SOS! Αυτή η νόσος βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες

Και όμως το αποδεικνύει έρευνα

SOS! Αυτή η νόσος βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες

Ο διαβήτης αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά των γυναικών παρά των ανδρών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Diabetologia.

Συγκεκριμένα, ο διαβήτης σχετίζεται με 47% επιπλέον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 με 9% επιπλέον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας για τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι δύο παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν. Ο διαβήτης όχι μόνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δεύτερη συχνότερη αρχική έκφανση καρδιαγγειακής νοσηρότητας στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, συχνότερη μάλιστα από το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως προς την καρδιαγγειακή νοσηρότητα που σχετίζεται με τον διαβήτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και μη καρδιαγγειακών επιπλοκών, περιλαμβανομένης της άνοιας και του καρκίνου, στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Στην παρούσα μελέτη ο Δρ. Toshiaki Ohkuma από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και η Δρ. Sanne Peters από το ίδιο ινστιτούτο αλλά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν τις πιθανές διαφορές βάσει φύλου ως προς τον επιπλέον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθησαν μελέτες που είχαν καταχωριστεί στη βάση PubMed και περιείχαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας λόγω διαβήτη και στα δύο φύλα, αποκλείοντας άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Από τις 5.991 μελέτες που εντοπίστηκαν αρχικά, 14 τελικά είχαν αξιοποιήσιμα στοιχεία για τις διαφορές βάσει φύλου. Δύο είχαν στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 1, που αναλογούσαν σε 3.284.123 άτομα και 95.129 επεισόδια. Τα στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 2 προήλθαν από 13 μελέτες, 11.925.128 άτομα και 249.560 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο διαβήτης τύπου 1 σχετίστηκε με 5,15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες και 3,47 φορές στους άνδρες, δηλαδή 47% επιπλέον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με 1,95 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες και 1,74 μεγαλύτερο κίνδυνο στους άνδρες, δηλαδή 9% επιπλέον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με διαβήτη, είναι ότι ο διαβήτης γενικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων στις γυναίκες εν αντιθέσει με τους άνδρες. Επίσης, το φύλο στην διαχείριση του διαβήτη μπορεί να παίζει ρόλο καθώς διαχρονικά οι γυναίκες δεν έχουν καλό έλεγχο του σακχάρου τους. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι υπο-θεραπεία των γυναικών με διαβήτη να συντελεί στην εκδήλωση διαβητικής μυοκαρδιοπάθειας, ενώ δεν αποκλείεται οι γυναίκες να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κατάσταση προ-διαβήτη, συγκριτικά με τους άνδρες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το διάστημα μπορεί να φτάνει και τα δύο χρόνια στις γυναίκες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής δυσλειτουργίας. Τέλος, άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι συχνότεροι στις γυναίκες με διαβήτη, συγκριτικά με τους άνδρες.

Υγεία του κόλπου: Έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα; Θα χρειαστείς άμεση αντιμετώπιση!

Προσοχή: Αυτή είναι η νόσος για την οποία πρέπει να κάνουν εξέταση όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980!

Αυτή είναι η νόσος για την οποία πρέπει να κάνουν εξέταση όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980! Μεγάλη προσοχή!

Ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι αλήθεια: «Περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με την Ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν», γι’ αυτό το λόγο οι εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα και η εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, κρίνεται αναγκαία.

Έχει καθιερωθεί πλέον οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C.

Να τονιστεί ότι με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη ανακοίνωση για το καλοκαίρι 2019!

Ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας» αναφέρει: «Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C».

Η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει κάποιες βασικές ενέργειες.

Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.