Πόνος στην πλατη; Απαλλάξου με 6 απλούς τρόπους!

Πόνος στην πλατη; Απαλλάξου με 6 απλούς τρόπους!

Η Mary Ann Wilmarth, DPT, εκπρόσωπος της οργάνωσης American Physical Therapy Association και επικεφαλής του τμήματος φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει πως είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζουμε αμέσως τους πόνους ή τους τραυματισμούς στην πλάτη.


1. Μείωσε την κατάκλιση


Μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι με βραχυπρόθεσμο πόνο στη μέση όταν μένουν ξαπλωμένοι νιώθουν πιο έντονο πόνο και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις συγκριτικά με εκείνους που παραμένουν δραστήριοι. “Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να μένουν πάνω από τρεις μέρες στο κρεβάτι”, λέει ο Mike Flippin, MD, ορθοπεδικός χειρουργός που εξειδικεύεται στη φροντίδα της μέσης και της πλάτης στο Ιατρικό Κέντρο του San Diego. “Εγώ ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να αρχίσουν να κινούνται όσο το δυνατό πιο γρήγορα”.


2. Συνέχισε να ασκείσαι


Η δραστηριότητα είναι συνήθως το καλύτερο φάρμακο για τον πόνο στην πλάτη. “Απλές ασκήσεις όπως το βάδισμα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές”, λέει η Wilmarth. “Σηκώνει τους ανθρώπους από την καθιστική θέση και τοποθετεί το σώμα σε μια φυσική, όρθια θέση”. Θυμήσου όμως να ασκείσαι με μέτρο. “Μείνε μακριά από κοπιαστικές δραστηριότητες όπως η κηπουρική και απόφυγε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να ευθύνεται για τον πόνο”.


3. Έχε σωστή στάση σώματος


Ο πόνος μπορεί να έχει ξεκινήσει μετά από μια παρατεταμένη προπόνηση στο γυμναστήριο, αλλά η ένταση που τον προκάλεσε πιθανότατα συσσωρεύεται εδώ και χρόνια. Η Wilmarth λέει πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κακή στάση σώματος όταν πρόκειται για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ασκώντας αχρείαστη πίεση στην πλάτη τους. “Τα μικρά πράγματα μαζεύονται σιγά σιγά”, λέει. “Μπορεί να αυξήσεις την πίεση στην πλάτη σου κατά 50% απλά σκύβοντας με λάθος τρόπο πάνω από το νιπτήρα για να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Με τη σωστή κυρτότητα στην πλάτη απομακρύνεται η πίεση από τα νεύρα και μειώνεται ο πόνος στην πλάτη”.


4. Επισκέψου έναν ειδικό


Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης είναι βασικό για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου στην πλάτη, λέει ο D. Scott Davis, PT, MS, EdD, OCS, ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο West Virginia. “Δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο για όλους που να θεραπεύει τον πόνο στην πλάτη”, λέει ο Davis. “Κάποιοι ασθενείς χρειάζονται περισσότερη ενδυνάμωση του κορμού ενώ άλλοι ωφελούνται κυρίως από τις διατάσεις και τη βελτίωση της ελαστικότητας. Βρες έναν φυσικοθεραπευτή, έναν φυσιολόγο της άσκησης ή έναν χειροπράκτη που να εξειδικεύεται στη φροντίδα της πλάτης. Θα προσαρμόσουν ένα πρόγραμμα άσκησης σύμφωνα με τις ανάγκες σου”.


5. Δυνάμωσε τον κορμό σου


Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνιο πόνο στην πλάτη επωφελούνται από την ενδυνάμωση των κοιλιακών τους μυών. “Ο κορμός είναι ένας συνδυασμός πολλών μυικών ομάδων που δουλεύουν μαζί”, λέει ο Frank B. Wyatt, EdD, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Missouri. “Εάν οι κοιλιακοί είναι αδύναμοι, τότε πρέπει να σηκώσουν το βάρος άλλες περιοχές. Όταν ενδυναμώνουμε τους κοιλιακούς, συχνά μειώνεται η ένταση από τη μέση”.


6. Bελτίωσε την ευελιξία


Η πολλή ένταση και το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη. “Στόχος μας στην αύξηση της ευελιξίας είναι να τοποθετούμε ισόποσο φορτίο σε όλο το σώμα από τα πέλματα μέχρι το κεφάλι”, λέει ο Davis. “Μια καλή άσκηση είναι να καθίσεις στην άκρη του κρεβατιού με το ένα πόδι τεντωμένο και το άλλο στο πάτωμα. Κάνε διάταση στους δικεφάλους σου γέρνοντας μπροστά ενώ κρατάς τη μέση σου σε ουδέτερη θέση”.


shape.gr