Έρευνα σοκάρει: Τρώτε τα νύχια σας; Τότε μπορεί να έχετε ανωμαλία...

Δεν είναι μόνο μία ενοχλητική συνήθεια!

Έρευνα σοκάρει: Τρώτε τα νύχια σας; Τότε μπορεί να έχετε ανωμαλία...

Μία έρευνα που έγινε για όσους τρώνε τα νύχια τους σοκάρει και αποκαλύπτει μία ανωμαλία γενετικής φύσης!

Ορισμένοι θεωρούμε πως πρόκειται για μια κακή, ενοχλητική συνήθεια. Αλλοι δίνουν μάχη καθημερινά προκειμένου να ξεπεράσουν τη συνήθεια αυτή. Αυτό πάντως που οι περισσότεροι αγνοούν είναι το γεγονός πως η ονυχοφαγία αποτελεί ένδειξη κάποιας μορφής διαταραχής. Διαβάστε παρακάτω...

Αρκετός κόσμος συνηθίζει να τρώει τα νύχια του, ενίοτε και τις παρωνυχίδες. Μάλιστα, σε περιόδους έντονου στρες θεωρείται ένδειξη εντάσεων που εκτονώνει το ανθρώπινο σώμα μέσα από αυτή την ενοχλητική και για αρκετούς αηδιαστική συνήθεια. Ακόμα και στις μικρές ηλικίες, οι ειδικοί πιστεύουν πως το μασούλημα των νυχιών είναι ένα σημάδι έντονων πιέσεων, προτρέποντας το παιδί να σταματήσει με τη βοήθεια βερνικιών ή κρεμών με πολύ δυσάρεστη γεύση.

Πρόκειται ωστόσο για μια κακή συνήθεια ή αποτελεί και ένδειξη μιας ακόμα χειρότερης και
πολύ σοβαρότερης κατάστασης, που συχνά αγγίζει τη διαταραχή;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Fred Penzel, δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα. Ο ίδιος με πείρα ετών στην αντιμετώπιση ασθενών με OCD και ιστορικό στο σύνδρομο Ραπουνζέλ (τράβηγμα μαλλιών χωρίς λόγο), επιμένει πως το να τρώει κανείς τα νύχια του δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια. Το μασούλημα των νυχιών, που ξεκινάει κατά την παιδική ηλικία, ονομάζεται ονυχοφαγία και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια από τις επαναλαμβανόμενες διαταραχές συμπεριφοράς (όπως είναι το μασούλημα των μαλλιών, το γδάρσιμο του δέρματος, το μάσημα του εσωτερικού των χειλιών).

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερες από αυτές τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της ζωής τους Πότε το δάγκωμα των νυχιών παύει να θεωρείται κακή συνήθεια και αντιμετωπίζεται ως διαταραχή; Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 30% τρώει τα νύχια του, όμως μόνο το 2% πάσχει από κάποια διαταραχή συμπεριφοράς. Και πάλι όμως το θέμα αυτό γίνεται ανησυχητικό όταν κάποιος κατά την πράξη αυτή πληγώνει τα δάχτυλά του, προκαλεί σοβαρές κακώσεις και τέλος δεν μπορεί με τίποτα να πάψει αυτή τη συνήθεια. «Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προκαλεί σωματική βλάβη και πόνο ξεφεύγει από το πλαίσιο της συνήθειας και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα», εξηγεί ο Penzel και συνεχίζει: «Ναι, είναι ένας τρόπος για να ελέγχει κανείς τα επίπεδα προσαρμογής του νευρικού του συστήματος στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Μόνο που δεν είναι κάτι που κάνουμε μόνο όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή σε κίνηση. Το κάνουμε κι όταν είμαστε ευτυχισμένοι ή ενθουσιασμένοι, όταν βαριόμαστε ή δεν κάνουμε κάτι συγκεκριμένο».

Πλέον αρκετοί ερευνητές, ύστερα από μελέτες, εκτιμούν ότι η ονυχοφαγία μπορεί να είναι ανωμαλία γενετικής φύσης, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με περισσότερη προσοχή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζονταιστο σώμα, καθώς τείνουν να επηρεάσουν σοβαρά τόσο την υγεία όσο και την καθημερινότητα στη ζωή των ανθρώπων. Τέλος, ο επιστήμονας δεν ξεχνά να χτυπήσει το κουδουνάκι επικινδυνότητας, τονίζοντας: «Μπορείτε πραγματικά να προξενήσετε μεγάλη βλάβη στην υγεία σας καθημερινά. Βλέπω φαλακρές γυναίκες εξαιτίας του συνδρόμου Ραπουνζέλ, ανθρώπους με εκτεταμένες μολύνσεις στα δάχτυλα λόγω της χρόνιας ονυχοφαγίας, βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, αποστήματα και οδοντικά προβλήματα είναι κάποιοι από τους λόγους που πρέπει να τερματίζεται άμεσα η συγκεκριμένη συνήθεια».

ΠΗΓΗ: TV 24

"Έτρωγα τα νύχια μου και έπαθα..." - Σοκαριστική αληθινή εξομολόγηση!

Σοκάρει η αληθινή εξομολόγηση για γυναίκα που έτρωγε τα νύχια της και έπαθε...

καρκίνο! Μια φοιτήτρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό του αντίχειρά της, μετά την ανάπτυξη μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του δέρματος, από το δάγκωμα των νυχιών της.

Η 20χρονη Κόρτνεϊ Γουίτχορν, ανέπτυξε αυτή την κακή συνήθεια μετά από εκφοβισμό που είχε δεχθεί στο σχολείο, και άρχισε να τρώει το νύχι του αντίχειρά της το 2014.

Μεγάλη προσοχή: Αυτή είναι η πιο απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Παρόλο που φρίκαρε όταν ο αντίχειράς την άρχισε να μαυρίζει, η έφηβη που ντρεπόταν για την πράξη της αυτή, το κράτησε κρυφό από τους φίλους και την οικογένειά της για 4 χρόνια.

Όταν τελικά αποφάσισε να πάει σε γιατρό, η φοιτήτρια ψυχολογίας ανακάλυψε πως είχε προκαλέσει τέτοιο τραυματισμό στο νύχι της που εξελίχθηκε σε σπάνιο καρκίνο, γνωστό ως φακοειδές μελάνωμα των άκρων, και διαγνώστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να απομακρύνει τον καρκίνο και να σώσει τον αντίχειρά της, η 20χρονη τελικά αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του δακτύλου της, την περασμένη εβδομάδα.

Μεγάλη προσοχή: Αυτή είναι η πιο απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Η Γουίτχορν, που μετακόμισε στην Αυστραλία πριν από 9 χρόνια, δήλωσε: «Όταν διαπίστωσα ότι το δάγκωμα των νυχιών μου ήταν η αιτία του καρκίνου, κατατρόμαξα. Αρχικά σκέφτηκα ‘εγώ το κάνω αυτό στον εαυτό μου’ αλλά προφανώς ήξερα ότι δεν θα έπρεπε να είχα αυτή τη νοοτροπία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αν σκεφτεί κανείς πόσα παιδιά δαγκώνουν τα νύχια τους, είναι τρομακτικό το τι μπορεί να συμβεί».

Όταν ο γιατροί διαπίστωσαν πως επρόκειτο για καρκίνο και μάλιστα τόσο σπάνια μορφή, της ανήγγειλαν τα άσχημα νέα. Το πρωτόκολλο για αυτή τη μορφή καρκίνου ήταν ο ακρωτηριασμός.

Η 20χρονη περιγράφει: «Ο πλαστικός χειρουργός μου έστειλε μήνυμα λέγοντάς μου πως το πρωτόκολλο για αυτό το μελάνωμα, επειδή είναι τόσο σπάνιο, είναι ο ακρωτηριασμός. Με έπιασε πανικός. Ούρλιαζα, δεν είχαμε μιλήσει ποτέ για ακρωτηριασμό».

Παρά το γεγονός πως η επέμβασή της ήταν επιτυχής, η Γουίτχορν δεν μπορεί ακόμη να πει ότι έχει ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία. «Οι γιατροί θα με παρακολουθούν για να επόμενα 5 χρόνια και θα κάνω συχνά εξετάσεις αίματος».

Μεγάλη προσοχή: Αυτή είναι η πιο απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

Σάλος έχει προκληθεί με αυτή την ανακάλυψη! Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

Το να χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατροί τονίζουν πως το σκούπισμα μόνο με χαρτί υγείας αφήνει πίσω υπολείμματα από ούρα και περιττώματα, ενώ η εκτεταμένη χρήση του θα μπορούσε να βλάψει τον πρωκτό και το ουροποιητικό σύστημα.

«Το βρίσκω εντελώς αλλόκοτο που εκατομμύρια άνθρωποι κυκλοφορούν με βρώμικο πρωκτό πιστεύοντας πως είναι καθαροί. Το χαρτί υγείας απλώς μετακινεί τα περιττώματα, δεν τα απομακρύνει», σχολιάζει η Rose George, συγγραφέας του βιβλίου «Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters». διαβάστε παρακάτω...

Παρόλο που οι απόψεις της ακούγονται ίσως λίγο ακραίες, τους ισχυρισμούς της συμμερίζονται πολλοί, ανάμεσά τους και διάσημοι όπως ο Will Smith, που έχει χαρακτηρίσει τα υγρά μωρομάντιλα «ξεχωριστά και καταπληκτικά». Ο ράπερ και τραγουδιστής Will.i.am, σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε γίνει δε ακόμη πιο περιγραφικός, μιλώντας για τα υγρά μωρομάντιλα. «Θα σας αποδείξω γιατί θα έπρεπε όλοι να τα χρησιμοποιούν. Πάρτε λίγη σοκολάτα, αλείψτε την πάνω σε ένα ξύλινο πάτωμα και μετά προσπαθήστε να την καθαρίσετε με μια στεγνή πετσέτα. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να γεμίσετε σοκολάτα όλες τις ρωγμές. Γι' αυτό λοιπόν είναι απαραίτητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η καθαριότητα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί καλούν τον κόσμο να εξετάσει άλλες εναλλακτικές αντί για χαρτί υγείας. Το γρήγορο και «άγριο» σκούπισμα μπορεί να προκαλέσει πόνους στον πρωκτό, ακόμη και αιμορροΐδες, καθώς επίσης μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, συγκεκριμένα το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός πρακτικά συντελεί στο να τραβάμε τα βακτήρια από τον πρωκτό προς το μπροστινό τμήμα του σώματος.

Αυτό που συστήνουν είναι εναλλακτικές όπως ο μπιντές ή η χρήση υγρού μωρομάντιλου, καθώς έτσι τα βακτήρια καταπολεμούνται καλύτερα και αποφεύγονται μολύνσεις.