Το φώς του ήλιου μπορεί να τον σκοτώσει! Το παιδί με την σπάνια ασθένεια που σοκάρει!

Δεν το φαντάζεσαι!

Το φώς του ήλιου μπορεί να τον σκοτώσει! Το παιδί με την σπάνια ασθένεια που σοκάρει!

Από την σπάνια ασθένεια που σοκάρει πάσχει ένα αγοράκι στο Ισραήλ. Το φως του ήλιου μπορεί να τον σκοτώσει!

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή περίπτωση που έχουμε ακούσει ποτέ. Συνήθως οι πάσχοντες δεν είναι τόσο νέοι, αλλά αυτό το αγόρι σταδιακά ανέπτυξε συστημικές αντιδράσεις ακόμα και στην έκθεση στο τεχνητό φως των κλειστών χώρων», δηλώνει ο Δρ. Yuval Tal, διευθυντής στο Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

«Ορισμένα άτομα έχουν την τάση να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν σε τέτοιο σημείο», δήλωσε ο Δρ. Tal. «Η χρόνια κνίδωση γενικά προκύπτει από κάποιου είδους ανοσολογική δυσλειτουργία. Στο 50% των ασθενών η νόσος υποχωρεί μόνη της εντός ενός χρόνου, στο 70% εντός δύο ετών και στο 90% εντός πέντε ετών».

Στην περίπτωση του μικρού Α. Όμως, το πρόβλημα μόνο επιδεινωνόταν. Στις περιπτώσεις υπερέκθεσης στο αγόρι χρειαζόταν να γίνει ένεση για να σωθεί η ζωή του.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι ήταν αλλεργικός σε ένα τύπο αντιβιοτικών, αλλά αυτό συνέχιζε να συμβαίνει και ακόμα περισσότερο όταν ήταν σε εξωτερικούς χώρους. Ξεκινούσε σε περιοχές που το σώμα ήταν εκτεθειμένο στο ηλιακό φως και ακολούθως διασπειρόταν παντού».

Ο αλλεργιολόγος της οικογένειας σύστησε στον Α. να φοράει αντιηλιακό, καπέλο, μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες όταν είναι εκτός σπιτιού – κάτι πραγματικά εξουθενωτικό με δεδομένο το θερμό κλίμα και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντώνται στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Α. επισκέφθηκε το δερματολόγο Δρ. Assi Levi, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το αγόρι ήταν αλλεργικό, όχι μόνο στο φως του ήλιου αλλά γενικά σε κάθε ορατό φως. Αυτό εξηγούσε και γιατί το αντιηλιακό, το οποίο μπλοκάρει μόνο την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία, δεν βοηθούσε.

Ένα απόγευμα ο μικρός δεν μπορούσε να αναπνεύσει και να καταπιεί. Γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε αναφυλακτικό σοκ. Διακομίσθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί χρειάστηκε να χορηγήσουν ομαλιζουμάμπη στον ασθενή. Πρόκειται για μία πανίσχυρη φαρμακευτική ουσία η οποία χορηγείται μόνο στους ενήλικες με σοβαρό αλλεργικό άσθμα.

«Αυτό το φάρμακο δεν είχε δοθεί ποτέ σε ένα παιδί προηγουμένως, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», δήλωσε ο Δρ. Tal και αυτό το εγχείρημα δούλεψε. Τώρα ο Α. Υποβάλλεται σε ενέσεις στο χέρι κάθε τρεις εβδομάδες. Χάρη στη θεραπεία μπορεί πια να περπατήσει στο δρόμο με κοντό παντελόνι και T-shirt χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Τώρα νιώθω καλά, μερικές φορές τα αυτιά μου κοκκινίζουν κατά το τέλος της ενέσιμης περιόδου και ορισμένοι τύποι ρούχων μου προκαλούν φαγούρα», δηλώνει ο μικρός Α.

Προσοχή: Τι κίνδυνο αποκαλύπτουν αυτά τα σημάδια στα μάτια!

Αν τα έχετε αμέσως στον γιατρό!

Εάν παρατηρήσετε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, μπορεί να έχετε ξανθελάσματα. Πρόκειται για σημάδια που αποτελούνται από χοληστερόλη που είναι κάτω από το δέρμα σας.

Ένα ξανθέλασμα δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, εντούτοις αν σας ενοχλεί στην όραση, υπάρχουν θεραπείες με τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό.

Ακόμα κι αν το ξανθέλασμα από μόνο του δεν θα σας βλάψει ιδιαίτερα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Γι ‘αυτό μην αγνοήσετε ποτέ αυτή την κατάσταση του δέρματος. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ποιοι βγάζουν ξανθελάσμα;

Η πάθηση αυτή είναι σπάνια, αλλά μπορεί να την πάθετε εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή των άλλων λιπιδίων στο αίμα σας. Είναι, ωστόσο, δυνατό να βγάλετε ξανθελάσματα, ακόμη και αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι φυσιολογικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ξανθέλασμα είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι. Είναι γενικά πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Αιτίες

Περίπου τα μισά από τα άτομα με ξανθέλασμα έχουν υψηλή χοληστερόλη. Είναι πιο πιθανό να βγάλετε ξανθέλασμα, εάν έχετε:
Υψηλή LDL (“κακή”) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (“καλή”) χοληστερόλη
Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
Ηπατική νόσος ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποiα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνή σε άτομα των οποίων οι οικογένειες είναι από την Ασία ή τη Μεσόγειο.

Αντιμετώπιση
Ένα ξανθέλασμα συνήθως δεν θα φύγει από μόνο του. Είτε θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος ή θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει ένα ξανθέλασμα με μία από αυτές τις μεθόδους:

Διάλυση του ξανθελάσματος με φάρμακο, όπως διχλωροασετικό οξύ ή τριχλωροξικό οξύ
Πάγωμα του ξανθελάσματος και απομάκρυνσή του (κρυοχειρουργική)

Αφαίρεση με λέιζερ
Χειρουργική επέμβαση αποκοπής του ξανθελάσματος

Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν καλά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ουλές, αλλαγές χρώματος του δέρματος, και κάμψη του βλεφάρου. Τα ξανθελάσματα μπορεί να επανεμφανιστούν, ειδικά αν έχετε κληρονομική υψηλή χοληστερόλη.
Πότε να δείτε ένα γιατρό

Έρευνες δείχνουν ότι το ξανθέλασμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ανεβασμένης χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας.
Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει σκληρές, κολλώδεις πλάκες στις αρτηρίες σας. Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ξανθελάσματα μπορεί επίσης να συνδέονται με άλλους κινδύνους καρδιακής νόσου, όπως:
Διαβήτης
Υψηλή πίεση του αίματος
Παχυσαρκία
Κάπνισμα

Εάν παρατηρήσετε μικρά κίτρινα εξογκώματα στα βλέφαρά σας και θέλετε να τα αφαιρέσετε, επισκεφθείτε ένα δερματολόγο. Επίσης, επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξετάσεις για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, την αρτηριακή σας πίεση, και άλλους καρδιακούς κινδύνους, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να τους αντιμετωπίσετε.