«Τα υγρά μου μυρίζουν άσχημα! Είναι ανησυχητικό;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά…

Η απάντηση είναι μόνο εδώ!

«Τα υγρά μου μυρίζουν άσχημα! Είναι ανησυχητικό;» Ο γυναικολόγος του Youweekly.gr απαντά…

Έχεις παρατηρήσει ότι τα υγρά σου έχουν μία άσχημη μυρωδιά; Ανησυχείς για το πώς λειτουργεί το σώμα μας και για το τι σημαίνουν οι πόνοι που νιώθουμε;

Ο ειδικός του Youweekly.gr, είναι εδώ για να σας λύσει κάθε απορία και να φωτίσει άγνωστους για εσάς τομείς.

Τελευταία τα κολπικά μου υγρά, ακόμη και μετά το μπάνιο, είναι λίγο δύσοσμα. Είναι ανησυχητικό;

Τα έντονα και δύσοσμα κολπικά υγρά είναι ένδειξη φλεγμονής του κόλπου (κολπίτιδα) συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας. Η δυσοσμία, η οποία συνήθως έχει χαρακτηριστικά οσμής «χαλασμένου ψαριού», οφείλεται σε μικρόβια, όπως η Gardnerella vaginalis, το mycoplasma, το ureoplasma κ.ά., και μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από τοπικό ερεθισμό, κνησμό και αύξηση των κολπικών υγρών. Θα πρέπει να γίνει άμεσα καλλιέργεια κολπικού υγρού, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Κολπικά υγρά: Ποιο χρώμα είναι φυσιολογικό και με ποιο πρέπει να πας αμέσως στον γυναικολόγο!

Τα λευκωπά κολπικά υγρά προέρχονται από τις κολπικές εκκρίσεις. Όπως και η περίοδος, εξαρτώνται κι αυτά από τον ορμονικό κύκλο. Η μικρή κοπέλα, πολύ πριν της έρθει η περίοδος, ανακαλύπτει υποκίτρινες κηλίδες στο εσώρουχό της: είναι τα πρώτα κολπικά υγρά.

Πρόκειται για φυσιολογικές εκκρίσεις του κόλπου. Η κολπική κοιλότητα καλύπτεται από βλεννογόνο, του οποίου τα κύτταρα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου υπό την επίδραση των ορμονών. Η αποβολή των κυττάρων αυτών που καταστρέφονται καθημερινά αποτελεί τη λευκόρροια.

Έτσι, όπως και το στόμα, ο κόλπος είναι πάντα υγρός. Ένας υγιής κόλπος διαθέτει τρόπους άμυνας απέναντι στις μολύνσεις, τους γαλακτοβάκιλους ή βάκιλους Doderlein, οι οποίοι του εξασφαλίζουν φυσιολογική οξύτητα (pH 4,5) και προστασία ενάντια στα μικρόβια. Χάρη σ' αυτούς τους βάκιλους, τα περισσότερα μικρόβια παραμένουν ακίνδυνα. Όταν οι βάκιλοι απουσιάζουν, όταν το αιδοίο αποκτά μεγάλη οξύτητα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί μυκητίαση.

Κι άλλου είδους εκκρίσεις διατηρούν την υγρασία του αιδοίου πρόκειται για τη βλέννα που δημιουργείται στη μέση του κύκλου.

Η βλέννα, η οποία εξαρτάται από τα οιστρογόνα, μοιάζει με το ασπράδι ωμού αυγού, είναι διάφανη κι ελαστική, σχεδόν άχρωμη.

Τα φυσιολογικά κολπικά υγρά είναι κρεμώδη, λεία και έχουν μια ξινή μυρωδιά σαν το γιαούρτι. Όσο βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου είναι άσπρα, αλλά, όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, οξειδώνονται και γίνονται κιτρινωπά. Όποια και να είναι η ποσότητα αυτών των υγρών -η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τη γυναίκα-, δεν υποδηλώνει κάποια κολπική ασθένεια.

Αλλά, αν τα υγρά σας αλλάξουν όψη, αν γίνουν πιο πηχτά, αν δημιουργούν σβόλους, αν αρχίσουν να μυρίζουν ή αν σκουρύνουν,αν προκαλούν φαγούρα, κόφιμο ή ερεθισμό, μην καθυστερείτε! Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό! Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν στο αιδοίο σας εμφανιστούν σπυράκια, αμυχές ή κοκκινίλες που επιμένουν.