Το ήξερες αυτό; Δες 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να τρως λίπος!

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από ωφέλιμο λίπος

Το ήξερες αυτό; Δες 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να τρως λίπος!

Εσύ το ήξερες αυτό; Δες στο youweekly.gr τους 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να τρως λίπος!

Σίγουρα έχεις μάθει πλέον πως υπάρχουν τα «καλά» και τα «κακά» λίπη και πως για να λειτουργεί ο οργανισμός σου σωστά, χρειάζεται να του δίνεις ωφέλιμο λίπος.

Παρακάτω θα βρεις τους 6 σημαντικούς λόγους για να τρως λίπος.

1.Το σώμα χρειάζεται λίπος για να συντηρηθεί
Το λίπος είναι βασικό για την ορμονική λειτουργία και τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών. Αν τα επίπεδα λίπους πέσουν πολύ χαμηλά, ειδικά στις γυναίκες, δημιουργείται πρόβλημα γονιμότητας. Αν και το σώμα φτιάχνει λίπος, κάποια λιπαρά τα προσλαμβάνεις μόνο μέσω της τροφής. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά και είναι το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ ή Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα. Η σωστή αναλογία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του μυαλού, είναι αντικαταθλιθπτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά.

2.Το λίπος προστατεύει
Προστατεύει τα εσωτερικά όργανα σε ενδεχόμενη σύγκρουση, επίσης διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.

3.Χρειαζόμαστε λίπος για να απορροφηθούν βασικές βιταμίνες
Αυτές είναι οι «λιποδιαλυτές» A, D, E, K. Αθροίζονται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό και χωρίς λίπος δεν μπορούν να απορροφηθούν. Γι’ αυτό πάντα η σαλάτα σου πρέπει να έχει λίγο ελαιόλαδο. Είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των δοντιών, των οστών, θωρακίζουν από λοιμώξεις και βοηθούν στην πήξη του αίματος.

4.Ο εγκέφαλος είναι λίπος
Τα 2/3 του εγκεφάλου είναι λιπώδης ιστός. Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν λίπος από την τροφή για τη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης τους και για το νευρικό ιστό.

5.Διατηρεί τη μεμβράνη του κυττάρου ελαστική και υγιή
Όχι μόνο διατηρεί το σχήμα του κυττάρου, αλλά παρέχει και ενέργεια για την κυτταρική λειτουργία.

6.Το λίπος σε κάνει πιο ελκυστική
Μέσα σε μια κοινωνία με πρότυπο τις «αδύνατες», η παραδοχή ότι το λίπος ομορφαίνει, σοκάρει. Σίγουρα η παχυσαρκία και τα περισσότερα κιλά «αγριεύουν» στην όψη. Και τα πολύ λίγα κιλά όμως αρρωσταίνουν το δέρμα.

Οι δίαιτες στερημένες λίπους, το μόνο που πετυχαίνουν είναι μια όψη «άρρωστη». Είναι πολύ βασικό να καταναλώνονται τα καλά λιπαρά με τις τροφές και να διατηρείται ένα βασικό ποσοστό λίπους. Μόνο έτσι το δέρμα δείχνει «φρέσκο» και υγιές. Το καλό λίπος είναι ουσιαστικά τα Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνο, πέρκα, σολομό), το λιναρόσπορο, το αβοκάντο, τα καρύδια.

Αυτή η διατροφή είναι κίνδυνος-θάνατος!

Η συγκεκριμένη διατροφή έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες, έπειτα από έρευνες, πως είναι κίνδυνος-θάνατος!

Κάνει πολύ κακό στην υγεία!

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζει νέα φινλανδική μελέτη.

Περαιτέρω ενδείξεις στα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα σε κρέας δεν είναι καλή για την υγεία, προσφέρει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study – KIHD), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης (1984-1989) που κατανάλωναν ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Οι αναλύσεις επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών πηγών με τη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και ελέγχθηκαν εκτενώς και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, όπως το γεγονός ότι όσοι έτρωγαν αρκετές φυτικές πρωτεΐνες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, λοιπόν, οι άνδρες που προτίμησαν να συμπεριλάβουν περισσότερες ζωικές από φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρακολούθησης, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων η διατροφή ήταν πιο ισορροπημένη όσον αφορά στις πηγές των πρωτεϊνών.