Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία!

Δείτε αναλυτικά....

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία!

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που οφείλεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως είναι η καθημερινή και πολύωρη εργασία και πληκτρολόγηση στον υπολογιστή.

Ένας αριθμός συμπτωμάτων χαρακτηρίζει αυτή την πάθηση, όπως είναι η αδυναμία, η αδράνεια και το μυρμήγκιασμα των χεριών και των δαχτύλων. Οι αιτίες τα συμπτώματα και ο η θεραπεία του προβλήματος ακολουθεί παρακάτω!

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα από την πλευρά της παλάμης του χεριού που αποτελείται από οστά και συνδέσμους. Το μέσο νεύρο, που ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση του αντίχειρα και των πρώτων τριών δακτύλων, περνά μέσα από αυτό το πέρασμα μαζί με τους τένοντες για τα δάχτυλα και τον αντίχειρα. Οταν είναι τσιμπημένο ή συμπιεσμένο, μουδιάζει, παρουσιάζει αδυναμία ή πόνο στο χέρι και αυτό ονομάζεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνος και φαγούρα: Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Στην αρχή είναι πιθανό να το αντιληφθείτε το βράδυ ή αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τις καρφίτσες και βελόνες που ταλαιπωρούν το χέρι σας όταν έχει μουδιάσει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή τσούξιμο όταν κρατάτε πράγματα ή καθώς οδηγείτε. Η κίνηση των δαχτύλων συνήθως βοηθάει.

Αδυναμία: Οσο το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε αδυναμία στον αντίχειρα και στα δύο πρώτα δάχτυλα και μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε το χέρι σας γροθιά ή να γραπώσετε αντικείμενα. Μπορεί να σας πέφτουν πράγματα ή να έχετε πρόβλημα να κάνετε διάφορες κινήσεις, όπως να κρατήσετε ένα σκεύος ή να ράψετε ένα κουμπί στο πουκάμισό σας.

Προβλήματα αίσθησης: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να είναι πρησμένα τα δάχτυλά τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρήξιμο ή μπορεί να έχουν πρόβλημα να διακρίνουν ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο.

Πώς προκαλείται

Συνήθως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Επειδή ο καρπιαίος σωλήνας είναι στενός και άκαμπτος, οποτεδήποτε υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή στην περιοχή, το μέσο νεύρο μπορεί να συμπιεστεί και να προκαλέσει πόνο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα στο ένα ή και τα δύο χέρια αν και συνήθως αναπτύσσονται πρώτα στο κυρίαρχο χέρι.

Τι θα συμβεί χωρίς θεραπεία;

Καταρχάς τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα έρχονται και παρέρχονται, αλλά όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν συνεχή. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά σε όλη τη διαδρομή του χεριού, μέχρι τον ώμο. Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει ατροφία στους μυς που βρίσκονται από την πλευρά του αντίχειρα. Ακόμα και με τη θεραπεία, η ενδυνάμωση και η αίσθηση μπορεί να μην αποκατασταθούν ποτέ πλήρως.

Διάγνωση

Με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλημάτων, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ορθοπαιδικό με σκοπό την πρόληψη της επιδείνωσης του συνδρόμου και τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Ξεκούραση και ακινητοποίηση

Οι βαθύτερες αιτίες, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα θα χρειαστούν θεραπεία. Στη συνέχεια ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάπαυση του χεριού και του καρπού και θα χρειαστεί να φορέσετε ένα στήριγμα για να περιορίσετε τις κινήσεις του. Η χρήση του στηρίγματος τη νύχτα είναι σημαντική για να αποφεύγει το χέρι το δίπλωμα στη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μαζί με κρύα επιθέματα μπορούν να μειώσουν τον πόνο.

Φάρμακα & χειρουργική επέμβαση

Οταν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κορτικοστεροειδή με ένεση ή από το στόμα. Τα στεροειδή μπορούν να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή γύρω από το μέσο νεύρο και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Η έγχυση ενός τοπικού αναισθητικού όπως η λιδοκαΐνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Αλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν διουρητικά που μειώνουν πρήξιμο και συμπληρώματα βιταμίνης Β6.

Εάν η χειρουργική επέμβαση κριθεί απαραίτητη, γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Μερικές φορές η διαδικασία γίνεται ενδοσκοπικά.

Μπορεί να υπάρξει κάποιο πρήξιμο και μια δυσκαμψία μετά την επέμβαση, που μπορεί να ανακουφιστεί με την ανύψωση του χεριού πάνω από την καρδιά σας και τη συχνή κίνηση των δακτύλων. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε περικάρπιο για μερικές εβδομάδες, αλλά θα μπορείτε να είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Ο πόνος και η αδυναμία συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο μήνες από την επέμβαση, αλλά μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες έως ένας χρόνος για να ανακάμψετε πλήρως.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χειροπρακτική χειραγώγηση του καρπού, του αγκώνα και του ανώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης μπορούν να βελτιώσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των λειτουργιών των νεύρων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την δύναμη της λαβής.

Μπορεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να προληφθεί;

Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για την πρόληψη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν:

* Καλή στάση του σώματος

* Εργονομικά εργαλεία και θέσεις εργασίας

* Τέντωμα χεριών και καρπών τακτικά

  • Συχνή ξεκούραση και τίναγμα χεριών και ποδιών, καθώς και αλλαγή στάσης στη θέση στη διάρκεια της εργασίας

ΠΗΓΗ:TV24

Ημικρανία: 5+1 τρόποι για να μην υποφέρετε άλλο!

Εάν ταλαιπωρείστε από ημικρανίες, το «κλειδί» είναι να παρατηρήσετε κάτω από ποιες συνθήκες ξεκινάει ο πόνος, κάτι που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Ξεκινήστε κρατώντας ημερολόγιο, για την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η ημικρανία, για το πόσο διαρκεί και σημειώστε τι κάνατε προτού εμφανιστεί.

Παρατηρώντας τον εαυτό σας και εφαρμόζοντας τις παρακάτω τεχνικές θα δείτε μεγάλη βελτίωση:

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας
Αποφεύγετε να καταπονείτε τον οργανισμό σας. Μπορεί η καθημερινότητα να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, φροντίστε ωστόσο να μην φτάνετε στα άκρα τις αντοχές σας και να πίνετε πολύ νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν λιγότερη κούραση, θα σας γλιτώσουν από το δυσάρεστο αίσθημα της ημικρανίας.

Μην παραλείπετε γεύματα
Φροντίστε να τρώτε κάθε τρεις ώρες και να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, καθώς η πείνα σε συνδυασμό με την κούραση μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Σημαντικό είναι επίσης να παρατηρήσετε ποιες τροφές καταναλώσατε προτού εμφανιστεί η ημικρανία και να τις ελαττώσετε ώστε να δείτε πως αντιδρά ο οργανισμός σας.

AdTech AdΜειώστε την καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Προσέξτε όμως, εάν σταματήσετε απότομα την λήψη καφεΐνης μπορεί πάλι να προκληθούν ημικρανίες. Προσπαθήστε να την μειώσετε σταδιακά για σίγουρα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Με μέτρο η γυμναστική
Η γυμναστική έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας συνολικά, αλλά μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης ημικρανίας εάν οι ασκήσεις που κάνετε και η συχνότητα με την οποία γίνονται προκαλούν μια συνολική αδυναμία στον οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Κοιμηθείτε αρκετά
Προσπαθήστε να μην χάνετε ώρες από τον ύπνο σας και να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ποσότητα και την ποιότητα ύπνου που έχει ανάγκη. Ο αδιάκοπος ύπνος κατά την διάρκεια της νύχτας συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Ελαττώστε το άγχος
Ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες, είναι να ελέγξετε το άγχος. Ξεκινήστε διαλογισμό, φροντίστε να διασκεδάζετε με φίλους, επιλέξτε ένα χόμπι και γενικά εντάξτε στην ζωή σας δραστηριότητες και συνήθειες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.