Δίαιτες - "κόλαση": Αυτές είναι οι 3 συγκεκριμένες που απαγορεύουν οι γιατροί!

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Σταματήστε να τις κάνετε!

Δίαιτες -

Αυτές είναι οι 3 συγκεκριμένες δίαιτες - "κόλαση" που απαγορεύουν οι γιατροί!

Το θερμόμετρο ανεβαίνει, το καλοκαίρι πλησιάζει. Είναι το τελευταίο «καμπανάκι» για όσους έχουν άγχος με την εξωτερική τους εμφάνιση και το πώς θα εμφανιστούν στις παραλίες. Οι δίαιτες αρχίζουν λοιπόν, έστω και τώρα, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Οπως κάθε τι, έτσι και στις δίαιτες υπάρχουν μόδες, αφού κατά διαστήματα κάποια από αυτές υπόσχεται αυτό που όλοι θέλουμε να ακούσουμε: εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι όμως έτσι; Ο Νίκος Καφετζόπουλος, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, αναλύει μύθους και αλήθειες για τις δίαιτες στο ΑΠΕ και επισημαίνει τρεις που δεν πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, εξηγώντας το γιατί.

Δίαιτα αποτοξίνωσης
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ισχυρίζονται πως μπορούν να επιτύχουν ταχύτατη απώλεια βάρους, βελτιωμένη πέψη, απόκτηση ενέργειας, ενισχυμένο ανοσοποιητικό, απομάκρυνση της κυτταρίτιδας κα. Τέτοιες δίαιτες μπορεί να έχουν διάρκεια μία ημέρα ή ακόμα και ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν νηστείες, αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποκλεισμό γαλακτοκομικών και δημητριακών, καθώς και λήψη ροφημάτων ή σκευασμάτων αποτοξίνωσης.

Διατροφικό σχόλιο

Η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι ανούσια καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ένα πολύ καλά εξελιγμένο σύστημα αποτοξίνωσης. Διαθέτει δικούς του μηχανισμούς και πλήθος οργάνων όπως οι νεφροί, το ήπαρ, το έντερο και το δέρμα για να «αποτοξινώνεται» και να αποβάλλει συνεχώς άχρηστες ουσίες, τοξίνες, αλκοόλ, νεκρά κύτταρα, βακτήρια, χημικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.

Συμπέρασμα

Παρότι μπορεί να ενθαρρύνουν ορισμένες σωστές διαιτητικές συνήθειες, όπως το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε μια διατροφή με ποικιλία και ένα δραστήριο τρόπο ζωής, παρά να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

Δεν υπάρχουν φάρμακα, ροφήματα ή γενικά σκευάσματα που κάνουν κάποια μαγική δουλειά καθώς τη δουλειά αυτή την αναλαμβάνει ο ίδιος μας ο οργανισμός. Όσο αναμενόμενο και αν ακούγεται οι μοναδικοί τρόποι για παραμείνει κάποιος υγιής είναι μια φυσιολογική διατροφή με ποικιλία και ένας συνηθισμένος τρόπος άσκησης.

Αλκαλική διατροφή
Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταναλώνονται μόνο αλκαλικές τροφές και όχι όξινες. Αυτό θα βοηθήσει στην αλλαγή της ισορροπίας του pH στο αίμα και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία. Αυτή η δίαιτα μπορεί θα θεραπεύσει την οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο, ισχυρίζονται κάποιοι!

Διατροφικό σχόλιο

Δυστυχώς, αυτή η δίαιτα βασίζεται σε μια βασική παρεξήγηση της ανθρώπινης φυσιολογίας. Το pH των τροφών που καταναλώνουμε δεν έχει αντίκτυπο στο pH του αίματος μας - ευτυχώς! Το ανθρώπινο σώμα είναι τέλεια ικανό να διατηρεί το αίμα μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος pH (μεταξύ 7,35 και 7,45). Εάν για κάποιο λόγο αυτό απορυθμιστεί ο οργανισμός αρρωσταίνει τάχιστα. Η διατροφή μπορεί να αλλάξει μόνο την τιμή του pH των ούρων και όχι το pH του αίματος, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Συμπέρασμα

Η αλκαλική δίαιτα είναι μια μυθοπλασία. Φυσικά και είναι υγιεινό να τρώτε φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλκαλικότητα ή οξύτητα των τροφίμων.

Κετογονική δίαιτα
Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις και η προϋπόθεση είναι πάντα η ίδια: Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (περίπου 20-50g ημερησίως ή 5% των συνολικών θερμίδων), υψηλή σε λιπαρά και σχετικά υψηλή πρωτεΐνη.

Τυπικά αποκλείει τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κάποιους σπόρους.

Τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη δίαιτα; Εάν μειώσετε σημαντικά την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή σας, τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται και το σώμα μεταβαίνει στο κάψιμο του λίπους για ενέργεια. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων κετονών και οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος, να ελέγξετε την πείνα και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Διατροφικό σχόλιο

Μια προσεκτικά σχεδιασμένη κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με επιληψία. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν έχει κάτι μαγικό η κετογονική δίαιτα. Λειτουργεί όπως και κάθε άλλη, κόβοντας τις συνολικές θερμίδες και αφαιρώντας τρόφιμα τα άτομα τείνουν να τρώνε περισσότερο. Από την άλλη υπάρχουν και σοβαρές παρενέργειες αν κάποιος την ακολουθήσει, όπως χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πονοκέφαλοι, δυσάρεστη αναπνοή, προβλήματα ύπνου, πεπτική δυσφορία κ.α.

Συμπέρασμα

Μια αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης βοηθάει σε κάθε απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να αποκλείσει ομάδες τροφίμων, πολλώ δε μάλλον αυτή των φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που κάνουν κάποιο είδος δίαιτας, ξαναπαίρνουν το βάρος, άρα είναι κρισιμότατης σημασίας, η διατροφή που ακολουθούμε να είναι εύκολη στη προετοιμασία και την εφαρμογή. Αλλιώς η αποτυχία είναι βέβαιη.

Αυτή η πασίγνωστη δίαιτα είναι η πιο επικίνδυνη! Είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ανθρώπων!

Είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες, ωστόσο και η πιο επικίνδυνη! Είναι υπεύθυνη για τον θάνατό πολλών ανθρώπων που προσπάθησαν να χάσουν κιλά.

Διάσημοι σταρ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Φρανσουά Ολάντ και η Κέητ Μίντλετον πίστεψαν ότι αδυνάτισαν χάρη στις συμβουλές του. Η δίαιτα Ντουκάν έγινε τόσο διάσημη που δεν υπήρχε άνθρωπος στη Δύση που ήθελε να αδυνατίσει και δεν ήξερε ότι κάθε Πέμπτη έπρεπε να τρώει ένα σκληρό αυγό, ένα κομμάτι κοτόπουλο και ένα παξιμάδι βρώμης. Ετσι έλεγε ο γκουρού, έτσι έπρεπε να γίνει.

Οποιος επιθυμούσε, για αλλαγή, θα έπρεπε να τρώει κάθε Πέμπτη, αντί για κοτόπουλο, ένα κομμάτι φρέσκο σολωμό ή μερικές φέτες άπαχο ζαμπόν. Ακόμη και ο Φρανσουά Ολάντ έκανε προεκλογική εκστρατεία τηρώντας κατά γράμμα αυτές τις περίεργες διατροφικές ρετσέτες: ποτέ δεν τσίμπησε κάτι επιπλέον την Πέμπτη. Μόνο ό,τι έλεγε ο Ντουκάν: φάτε πρωτείνες για να αδυνατίσετε.

Στην Αμερική, το βιβλίο του «Τι κάνουν οι Γάλλοι και παραμένουν λεπτοί» (Crowne Publishing, 2011) έσπασε ρεκόρ αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε, σύμφωνα με τους New York Times. Στην Αγγλία, ο τύπος ισχυριζόταν ότι ακόμη και η Κέητ Μίντλετον ακολούθησε τη δίαιτα Ντουκάν για να χωρέσει στο νυφικό της και τα κατάφερε χάρη στον « French doctor ».

Αλλά από τότε όλα άλλαξαν. Ο Πιέρ Ντουκάν δέχεται σήμερα τους επισκέπτες του σε ένα παλιό κτίριο, στην εθνική οδό που πάει από το Παρίσι στο προάστιο La Défense. Οι δουλειές δεν πάνε καλά.

Το ιστορικό της δίαιτας Dukan
Οπως λέει ο ίδιος ο Dukan, σπούδαζε νευρολόγος όταν ένας ασθενής του, που αγαπούσε το κρέας, του ζήτησε (πριν από 30 χρόνια) να του βρει μια δίαιτα για να χάσει κιλά. Ο Dukan τού έγραψε ένα πρόγραμμα και μέσα σε μία εβδομάδα ο ασθενής είχε χάσει 3 κιλά χωρίς να έχει στερηθεί σχεδόν τίποτα. Ο νευρολόγος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άφησε τη Νευρολογία και σπούδασε Διατροφολογία. Από τότε ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τελειοποίηση της δίαιτάς του. Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμά του ακολουθούσαν ένα εκατομμύριο συμπολίτες του Γάλλοι και Γαλλίδες.

Η πτώση ενός μύθου
Ο «γκουρού» της πιο διάσημης δίαιτας του κόσμου το 2011 έχασε την άδειά του. Το γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε να αφαιρέσει την άδεια του πασίγνωστου διαιτολόγου και να του απαγορεύσει να εξασκεί το επάγγελμα.
Γιατί; Διότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η «δίαιτα Dukan» και κάποια από τα βοηθήματα της, όπως το φάρμακο Mediator, πιθανότατα ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που το πήραν, στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος…
Ποια, όμως, ήταν η αντίδραση του 72χρονου «γκουρού» της δίαιτας; Μάλλον δεν συγκινήθηκε και πολύ, αφού έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα – όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος – το καλοκαίρι του 2010.
Όσο για τις πωλήσεις των βιβλίων του; Θα έχουν να λαβαίνουν και τα εγγόνια του, που λέει ο λόγος, καθώς μόνο το πρώτο του βιβλίο, αυτό στο οποίο παρουσίαζε την πασίγνωστη δίαιτα που φέρει το όνομα του, από το 2000 που εκδόθηκε έως σήμερα, έχει πουλήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan
Η δίαιτα Dukan είναι μια πρωτεϊνική δίαιτα που δεν περιορίζει τις ποσότητες και που παρά το γεγονός πως μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δίαιτα Ατκινς θεωρείται περισσότερο υγιεινή. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για μια εφ' όρου ζωής διατήρηση των κιλών.
Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια που ακολουθεί κάποιος τη δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

Η θεωρία της δίαιτας Dukan
Η δίαιτα βασίζεται σε 4 στάδια.
- Το πρώτο αφορά σε ένα καθαρά πρωτεϊνικό διατροφικό πρόγραμμα.
- Το δεύτερο σε εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά,
- Το τρίτο είναι το στάδιο της προσυντήρησης που εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων
- Το τέταρτο της συντήρησης που στοχεύει στη δια βίου συντήρηση των κιλών που χάθηκαν. Επιπλέον επιτρέπονται τα αναψυκτικά light με μέτρο.

Αρνητικά της δίαιτας Dukan
Οι Βρετανοί διαιτολόγοι είναι συγκρατημένοι με τη συγκεκριμένη δίαιτα και η εκπρόσωπός τους, Jacqui Lowdon, σχολίασε:
Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν.
Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που εισάγεις, δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα Dukan, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα.
Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα.