Πόνος στην μέση; Αντιμετώπισε τον τώρα!

Υπάρχει λύση!

Πόνος στην μέση; Αντιμετώπισε τον τώρα!

Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορεί να είναι επικίνδυνο! Πόνος στην μέση; Υπάρχει λύση! Αντιμετώπισε τον τώρα!

Συχνά καθιστά αδύνατο ακόμη και να φορέσει κανείς τα παπούτσια του ή απλά να στρίψει το σώμα του.

Οι περισσότεροι καταφεύγουν στη χρήση αναλγητικών, η μακροχρόνια χρήση των οποίων τα καθιστά σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικά.

Δείτε στο παρακάτω video απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο στη μέση σε μόλις πέντε λεπτά

Πονάς στην μέση; Η ενόχληση που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Η γιατρός του Youweekly.gr σου απαντά!

Από την Αγγελική Μακρή... Πόσες φορές δεν τρίβεις τη μέση σου για να ανακουφιστείς από κάποια ενόχληση στη γύρω περιοχή; Πριν βιαστείς να πεις ότι δεν είναι τίποτα ή να κάνεις κάποια διάγνωση από μόνη σου, συμβουλεύσου τους ειδικούς.

Με την επιστημονική συνεργασία του Αρίωνα Καπινά, Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης. Συνέχεια παρακάτω...

Η οσφυαλγία, που σημαίνει ‘άλγος’- πόνος στην ‘οσφύ’, δηλαδή στην περιοχή της μέσης δεν είναι μία πάθηση, αλλά ένα σύμπτωμα. Συμπτώματα είναι όλες οι κλινικές εκφράσεις κάποιας πάθησης του οργανισμού, όπως για παράδειγμα ο πυρετός είναι σύμπτωμα μίας λοίμωξης σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Ο πόνος- όσο και αν φαίνεται περίεργο- είναι φίλος και όχι εχθρός του ανθρώπου. Είναι το προειδοποιητικό σημάδι του οργανισμού ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και άρα είναι απαραίτητος για να προστατεύσουμε την υγεία μας και το σώμα μας.

Η οσφυαλγία είναι πάρα πολύ συχνό σύμπτωμα και σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες μπορεί να εμφανιστεί ως και στο 1/3 του πληθυσμού κάθε χρόνο. Τις περισσότερες φορές ευτυχώς, δεν υποδηλώνει κάποια σοβαρή πάθηση και απλά παυσίπονα και τροποποίηση της καθημερινότητας είναι αρκετά για να θεραπευθεί.

Ο βασικός διαχωρισμός της οσφυαλγίας είναι σε χρόνια και οξεία οσφυαλγία. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ακριβής εντόπιση που μπορεί να είναι ψηλά στην πλάτη ή χαμηλά στη μέση. Και τέλος σημαντική είναι η αντανάκλαση/ επέκταση του πόνου που μπορεί να είναι στα άνω άκρα, στον κορμό- θωρακικό τοίχωμα ή κοιλιακή χώρα και τέλος πολύ συχνά στα κάτω άκρα.

Παρόλο που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η οσφυαλγία οφείλεται σε παθήσεις/ τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, οι άλλες αιτίες πόνου στην περιοχή είναι πιο σημαντικές και μερικές φορές απειλητικές ακόμη και για τη ζωή του ατόμου που πάσχει. Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τις σημαντικότερες από αυτές τις αιτίες ανάλογα με την εντόπιση και τα χαρακτηριστικά του πόνου.

Σύμπτωμα:

Βαθύς πόνος - ‘βύθειο άλγος’ στη μία πλευρά της μέσης – με πιθανή επέκταση προς τα γεννητικά όργανα

Αιτία:

Μπορεί να είναι λοίμωξη των νεφρών - ουρολοίμωξη.

Συνοδά συμπτώματα:

Συχνοουρία, αίμα στα ούρα ή έντονα σκούρα ούρα, πυρετός ή και σπανιότερα διάρροια και έμετοι.

Διάγνωση: Η διάγνωση τίθεται με εξετάσεις ούρων- γενική και καλλιέργεια και η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική με αντιβιοτικά και πολλά υγρά. Σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια, ιδίως αν η διάγνωση και θεραπεία καθυστερήσει σημαντικά. Στην ίδια περιοχή- οξύς πόνος ‘κολικοειδής’ ειδικά χωρίς προηγούμενη κάκωση μπορεί να οφείλεται σε νεφρολιθίαση. Ο υπέρηχος είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση και ένας ουρολόγος πρέπει να αναλάβει τη θεραπεία που μπορεί να είναι και χειρουργική σε κάποιες περιπτώσεις.
Σύμπτωμα:

Πόνος ψηλά στην πλάτη μεταξύ των ωμοπλατών, με επέκταση στην ανώτερη κοιλιακή χώρα ή/και στο δεξιό ώμο

Αιτία:

Μπορεί να οφείλεται σε πέτρα στη χολή ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.

Συνοδά συμπτώματα:

Επιδείνωση του πόνου μετά τη λήψη τροφής, ναυτία, έμετοι, ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος και του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού)

Διάγνωση: Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σαν σακουλάκι που αποθηκεύει χολή και την εκκρίνει μετά το φαγητό στο στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.
Αν ο πόρος από τον οποίο εκβάλει η χολή φράξει από κάποια πέτρα, το αποτέλεσμα είναι να επέλθει διόγκωση της κύστης και πιθανώς φλεγμονή.


Η διάγνωση τίθεται με υπέρηχο και η συνήθης αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης λαπαροσκοπικά (με μικρές τρύπες και χρήση κάμερας).


Η αντιμετώπιση είναι σημαντική, αν και όχι πάντα στην οξεία φάση, γιατί πιθανή επιπλοκή της πάθησης αυτής είναι η παγκρεατίτιδα η οποία είναι κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς