Προσοχή: Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν πάτησες αχινό!

Δώσε βάση!

Προσοχή: Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν πάτησες αχινό!

Μέσα στο πρόγραμμα του καλοκαιριού μπορεί να είναι και το να πατήσεις αχινό. Δες τα παρακάτω βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις εάν σου συμβεί και δώσε προσοχή!

Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι' αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.

Αν πατήσετε αχινό:

Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Σας έκαψε ο ήλιος; Οδηγός επιβίωσης για να μην πονάτε άλλο!

Εύκολα και αποτελεσματικά!

Πήγατε παραλία με την παρέα και ξεχαστήκατε στην ηλιοθεραπεία; Αν σας έκαψε ο ήλιος εμείς έχουμε την λύση. Οδηγός επιβίωσης για να μην πονάτε άλλο!

Καλοκαίρι ίσον παραλία ίσον ξεγνοιασιά και παιχνίδια. Ρακέτες, βόλεϊ, αγώνες στο κολύμπι, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, υπάρχει όμως κάτι με το οποίο δεν παίζουμε, no matter what, και αυτό είναι ο ήλιος.

«Έλα μωρέ, θα βάλω σε λίγο αντηλιακό» και λοιπές ατάκες που όλοι έχουμε πει έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουν πάντα την ίδια οδυνηρή κατάληξη: τα εγκαύματα. Εμείς πάντως σας προειδοποιήσαμε, αλλά για παν ενδεχόμενο σας λέμε και τι να κάνετε σε περίπτωση που γίνει και φέτος το «κακό».

Αρχικά πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες χάπι όπως η ασπιρίνη, ώστε να μειώσετε την φλεγμονή που δημιουργήθηκε στο δέρμα και φυσικά για να ανακουφιστείτε από τον πόνο (αουτς).

Κάντε κομπρέσες με ένα μείγμα κρύου νερού και γάλακτος ή ακολουθήστε την κλασική συνταγή των γιαγιάδων μας και απλώστε πάνω στο δέρμα σας γιαούρτι.

Η αλόη στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνει θαύματα, αφού θα καταπραΰνει το δέρμα αμέσως και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Θα βρείτε σχετικά προϊόντα στην αγορά ή αν έχετε το φυτό στον κήπο σας κόψτε ένα φύλο στη μέση και απλώστε πάνω στο έγκαυμα το ζελέ που θα βγει.

Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο ή το δέρμα παρουσιάζει φουσκάλες προμηθευτείτε μια ειδική κρέμα από το φαρμακείο ή καλέστε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποια αγωγή.

Τις επόμενες μέρες αποφύγετε να κάνετε απολέπιση, αποτρίχωση ή να απλώσετε στο δέρμα σας κρέμες σώματος με άρωμα. Αντίθετα προτιμήστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα σώματος που να περιέχει φυτικό έλαιο καρύδας ή αλόη.