Γονείς προσοχή! Νέα ασθένεια παραλύει τα παιδιά σας!

Τα συμπτώματα και πώς να την αναγνωρίσετε...

Γονείς προσοχή! Νέα ασθένεια παραλύει τα παιδιά σας!

Μια νέα ασθένεια παραλύει παιδιά, ενώ έχουν αναφερθεί εκατοντάδες κρούσματα το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη.


'Ενα πρωί του περασμένου φθινοπώρου, ο 4χρονος Joey Wilcox από τη Βιρτζίνια ξύπνησε με την αριστερή πλευρά του προσώπου να έχει «στραβώσει». Διαβάστε παρακάτω...

Τρεις μέρες αργότερα, βρισκόταν στην εντατική, μη μπορώντας να κινήσει τα χέρια και τα πόδια του και με τους γιατρούς να μην ξέρουν τι του συμβαίνει!

Ο Joey είναι από τα 228 παιδιά που «χτυπήθηκαν» από τη μυστηριώδη παραλυτική ασθένεια μέσα στο 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος επέζησε αλλά ακόμη ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ άλλα παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Η ασθένεια είναι μια οξεία μυελίτιδα, παρουσιάζει έντονες εξάρσεις κάθε δεύτερη χρονιά, με εκατοντάδες κρούσματα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία.

Το 90% των ασθενών είναι παιδιά 4 έως 6 χρόνων, ενώ ο μεγαλύτερος ασθενής που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι 32 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικροί ασθενείς περνούν μια ίωση με πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος, και ύστερα από λίγες μέρες παραλύουν!


Η παράλυση μπορεί να είναι από ήπια - για παράδειγμα σε κάποια δάχτυλα του χεριού - μέχρι πολύ σοβαρή, με τα παιδιά να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, με συνδυασμό φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και στεροειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται μήνες αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, αλλά τα περισσότερα παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίζουν έστω και μικρές κινητικές δυσκολίες πιθανώς για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Η νόσος προκαλεί βλάβες στο νωτιαίο μυελό και θυμίζει στους επιστήμονες την πολιομυελίτιδα - που είχε προκαλέσει φοβερές και θανατηφόρες επιδημίες τους δύο προηγούμενους αιώνες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σταθεί δυνατό να εξακριβωθεί η αιτία της.

Οι υποψίες στρέφονται σε έναν συγκεκριμένο εντεροϊό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν από 55 χρόνια και πιθανολογείται πως έχει μεταλλαχθεί.

Πρόκειται για τον εντεροϊό D68Μ, ο οποίος έχει ανιχνευθεί σε 4 παιδία με οξεία μυελίτιδα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν θεωρούνται ακόμη επαρκή για να θεωρηθεί ο συγκεκριμένος ιός αιτία της νόσου.

Πιθανολογείται ότι ο ιός ανιχνεύεται δύσκολα γι' αυτό και απαιτούνται τεστ μεγαλύτερης ευαισθησίας προκειμένου να πιστοποιηθεί η σύνδεση του D68 με την οξεία μυελίτιδα.

Πηγή: Time

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

O EOΦ προχώρησε σε ανάκληση προϊόντος και συγκεκριμένα συμπληρώματος διατροφής!

Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει αλλεργιογόνο συστατικό.

Το γάλα είναι αλλεργιογόνο συσταστικό και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Την ανάκληση της παρτίδας Τ2785-060418/1 του συμπληρώματος διατροφής CLEAR AMINO BCCA FRUIT PUNCH FLAVOR της εταιρείας CYBERNETICS SPORTS NUTRITION αποφάσισε ο ΕΟΦ. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, η παρτίδα περιέχει ίχνη πρωτεϊνών γάλακτος χωρίς το γάλα να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών.

Το γάλα είναι αλλεργιογόνο συσταστικό και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Αποτρέψτε τη μετάδοση των μικροβίων! Κρύβονται σε καθημερινά πράγματα που αγγίζουμε όλοι μας!

Μικρόβια και βακτηρίδια μπορεί να κρύβονται σε απίθανα σημεία του σπιτιού ή του γραφείου, ακόμη κι αν είστε σχολαστικοί με τους κανόνες καθαριότητας.

Αν όμως εντοπίσετε τα «ύποπτα» σημεία, θ’ αποτρέψετε τη μετάδοση των μικροβίων. Διαβάστε παρακάτω...

Σφουγγάρια καθαρισμού του σπιτιού. Δεν αρκεί ένα απλό ξέβγαλμα αλλά ζεστό νερό και ξίδι. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σε κάθε σφουγγάρι «κρύβονται» 10 εκατομμύρια μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, συγκέντρωση μικροβίων χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Που κρύβονται τα μικρόβια

Σφουγγάρι των πιάτων. Να το αλλάζετε συχνά και να το αφήνετε κάπου να στεγνώσει, όπως και τις πετσέτες και τα άλλα καθαρισμού της κουζίνας.

Ναι σε αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Σκουπίζετε επιμελώς κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, διακόπτες και χερούλια στις πόρτες.

Κουμπιά του ασανσέρ & ιμάντας σε κυλιόμενες σκάλες. Οταν τα αγγίζουμε δεν φέρνουμε τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας. Χωρίς… υστερία καθαρίζουμε τα χέρια με υγρά μαντιλάκια, που πρέπει να έχουμε πάντα στην τσάντα μας. Κι επειδή τα αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια με το οινόπνευμα που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στην επιδερμίδα των χεριών, χρησιμοποιούμε και μια απλή ενυδατική κρέμα χεριών.

Επιφάνεια του γραφείου. Την καθαρίζουμε σχολαστικά με οινόπνευμα όπως και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή στο γραφείο αλλά και στο σπίτι.

Το φίλτρο της καφετιέρας. Ακόμη κι αν το καθαρίζετε συχνά, καλό είναι κάθε έξι μήνες να κάνετε αφαλάτωση στην καφετιέρα σας ή να την ξεπλένετε με λευκό ξίδι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων.

Μπολάκι του φαγητού για τα κατοικίδια. Να το πλένετε καθημερινά στο πλυντήριο πιάτων και το ίδιο καλά να πλένετε και τα παιχνίδια τους.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτό το αντικείμενο έχει τα περισσότερα μικρόβια στην κουζίνα σου!

Πόμολα ντουλαπιών και συρτάρια κουζίνας. Καθαρίζετε τα λίπη όχι μόνο στα μαγειρικά σκεύη αλλά και αυτά που συσσωρεύονται στα πόμολα των ντουλαπιών και στα συρτάρια της κουζίνας.Πάγκοι κουζίνας και ξύλα κοπής είναι λατρεμένα στέκια για τα μικρόβια, περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύετε!

Που κρύβονται τα μικρόβια

Υποπτα στέκια της κουζίνας. Συρτάρι λαχανικών, χώρος αποθήκευσης κρέατος στο ψυγείο, δοχείο μπλέντερ, ανοιχτήρι κονσέρβας, λαστιχένια σπάτουλα και τάπερ με καπάκι από καουτσούκ.

Κρέας. Μην το αποψύχετε και το ψύχετε εκ νέου, απολυμαίνετε τις επιφάνειες που ακούμπησε και μαγειρεύετέ το καλά). Το 20% τουλάχιστον των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι.Εσωτερικό του πορτοφολιού. Κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια στο πορτοφόλι, μεταφέρουμε σε αυτό εκατοντάδες μικροοργανισμούς που έχουμε στα χέρια μας και αντίστοιχα γεμίζουμε τα χέρια μας με μικρόβια τα οποία ζουν μέσα στο πορτοφόλι. Χώρος σκοτεινός λοιπόν και πολύ επικίνδυνος, ακόμη κι αν είναι γεμάτο χρήματα!

Γυναικείες τσάντες. Είναι εξίσου επικίνδυνες με το εσωτερικό του πορτοφολιού. Δεν τις εγκαταλείπουμε στο έλεος της αμέλειάς μας. Τις καθαρίζουμε τακτικά, όπως και τα αντικείμενα που περιέχουν.

Εσύ το ήξερες; Τόση ώρα χρειάζονται τα μικρόβια για να εμφανιστούν στην κούπα του καφέ σου

Οι συνήθεις ύποπτοι…

Οι συνήθεις ύποπτοι, ενδεχομένως να ελλοχεύουν λιγότερους κινδύνους απ’ ό,τι πιστεύουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι τους καθαρίζουμε τακτικά, οπότε συγκεντρώνουν τελικά λιγότερα μικρόβια σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τουαλέτα. Επιφάνειες και τοίχοι γύρω από τη λεκάνη της.
Νιπτήρες. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελούν πηγές μόλυνσης του βακτηρίου της σαλμονέλας και του E.coli.
Χαλάκι μπάνιου. Απολυμαίνετέ το προσεκτικά για ευνόητους λόγους.
Οδοντόβουρτσες. Να πλένετε σχολαστικά και καθημερινά τη βάση για τις οδοντόβουρτσες, κυρίως τον πάτο τους.
Κεφαλές της ντουζιέρας. Είναι επικίνδυνο, κυρίως το εσωτερικό τους κι αυτό γιατί εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του νερού όταν κάνουμε ντουζ, είναι ιδανικό σημείο συγκέντρωσης μικροβίων, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία στην περιοχή.
Ρούχα. Οταν μπαίνουμε στο σπίτι βγάζουμε αμέσως ρούχα και παπούτσια, τα καθαρίζουμε και τα αερίζουμε για να μη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι τα μικρόβια με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγεία στο Youweekly.gr