Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Τροφές που ρυθμίζουν τη λειτουργία του!

Αντιμετώπισε τον τώρα!

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Τροφές που ρυθμίζουν τη λειτουργία του!

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή σου αδένα; Αυτές είναι οι τροφές που ρυθμίζουν τη λειτουργία του!

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα.

Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή διαφόρων ορμονών και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας, στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Παρά το μικρό του μέγεθος, η επίδρασή του στον οργανισμό όταν δεν λειτουργεί σωστά είναι τεράστια. Οταν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνεται, κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, αυξάνεται το σωματικό βάρος, εντείνεται το αίσθημα της κόπωσης και εκδηλώνονται συμπτώματα κατάθλιψης.

Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

Επιπρόσθετες συνέπειες του υποθυρεοειδισμού είναι η αποδυνάμωση της μνήμης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ξηρότητα του δέρματος και η ευθραυστότητα των νυχιών, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν διαταραχές του κύκλου της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών που χαρακτηρίζει τον υποθυρεοειδισμό διορθώνεται μέσω της λήψης φαρμάκων και συγκεκριμένα θυροξίνης.

Παρά τα παραπάνω που έχουν προβληματίσει κατά καιρούς χιλιάδες κόσμου, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως πλέον μπορείτε να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας με σωστή διατροφή. Και όμως, υπάρχουν τροφές και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

1.Φύκια: Είναι πλούσια σε ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
2.Αυγό: Παρέχει ιώδιο αλλά και σελήνιο, ένα ακόμη συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών.
3.Γιαούρτι: Το γιαούρτι και γενικώς όλα τα γαλακτοκομικά αποτελούν καλή πηγή ιωδίου.
4.Κοτόπουλο & μοσχάρι: Το κρέας παρέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
5.Μούρα: Εχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Τα επίπεδα ελεύθερων ριζών είναι συνήθως υψηλά στα άτομα με δυσλειτουργίες στον θυρεοειδή.

Διάβασε επιπλέον τροφές που κάνουν καλό στον θυρεοειδή αδένα!

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις!

Αντιμετωπίζεις κι εσύ πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις!

Μήπως ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον θυρεοειδή του;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο επικίνδυνες τροφές και πώς μπορούμε να τις καταναλώσουμε με ασφάλεια…

Σταυρανθή λαχανικά
Τα λατρεμένα μας σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μια ουσία που εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ιωδίου, συνεπώς δεν ενδείκνυνται ωμά για ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή. Το μαγείρεμα, όμως, τα κάνει πιο ασφαλή για κατανάλωση, και μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σόγια
Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση θυρεοειδούς ορμόνης, ειδικά αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Καλύτερα θα ήταν να μην το παρακάνετε με προϊόντα σόγιας, και να προτιμάτε τόφου. Αποφύγετε τις σκόνες για shakes, όπως και το γάλα σόγιας.

Καφές
Μην ανησυχείτε, μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ, αλλά με προσοχή. Αν παίρνετε χάπια για την πάθησή σας, όμως, δεν πρέπει να τα μπλέκετε με καφέ, καθώς περιέχει ένα οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Συνεπώς, περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά τα φάρμακά σας για να πιείτε καφέ, ακόμα και αν είναι ντεκαφεϊνέ.

Γάλα
Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, το ασβέστιο που βρίσκουμε στο γάλα μπορεί να εμποδίσει την σωστή απορρόφηση των φαρμάκων σας. Συνεπώς, δεν πρέπει να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις ώρες αφού έχετε πάρει τα φάρμακά σας.

Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που επηρεάζει αρνητικά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού: όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, και όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Πιστεύεται όμως ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα ήταν καλό να περιορίσουν ή και να κόψουν την γλουτένη από την καθημερινότητά τους.

Τροφές που προκαλούν φλεγμονές
Οι φλεγμονές παίζουν μεγάλο ρόλο στα προβλήματα του θυρεοειδούς, και με το να αποφεύγουμε τις τροφές που μας τις προκαλούν, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Συνεπώς, μερικά από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε, είναι η ζάχαρη, τα λευκά αλεύρια, τα συντηρητικά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα τρανς λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε και τα τηγανιτά.

Τεχνητά γλυκαντικά και αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά που χαρακτηρίζονται light περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία μπορεί να μην μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.