Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους!

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία τους!

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους!

Εγκλωβισμένοι στο πεδίο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις.

Ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρωνκαι εργαστηρίων αποφάσισε χθες, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα με γενική απεργία, αλλά με άλλη μορφή, η οποία επηρεάζει άμεσα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Έτσι, την προηγούμενη απόφαση για απεργία όλου του κλάδου, για «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και μη παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό, διαδέχθηκε η απόφαση για άνοιγμα των κέντρων και εξυπηρέτηση του πληθυσμού, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους υποσχέθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων. Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.

Πώς πλήττονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν χθες οι Ενώσεις Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Μάλιστα, οι Ενώσεις μέσω του προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη, κάλεσαν τα μέλη τους να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους.

Τη διαδικασία αυτη, ωστόσο, «ακύρωσε» το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. «Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός. Με βάση όσα ανεφερε ο υπουργός, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε στην περίπτωση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους και τις αξιώσεις τους.

Ωστόσο, επιχειρώντας να δείξει ο κ. Ξανθός ότι υπάρχει plan B για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων του ιδιωτικού κλάδου ΠΦΥ, και με δεδομένο ότι στις δομές του εξυπηρετεί έως και το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς ραντεβού στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ή Κέντρα Υγείας για το διάστημα των κινητοποιήσεων. Βεβαίως, και μόνο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύει τα κενά και τη γυμνια του δημοσίου συστήματος υγείας, και ιδίως της ΠΦΥ. Ειναι απορίας άξιον τι ακριβώς θεωρεί ο υπουργός πως θα γίνει με την εντολή που έδωσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες να εξυπηρετούν χωρίς ραντεβού τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Γιατί μπορούν πχ να εξυπηρετηθούν; Τι έχει αλλάξει σε δομές, εργαστήρια, εξοπλισμό, χρηματοδότηση, προσωπικό; Κι εφοσον μπορεί να γίνει τώρα, γιατί δεν γινόταν και πριν απο τις κινητοποιήσεις των ιδιωτών; Οι απαντήσεις δεν δίδονται εύκολα. Αυτό που εύκολα μπορεί να υποτεθεί είναι η οικονομική ταλαιπωρία που περιμένει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει τελικά με τα χρήματα τους και αν μπορεί να διεκδικήσουν την αποζημίωση τους.

Τελος, σημειώνεται πως διαφοροποιούν τη στάση τους οι ιδιωτικές κλινικές (μεσαίες και μικρές) που επίσης συμμετείχαν στην απεργία, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις και ανοίγοντας κανονικά τα εργαστήριά τους για όλους και χωρίς αναστολή πίστωσης.

ΕΦΕΤ: Απειλεί με κλείσιμο την θρυλική αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης!

Με λουκέτο απειλεί την θρυλική αγορά «Καπάνι» στην Θεσσαλονίκη, ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς τους καταστηματάρχες της αγοράς Βλάλη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Πολυχρονίου σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε προς τους καταστηματάρχες ότι εάν μετά τις εκλογές η αγορά του Καπανίου δεν ανασυσταθεί τότε θα κλείσει.

«Λίγες μέρες πριν την εορτή του Πάσχα, σεβόμενοι την αγορά, δηλώσαμε ότι ο ΕΦΕΤ δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων στη Δημοτική Αγορά Θεσσαλονίκης «ΚΑΠΑΝΙ» λόγω επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Τα τρόφιμα εισέρχονται το πρωί ασφαλή και ποιοτικά και το βράδυ, αλλά κυρίως την επομένη το πρωί, δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Πολυχρονίου.

Όπως επισήμανε σύμφωνα με το voria.gr, «σήμερα είμαστε εδώ για να αποσύρουμε, με μία δήλωσή μας, την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο ΚΑΠΑΝΙ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ΕΦΕΤ θα το πράξει αυτό ευθύς αμέσως εκτός εάν, πέρα από την αυστηρή ελεγκτική παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί, εξασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο.

Αναλυτικά τι ζητάει ο ΕΦΕΤ:
– Την ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού.

– Την αυστηρή και αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου τη νύχτα.

– Την επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής.

– Τη συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα.

– Την ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά κλπ.

– Την κατάργηση των υπογείων αποθηκευτικών χώρων.

– Την προβολή των τροφίμων μόνο στη βάση των «ορθών πρακτικών» όπως αυτές από τον Νόμο προβλέπονται (ψυγεία, προθήκες, θερμοκρασίες κλπ).

– Τον ευπρεπισμό των καταστημάτων και την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού.

– Την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, πλύσης και γενικής υγιεινής του χώρου.

– Και ό,τι άλλο απαιτηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Εάν όλα αυτά μαζί δεν συμβούν, ΤΕΛΟΣ», σημείωσε ο κ. Πολυχρονίου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «στην τελική, η φτωχολογιά, οι πολλοί δηλαδή, έχει εξίσου τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλεια της διατροφής με την ελίτ, η οποία έχει ούτως ή άλλως και άλλες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ΚΑΠΑΝΙ, που βρίσκεται στη βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει αντικείμενο δεσμευτικού διαλόγου της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές Αρχές, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές το ΚΑΠΑΝΙ να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά».