Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προσοχή! Η επικίνδυνη ασθένεια που μεταδίδεται με το φιλί είναι...

Μας αφορά όλους!

Προσοχή! Η επικίνδυνη ασθένεια που μεταδίδεται με το φιλί είναι...
HEALTH NEWS 14.05.2019 14:14

Αυστραλοί επιστήμονες έφεραν τα πάνω κάτω με τις ανακοινώσεις τους, και ο κόσμος που είναι σeξουαλικά ενεργός έχει έναν ακόμη λόγο να ανησυχεί από χθες.

Η μετάδοση της γονόρροιας του λαιμού (στοματοφαρυγγικής) μπορεί να γίνει, εκτός της σeξουαλικής επαφής, απλά με το γνωστό ως γαλλικό ή με γλώσσα, φιλί. Για δεκαετίες το φιλί ήταν εκτός λίστας επικινδυνότητας, και οι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί στη σeξουαλική πράξη.

Όμως τα αυξημένα κρούσματα γονόρροιας του λαιμού, έδωσαν την αφορμή για μια έρευνα σε μεγάλο δείγμα, τόσο από ομοφυλόφιλους αλλά και ετεροφυλόφιλους. Μάλιστα η γονόρροια είναι αυξημένη στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ασθένεια είναι πλέον ανθεκτική στα γνωστά αντιβιοτικά, η είδηση έφερε αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

6% είχαν γονόρροια στο λαιμό, από αυτούς το 46% είχε 4 ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια του έτους. Όσοι είχαν πάνω από 4 συντρόφους είχαν 81% πιθανότητα να νοσήσουν. Ενώ ένα 1,4% του δείγματος είχε ασθενήσει χωρίς να έχει σeξουαλικές επαφές, παρά μόνο φιλιά.

Ανατρέπονται όλα: Το προφυλακτικό δεν σε προστατεύει 100% από τα ΣΜΝ!

Τελικά το προφυλακτικό δεν μπορεί να μας προστατεύσει απόλυτα από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα!

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών τα προφυλακτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν πρόκειται για τα ΣΜΝ που κολλούν και μέσω της δερματικής επαφής.


Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι ο έρπις των γeννητικών οpγάνων και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται και για τον καρκίνο του τραχήλου.

Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι το πpοφυλακτικό είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος οφείλεται για το AIDS, αλλά και άλλων ΣΜΝ.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV)

Ο HPV μεταδίδεται με την επαφή δέρματος με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν υπάρχει μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε τμήμα του δέρματος στον άλλο οργανισμό. Το προφυλακτικό σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στην πρόληψη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το σeξ στη διάρκεια είτε της έξαρσης είτε της ύφεσης της ασθένειας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, πέρα από τη σuνουσία, μπορεί να κολλήσει και με το στομaτικό σeξ αλλά και με τη τριβή του δέρματος. Οι οδηγίες προς του φορείς είναι να μην έχουν κανενός είδους εpωτική επαφή (κολπιkή, στομaτική, πpωκτική) μέχρι τα συμπτώματα της υποτροπής να εξαφανιστούν. Ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι όταν είναι «σιωπηλός» όταν δηλαδή δεν προκαλεί συμπτώματα στο φορέα του.

Σύφιλη

Το βακτήριο της σύφιλης γνωρίζει μία ραγδαία εξάπλωση μετά το 2000. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 50% λόγω της μετάδοσής του κατά το ομοφuλοφιλικό σeξ των αντρών. Η σύφιλη συνδέεται άμεσα με τον ιό του AIDS, δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσής του. Μεταδίδεται με τη σeξουαλική επαφή αλλά όχι απαραίτητα με τη σuνουσία. Τα βακτήρια περνούν από το δέρμα ή το βλεννογόνο (γeννητικά όpγανα, πpωκτός, στόμα) στο δέρμα ή το βλεννογόνο του παρτενέρ. Χρειάζεται οπωσδήποτε επαφή σώμα με σώμα καθώς τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν ζουν έξω από αυτό.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλείται το πιο αγαπημένο κραγιόν και make up όλων των γυναικών!

Καρκίνος στη γλώσσα: Τα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Διαβάστε περισσότερα health news στο Youweekly.gr!

Share