Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή! Αν κάνετε κι εσείς αυτό το λάθος κινδυνεύετε να τυφλωθείτε!

Θα χάσετε την όραση σας επειδή...

Μεγάλη προσοχή! Αν κάνετε κι εσείς αυτό το λάθος κινδυνεύετε να τυφλωθείτε!
HEALTH NEWS 01.08.2019 14:23

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αν κάνετε κι εσείς αυτό το λάθος κινδυνεύετε να τυφλωθείτε!

Την όρασή της από το αριστερό μάτι έχασε μία 41χρονη γυναίκα και υπεύθυνοι για αυτό ήταν οι φακοί επαφής της!

Φορούσε τους φακούς επαφής της σχεδόν κάθε μέρα και δεν τους έβγαζε ούτε όταν κολυμπούσε ούτε όταν έκανε μπάνιο, κάτι που της προκάλεσε σοβαρά προβλήματα όρασης. Ανέπτυξε μία σπάνια μόλυνση που την άφησε σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι.

Η 41χρονη γυναίκα που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφθηκε τον οφθαλμίατρό της επειδή είχε θολή όραση, πόνο και ευαισθησία στο φως στο αριστερό της μάτι για δύο μήνες, σύμφωνα με το περιστατικό που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Καρκίνος στο μάτι: Αυτά είναι τα συμπτώματα! Ανατριχιαστικές φωτογραφίες!

Ενημέρωσε τους γιατρούς πως φορούσε φακούς επαφής μίας χρήσης που συνέχιζε να τους φορά ακόμα και όταν κολυμπούσε ή έκανε μπάνιο.

Στην εξέταση φάνηκε πως η όρασή της ήταν 20/200 στο αριστερό της μάτι το μεταίχμιο πριν τυφλωθεί εντελώς. Το δεξί της μάτι δεν είχε επηρεαστεί καθόλου.

Οι γιατροί έβλεπαν ότι ο κερατοειδής χιτώνας της ασθενούς ήταν θολός. Ακολούθως πραγματοποίησαν ακόμα μία εξέταση στο μάτι με τη χρήση ειδικού τύπου βαφής για να εκτιμήσουν τη ζημιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης κάθε βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα θα χρωματιζόταν πράσινη. Πράγματι ένα σημείο στον κερατοειδή χιτώνα της γυναίκας εμφανίστηκε με πράσινο χρώμα.

«Τα δείγματα που λήφθηκαν από το μάτι της και εξετάστηκαν ήταν θετικά για κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba keratitis), μία σπάνια παρασιτική λοίμωξη του κερατοειδούς χιτώνα. Η μόλυνση είναι γνωστό ότι επηρεάζει την όραση και σχετίζεται με τη χρήση των φακών επαφής», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της αναφοράς Δρ. Lanxing Fu.

Η ακανθαμοιβάδα είναι μία αμοιβάδα που συναντάται συχνά στο νερό, το χώμα και τον αέρα. Οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής αντιμετωπίζουν ένα κίνδυνο να προσβληθούν από αυτή τη μόλυνση αν πλένουν τους φακούς τους με νερό της βρύσης, αν κολυμπούν ή αν κάνουν μπάνιο με αυτούς.

Πρόσφατα ένας άνδρας από τη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε είχε προσβληθεί από κερατίτιδα λόγω ακανθαμοιβάδας γιατί φόρεσε τους φακούς επαφής του όταν έκανε μπάνιο, κάτι που τον άφησε τυφλό από το ένα μάτι.

Χάρη στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στη γυναίκα αντιμετωπίστηκε η μόλυνση. Εντούτοις η απώλεια όρασης από το αριστερό μάτι παρέμεινε εξαιτίας μίας ουλής που είχε δημιουργηθεί στον κερατοειδή της χιτώνα. Ένα χρόνο μετά η γυναίκα υποβλήθηκε σε μερική μεταμόσχευση κερατοειδούς. Μετά το χειρουργείο η όραση από το αριστερό της μάτι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Πετάει το μάτι σας; Δείτε τι σημαίνει και πώς θα το σταματήσετε!

Τι σημαίνει για την υγεία σας όταν το μάτι σας πετάει; Δείτε πώς θα το σταματήσετε και τι πρέπει να κάνετε!

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί πετάει το μάτι μας ορισμένες φορές, αλλά αν υπάρχει ένας ιατρικός όρος που το προσδιορίζει καλύτερα, αυτός είναι ο βλεφαροσπασμός.

Όταν συμβαίνει αυτό, το βλέφαρό σας, συνήθως το πάνω βλέφαρο του ματιού, ανοιγοκλείνει και δεν μπορείτε να το κάνετε να σταματήσει.

Μερικές φορές επηρεάζει και τα δύο μάτια. Το βλέφαρο κινείται κάθε λίγα δευτερόλεπτα για 1-2 λεπτά κάθε φορά.

Ως προς το γιατί πετάει το μάτι, οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με:

Κούραση
Στρες
Αυξημένη καφεΐνη

Οι συσπάσεις του βλεφάρου είναι ανώδυνες, ακίνδυνες και συνήθως υποχωρούν σταδιακά μέχρι που εξαφανίζονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σπασμούς που συμβαίνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία, καθώς παρεμβαίνει δραστικά στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι σπάνιες, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης.

Μερικές φορές, ο βλεφαροσπασμός μπορεί να είναι σύμπτωμα λίγο πιο σοβαρών παθήσεων των ματιών, όπως:

Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)
Ξηροφθαλμία
Ευαισθησία στο φως

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχής, όπως:

Παράλυση Bell
Δυστονία
Νόσος του Πάρκινσον
Σύνδρομο Tourette

Οι ακούσιες συσπάσεις των ματιών μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι πιο “συνήθεις ύποπτοι” σε αυτήν την περίπτωση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της επιληψίας.

Πετάει το μάτι – Είναι δυνατόν να το σταματήσετε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βλεφαροσπασμός υποχωρεί από μόνος του. Απλά βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και μειώστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Αν η υποκείμενη αιτία είναι η ξηροφθαλμία, ή κάποιος ερεθισμός στα μάτια, δοκιμάστε τεχνητά δάκρυα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Αυτό συχνά μειώνει τον βλεφαροσπασμό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι γιατροί δεν έχουν βρει κάποια θεραπεία για το μάτι που πετάει. Αλλά, εκτός από τα τεχνητά δάκρυα, υπάρχουν και μερικές ακόμα μέθοδοι αντιμετώπισης, που έχουν δείξει κάποια αποτελέσματα.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπεία είναι τοξίνη botulinum (botulinum toxin, σε ουσίες όπως Botox, Dysport, Xeomin). Είναι μια ουσία που εφαρμόζεται και σε γενικότερους μυικούς σπασμούς του προσώπου. Ο γιατρός θα βάλει μικρές ποσότητες της τοξίνης αυτής στους μυς των ματιών σας για να μειωθούν οι σπασμοί. Το αποτέλεσμα διαρκεί μερικούς μήνες, προτού υποχωρήσει σταδιακά.

Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα όπως:

Κλοναζεπάμη (Clonazepam)
Λοραζεπάμη (Lorazepam)
Υδροχλωρική τριεξυλφαινιδύλη (Trihexyphenidyl hydrochloride)
Αυτά συνήθως παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

Εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Βιοανάδραση
Βελονισμός
Ύπνωση
Χειροπρακτική
Διατροφικές θεραπείες
Φιμέ γυαλιά

Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι αυτές οι θεραπείες λειτουργούν.

Αν οι άνωθεν θεραπείες αποτύχουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση αν πετάει το μάτι σας διαρκώς. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μυεκτομή, κατά την οποία ο χειρουργός θα αφαιρέσει κάποιους από τους μύες και τα νεύρα γύρω από το βλέφαρό σας.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την πίεση της αρτηρίας στο νεύρο του προσώπου σας που προκαλεί τον σπασμό. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αλλά όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει πιθανότητα για επιπλοκές.

Πηγή: webmd

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μεγάλη προσοχή! Ο κίνδυνος που υπάρχει στα μελάτα αυγά!

Το φώς του ήλιου μπορεί να τον σκοτώσει! Το παιδί με την σπάνια ασθένεια που σοκάρει!

Διαβάστε περισσότερα θέματα health στο Youweekly.gr

Share