Ημικρανία: 5+1 τρόποι για να μην υποφέρετε άλλο!

Δείτε πως θα το αντιμετωπίσετε

Ημικρανία: 5+1 τρόποι για να μην υποφέρετε άλλο!

Εάν ταλαιπωρείστε από ημικρανίες, το «κλειδί» είναι να παρατηρήσετε κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινάει ο πόνος, κάτι που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Ξεκινήστε κρατώντας ημερολόγιο, για την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η ημικρανία, για το πόσο διαρκεί και σημειώστε τι κάνατε προτού εμφανιστεί.

Παρατηρώντας τον εαυτό σας και εφαρμόζοντας τις παρακάτω τεχνικές θα δείτε μεγάλη βελτίωση:

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας
Αποφεύγετε να καταπονείτε τον οργανισμό σας. Μπορεί η καθημερινότητα να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, φροντίστε ωστόσο να μην φτάνετε στα άκρα τις αντοχές σας και να πίνετε πολύ νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν λιγότερη κούραση, θα σας γλιτώσουν από το δυσάρεστο αίσθημα της ημικρανίας.

Μην παραλείπετε γεύματα
Φροντίστε να τρώτε κάθε τρεις ώρες και να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, καθώς η πείνα σε συνδυασμό με την κούραση μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Σημαντικό είναι επίσης να παρατηρήσετε ποιες τροφές καταναλώσατε προτού εμφανιστεί η ημικρανία και να τις ελαττώσετε ώστε να δείτε πως αντιδρά ο οργανισμός σας.

Μειώστε την καφεΐνη
Η κατανάλωση καφεΐνης μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Προσέξτε όμως, εάν σταματήσετε απότομα την λήψη καφεΐνης μπορεί πάλι να προκληθούν ημικρανίες. Προσπαθήστε να την μειώσετε σταδιακά για σίγουρα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Με μέτρο η γυμναστική
Η γυμναστική έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας συνολικά, αλλά μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης ημικρανίας εάν οι ασκήσεις που κάνετε και η συχνότητα με την οποία γίνονται προκαλούν μια συνολική αδυναμία στον οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Κοιμηθείτε αρκετά
Προσπαθήστε να μην χάνετε ώρες από τον ύπνο σας και να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ποσότητα και την ποιότητα ύπνου που έχει ανάγκη. Ο αδιάκοπος ύπνος κατά την διάρκεια της νύχτας συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Ελαττώστε το άγχος
Ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες, είναι να ελέγξετε το άγχος. Ξεκινήστε διαλογισμό, φροντίστε να διασκεδάζετε με φίλους, επιλέξτε ένα χόμπι και γενικά εντάξτε στην ζωή σας δραστηριότητες και συνήθειες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.

Πώς συνδέεται ο πονοκέφαλος τάσης με το καθημερινό άγχος και στρες;

Εάν οι πολλές υποχρεώσεις σάς αγχώνουν και το άγχος φαίνεται να σας προκαλεί πονοκέφαλο, δεν είστε μόνες.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως πολλές εργαζόμενες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους, που φαίνεται να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από το άγχος.


Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Προκαλούνται οι πονοκέφαλοι από το άγχος;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη τον διαφορετικό τύπo κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας όπως η ημικρανία.
Ετσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκεφάλου από το οποίο πάσχετε όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη.

Κεφαλαλγία τάσης
Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκεφάλους τάσης. Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειονότητα είναι γυναίκες. Οι γυναίκες, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Αλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Αλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στον χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών.

Ημικρανία

Η ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Ειδικοί διευκρινίζουν ότι το στρες μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Ετσι, το άγχος αυξάνει την συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δεν είναι άμεση αιτία.

Διαχείριση και πρόληψη κεφαλαλγιών τάσης

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εκτός από τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική
αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου. H ιβουπροφαίνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες. Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Δρ Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr
ΠΗΓΗ: TV24