7 + 1 τρόποι να βελτιώσεις την υγεία σου πριν κλείσεις τα 40!

Και όμως υπάρχουν!

7 + 1 τρόποι να βελτιώσεις την υγεία σου πριν κλείσεις τα 40!

Το να έχει μια γυναίκα υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά μας είναι κάτι πολύ θετικό που, εκτός από καλή υγεία στο παρόν, θα της χαρίσει ισορροπία στην υγεία της και καλή κατάσταση οργανισμού από τα 30 και μετά.

Ακόμα κι αν έχεις ήδη μπει στα 30 ή τα έχεις περάσει, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια καινούρια αρχή προς το… υγιεινότερο. Εξάλλου, κάλλιο αργά παρά πότε!

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 8 υγιεινές επιλογές που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα από τα 30 και μετά:

Βρες την άσκηση που σου ταιριάζει
Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή σου, σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα, να διατηρείς ένα υγιές βάρος και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας. Εάν δεν είσαι εξοικειωμένη με την άσκηση, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα περπάτημα ή ποδήλατο, ώστε να μπεις σταδιακά στο… κλίμα.

Πιες περισσότερο νερό
Εάν δεν πίνεις αρκετό νερό καλό θα είναι να το σκεφτείς καλύτερα και να ενυδατώνεσαι περισσότερο, αφού το νερό σου χαρίζει καλή διάθεση, ευεξία, ενώ βοηθάει και στην απώλεια κιλών. Επίσης, επαρκής ενυδάτωση σημαίνει λαμπερή και φρέσκια επιδερμίδα!

Κόψε το κάπνισμα (… ή μην το αρχίζεις)
Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σας να πάθεις καρκίνο του πνεύμονα και ίσως ακόμη και να βλάψει τον εγκέφαλό σου. Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 δείχνει ότι οι γυναίκες που έκοψαν το τσιγάρο προτού περάσουν 40, ζουν τουλάχιστον 10 χρόνια περισσότερο από εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά τα 40.

Στάσου όρθια
Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο μια γυναίκα κάθεται μέσα στην ημέρα, τόσο κινδυνεύει από παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Εφόσον κάνεις καθιστική εργασία, καλό θα είναι να προσπαθείς κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου να σηκώνεσαι και να περπατάς. Καλή λύση είναι να μην χρησιμοποιείς το ασανσέρ, αλλά να ανεβαίνεις τις σκάλες.

Μετρίασε το αλκοόλ
Εάν πίνεις περισσότερα από 3ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, κινδυνεύεις από κίρρωση του ήπατος, αλλά και διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, η θαμπάδα στο δέρμα σου γίνεται εντονότερη, ενώ διαβήτης και εγκεφαλικό επεισόδιο… καραδοκούν.

Αγάπησε το σώμα σου
Όλες θα θέλαμε να έχουμε σώμα μοντέλου ή την φυσική κατάσταση μεγάλων αθλητριών. Επειδή, όμως, κάποια πράγματα είναι προκαθορισμένα λόγω των γονιδίων μας, καλό θα είναι να αγαπήσεις το σώμα σου όπως είναι, να προσπαθείς το καλύτερο για εκείνο και κυρίως να μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό σου, που σε φορτώνουν με περισσότερο άγχος.

Μάθε να μαγειρεύεις υγιεινά πιάτα
Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου ή να χάσεις τυχόν περιττά κιλά, καλό θα είναι – εάν δεν το κάνεις ήδη – να μάθεις να μαγειρεύεις υγιεινά φαγητά και τροφές. Με τον τρόπο αυτό έχεις τον έλεγχο της διατροφής σου και φυσικά ξέρεις τι ακριβώς περιέχει αυτό που τρως.

Μάθε το ιατρικό ιστορικό σου
Το να ξέρεις το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σου είναι πολύ σημαντικό, αφού με τον τρόπο αυτό θα ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να προσέχεις και να εξετάζεσαι όσο το δυνατό πιο τακτικά για να προλάβεις τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Υιοθέτησε τις παραπάνω υγιεινές συνήθειες για να θωρακίσεις την υγεία σου και να μειώσεις όσο το δυνατό περισσότερο τις πιθανότητες να σου συμβεί κάτι κακό, αναφορικά με την υγεία σου.

Τρέξιμο: 5+ 1 οφέλη για την υγεία!

Υπάρχει μια σειρά από επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση, (150 λεπτά την εβδομάδα, η οποία είναι περίπου 30 λεπτά – 5 φορές την εβδομάδα) – και ειδικότερα το τρέξιμο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής ασθένειας, της υψηλής πίεσης του αίματος,του εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, και ένα πλήθος από άλλες δυσάρεστες ασθένειες.

Επίσης οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το τρέξιμο βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα της συναισθηματικής και ψυχικής μας υγείας, και μας βοηθά να ζούμε περισσότερο.

Το τρέξιμο σε κάνει χαρούμενο
Αν έχεις τρέξει ήδη σε τακτά χρονικά διαστήματα θα το έχεις ανακαλύψει. Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή άσχημα νιώθεις σε μια δεδομένη στιγμή. Η άσκηση θα σε κάνει γενικά να αισθανθείς καλύτερα με τη πάροδο του χρόνου. Σε μια μελέτη του 2006, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και άσκηση 30 λεπτών στο διάδρομο, θα μπορούσε να αλλάξει αμέσως τη διάθεση κάποιου που πάσχει από κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2013 οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα ήταν πιο αποτελεσματική λύση για την θεραπεία της κατάθλιψης από ότι τα φάρμακα.

Το τρέξιμο σε βοηθάει να παραμένεις αδύνατος
Γνωρίζεις ότι όταν τρέχεις καις θερμίδες. Το πλεονέκτημα και αυτό που ίσως δεν ξέρεις όμως είναι ότι ο οργανισμός σου συνεχίζει να καίει θερμίδες και μετά το τρέξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση ενισχύει το “AfterBurn” -δηλαδή, τον αριθμό των θερμίδων που καις μετά την άσκηση. Αυτό συμβαίνει όταν τρέχεις λίγο πιο έντονα από τον χαλαρό ρυθμό σου και λίγο πιο ήρεμα από ρυθμό μαραθωνίου.

Το τρέξιμο δυναμώνει τα γόνατα σου
Είναι γνωστό πλέον ότι το τρέξιμο βοηθάει στην αύξηση της οστικής μάζας, δυναμώνει τις αρθρώσεις, τα οστά και βοηθάει στην αύξηση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία. Πιθανόν να έχεις ακούσει και εσύ να λένε άτομα από τον περίγυρο σου πως το τρέξιμο βλάπτει τα γόνατα. Η επιστήμη έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την υγεία του γόνατος(Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, από τον David Felson.)

Το τρέξιμο κρατάει το μυαλό σου σε ”φόρμα”
Πέρα από τα άλλα οφέλη, το τρέξιμο κάνει καλό και στον εγκέφαλο μας. Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική άσκηση βοηθάει ήπια την διανοητική ικανότητα του ατόμου που η μείωση της σχετίζεται με την ηλικία του. Επίσης διαπίστωσαν ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ασχολούνταν με το τρέξιμο απέδωσαν καλύτερα σε νοητικά τεστ από εκείνους που δεν είχαν βάλει την άσκηση στην καθημερινότητα τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε “σημαντικές βελτιώσεις” στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλουκατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην προσοχή, στη συγκέντρωση, τον προγραμματισμό και την οργάνωση.

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου
Ίσως το τρέξιμο δεν θεραπεύει τον καρκίνο αλλά υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι βοηθάει στην πρόληψη του.

Μια μεγάλη ανασκόπηση από 170 επιδημιολογικές μελέτες από τη Journal of Nutritionέδειξαν ότι η τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σου
Ακόμα και αν η δραστηριότητα σου στο τρέξιμο είναι μικρή, θα ζήσεις περισσότερο. Οι μελέτες δείχνουν τα οφέλη του τρεξίματος σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Οι καπνιστές πρόσθεσαν 4,1 χρόνια, οι μη καπνιστές κέρδισαν 3 χρόνια. Οι καρκινοπαθείς επέκτειναν τη ζωή τους κατά 5,3 χρόνια και εκείνοι που έπασχαν από κάποια καρδιακή νόσο κέρδισαν 4,3 χρόνια.