκτό πιστεύοντας πως είναι καθαροί. Το χαρτί υγείας απλώς μετακινεί τα περιττώματα, δεν τα απομακρύνει», σχολιάζει η Rose George, συγγραφέας του βιβλίου «Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters». διαβάστε παρακάτω...

Παρόλο που οι απόψεις της ακούγονται ίσως λίγο ακραίες, τους ισχυρισμούς της συμμερίζονται πολλοί, ανάμεσά τους και διάσημοι όπως ο Will Smith, που έχει χαρακτηρίσει τα υγρά μωρομάντιλα «ξεχωριστά και καταπληκτικά». Ο ράπερ και τραγουδιστής Will.i.am, σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε γίνει δε ακόμη πιο περιγραφικός, μιλώντας για τα υγρά μωρομάντιλα. «Θα σας αποδείξω γιατί θα έπρεπε όλοι να τα χρησιμοποιούν. Πάρτε λίγη σοκολάτα, αλείψτε την πάνω σε ένα ξύλινο πάτωμα και μετά προσπαθήστε να την καθαρίσετε με μια στεγνή πετσέτα. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να γεμίσετε σοκολάτα όλες τις ρωγμές. Γι' αυτό λοιπόν είναι απαραίτητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η καθαριότητα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί καλούν τον κόσμο να εξετάσει άλλες εναλλακτικές αντί για χαρτί υγείας. Το γρήγορο και «άγριο» σκούπισμα μπορεί να προκαλέσει πόνους στον πρωκτό, ακόμη και αιμορροΐδες, καθώς επίσης μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, συγκεκριμένα το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός πρακτικά συντελεί στο να τραβάμε τα βακτήρια από τον πρωκτό προς το μπροστινό τμήμα του σώματος.

Αυτό που συστήνουν είναι εναλλακτικές όπως ο μπιντές ή η χρήση υγρού μωρομάντιλου, καθώς έτσι τα βακτήρια καταπολεμούνται καλύτερα και αποφεύγονται μολύνσεις.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγεία στο Youweekly.gr