Πετάει το μάτι σας; Δείτε τι σημαίνει και πώς θα το σταματήσετε!

Θα δείτε κάποιον;

Πετάει το μάτι σας; Δείτε τι σημαίνει και πώς θα το σταματήσετε!

Τι σημαίνει για την υγεία σας όταν το μάτι σας πετάει; Δείτε πώς θα το σταματήσετε και τι πρέπει να κάνετε!

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί πετάει το μάτι μας ορισμένες φορές, αλλά αν υπάρχει ένας ιατρικός όρος που το προσδιορίζει καλύτερα, αυτός είναι ο βλεφαροσπασμός.

Όταν συμβαίνει αυτό, το βλέφαρό σας, συνήθως το πάνω βλέφαρο του ματιού, ανοιγοκλείνει και δεν μπορείτε να το κάνετε να σταματήσει.

Μερικές φορές επηρεάζει και τα δύο μάτια. Το βλέφαρο κινείται κάθε λίγα δευτερόλεπτα για 1-2 λεπτά κάθε φορά.

Ως προς το γιατί πετάει το μάτι, οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με:

Κούραση
Στρες
Αυξημένη καφεΐνη

Οι συσπάσεις του βλεφάρου είναι ανώδυνες, ακίνδυνες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά μέχρι που εξαφανίζονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σπασμούς που συμβαίνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία, καθώς παρεμβαίνει δραστικά στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι σπάνιες, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης.

Μερικές φορές, ο βλεφαροσπασμός μπορεί να είναι σύμπτωμα λίγο πιο σοβαρών παθήσεων των ματιών, όπως:

Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)
Ξηροφθαλμία
Ευαισθησία στο φως

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχής, όπως:

Παράλυση Bell
Δυστονία
Νόσος του Πάρκινσον
Σύνδρομο Tourette

Οι ακούσιες συσπάσεις των ματιών μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι πιο “συνήθεις ύποπτοι” σε αυτήν την περίπτωση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της επιληψίας.

Πετάει το μάτι – Είναι δυνατόν να το σταματήσετε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βλεφαροσπασμός υποχωρεί από μόνος του. Απλά βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και μειώστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Αν η υποκείμενη αιτία είναι η ξηροφθαλμία, ή κάποιος ερεθισμός στα μάτια, δοκιμάστε τεχνητά δάκρυα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Αυτό συχνά μειώνει τον βλεφαροσπασμό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι γιατροί δεν έχουν βρει κάποια θεραπεία για το μάτι που πετάει. Αλλά, εκτός από τα τεχνητά δάκρυα, υπάρχουν και μερικές ακόμα μέθοδοι αντιμετώπισης, που έχουν δείξει κάποια αποτελέσματα.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι τοξίνη botulinum (botulinum toxin, σε ουσίες όπως Botox, Dysport, Xeomin). Είναι μια ουσία που εφαρμόζεται και σε γενικότερους μυικούς σπασμούς του προσώπου. Ο γιατρός θα βάλει μικρές ποσότητες της τοξίνης αυτής στους μυς των ματιών σας για να μειωθούν οι σπασμοί. Το αποτέλεσμα διαρκεί μερικούς μήνες, προτού υποχωρήσει σταδιακά.

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα όπως:

Κλοναζεπάμη (Clonazepam)
Λοραζεπάμη (Lorazepam)
Υδροχλωρική τριεξυλφαινιδύλη (Trihexyphenidyl hydrochloride)
Αυτά συνήθως παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Βιοανάδραση
Βελονισμός
Ύπνωση
Χειροπρακτική
Διατροφικές θεραπείες
Φιμέ γυαλιά

Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι αυτές οι θεραπείες λειτουργούν.

Αν οι άνωθεν θεραπείες αποτύχουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση αν πετάει το μάτι σας διαρκώς. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μυεκτομή, κατά την οποία ο χειρουργός θα αφαιρέσει κάποιους από τους μύες και τα νεύρα γύρω από το βλέφαρό σας.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την πίεση της αρτηρίας στο νεύρο του προσώπου σας που προκαλεί τον σπασμό. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αλλά όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει πιθανότητα για επιπλοκές.

Πηγή: webmd

Κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία; Σταματήστε το τώρα! Κινδυνεύετε από...

Κοιμάστε κι εσείς με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία; Σταματήστε το τώρα! Κινδυνεύετε από...

Εάν βρίσκεστε σε ένα ζεστό, ή κλειστό δωμάτιο, η προοπτική να κοιμηθείτε χωρίς ανεμιστήρα (ή κλιματιστικό) μπορεί να σας είναι... απίστευτη.

Σε πολλές περιπτώσεις το να κοιμάστε με ένα ανεμιστήρα είναι καλό για σας. Για παράδειγμα, ο “λευκός θόρυβος” που παράγει μπορεί να εξουδετερώνει άλλους εξωγενείς θορύβους και να σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε.
Επίσης, με την κυκλοφορία του αέρα, ενισχύετε τη φρεσκάδα του δωματίου και καταπολεμάτε τις οσμές.

Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα επικεντρωθούμε στους πιο σημαντικούς λόγους για να ΜΗΝ κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε διαρκή λειτουργία, πάντα για λόγους υγείας και καλύτερου ύπνου.

Γιατί να μην κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε διαρκή λειτουργία
Αλλεργικές αντιδράσεις

Καθώς ένας ανεμιστήρας κινεί τον αέρα γύρω από το δωμάτιο, ανασηκώνει σκόνη και γύρη που κατακάθεται σε κάθε δωμάτιο. Μοιραία, αυτά φτάνουν στην μύτη σας και τα εισπνέετε καθώς κοιμάστε. Εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, το να κοιμάστε με τον ανεμιστήρα ανοιχτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Επίσης, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στον ανεμιστήρα σας. Αν έχει συλλέξει σκόνη στις λεπίδες του, τότε αυτά τα σωματίδια θα εκτοξεύονται στον αέρα κάθε φορά που τον ενεργοποιείτε.

Ξηρός αέρας
Ένα σταθερό κύμα αέρα στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα. Οι λοσιόν και οι ενυδατικές κρέμες θα βοηθήσουν να αποφευχθεί αυτό, αλλά εάν το δέρμα σας είναι υπερβολικά ξηρό, πρέπει να προσέχετε και να παρακολουθείτε το δέρμα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν το “στεγνώνετε” ακόμα περισσότερο με τον ανεμιστήρα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με τα μάτια τους εν μέρει ανοιχτά. Παράξενο, αλλά συμβαίνει! Και πάλι, μια σταθερή ροή αέρα θα στεγνώσει τα μάτια σας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό. Εάν φοράτε φακούς επαφής όταν κοιμάστε, αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται επίσης με το στόμα τους ανοιχτό και η συνεχής ροή αέρα πιθανόν να στεγνώσει το στόμα και τον λαιμό τους.

Ερεθισμός των ρινικών κόλπων
Το σταθερό ρεύμα αέρα έχει επίσης την τάση να στεγνώνει τις ρινικές οδούς. Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει περίσσεια βλέννας, για να προσπαθήσει να την “αντισταθμίσει”. Αυτό με την σειρά του θα σας κάνει πιο επιρρεπείς σε βουλωμένη μύτη και πονοκεφάλους.

Πόνος στους μυς
Οι άνθρωποι που κοιμούνται με ένα ρεύμα αέρα να τους χτυπάει απευθείας στο σώμα μπορεί να ξυπνήσουν με δύσκαμπτους, ή επώδυνους μυς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συμπυκνωμένος ψυχρός αέρας μπορεί να κάνει τους μύες να είναι τεταμένοι και να προκληθούν κράμπες. Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κοινό για τους ανθρώπους που κοιμούνται με τον ανεμιστήρα κοντά στο πρόσωπο και τον λαιμό τους. Εάν έχετε ξυπνήσει με ένα “πιασμένο” σβέρκο το πρωί, μπορεί να οφείλεται στο συνεχές ρεύμα αέρα από τον ανεμιστήρα.

Πηγή: sleepadvisor.gr