Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μεγάλη προσοχή! Αυτό το λάθος στο ξεπάγωμα του κοτόπουλου προκαλεί θάνατο!

Το κάναμε για ευκολία όλες αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Μεγάλη προσοχή! Αυτό το λάθος στο ξεπάγωμα του κοτόπουλου προκαλεί θάνατο!
HEALTH NEWS 09.08.2019 13:29

Μεγάλη προσοχή! Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε στο ξεπάγωμα του κοτόπουλου και προκαλεί θάνατο!

Ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία/μαγείρεμα του κρέατος από κοτόπουλο είναι όταν είναι φρέσκο, αλλά, αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να το παγώσετε και να το ξεπαγώσετε σωστά.

Το κρέας από το κοτόπουλο παγώνει γρήγορα, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο για να ξεπαγώσει.

Όχι καυτό νερό!

Σε περίπτωση που θα πρέπει να προετοιμάσετε το κρέας γρήγορα, ποτέ μην το ξεπαγώσετε μέσα σε καυτό νερό. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήσετε έναν φούρνο μικροκυμάτων στην αντίστοιχη ρύθμιση για ξεπάγωμα κοτόπουλου.

Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο κρέας μέσα στο ψυγείο. Αλλά να θυμάστε, ότι αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να γίνει σωστά από την στιγμή που θα το βγάλετε από την κατάψυξη και θα το βάλετε στην συντήρηση του ψυγείου.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο είναι σε κρύο νερό. Μην ξεχάσετε όμως ότι θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά.

Η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό νερό απαγορεύεται επειδή το κρέας θα χάσει την ποιότητα του. Επίσης, κινδυνεύει να μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι.

Μεγάλη προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα και τα τρώμε όλοι!

Συμβουλή: Προτού παγώσετε το κοτόπουλο, κόψτε το σε μικρές ποσότητες ή/και μερίδες, γιατί από τη στιγμή που θα το αποψύξετε, απαγορεύεται να το καταψύξετε εκ νέου στη συνέχεια. Αν είναι σε μικρές μερίδες, θα μπορείτε πάντοτε να ξεπαγώνετε την ποσότητα που θέλετε.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές! Μην τις δοκιμάσεις ούτε για πλάκα!

Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με την κουζίνα και το μαγείρεμα. Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι πως έχει τόσα πολλά μυστικά και tips που μια ζωή δεν φτάνει για να τα μάθεις όλα.

Είτε μαγειρεύεις, είτε όχι, μέσα στις διατροφικές γνώσεις που οφείλεις να έχεις (όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην τρέχεις στα Επείγοντα) είναι ποιες τροφές τρώγονται και ποιες όχι ανάλογα με τις συνθήκες συντήρησής τους.

Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να τρώμε ωμά αυγά (άρα ούτε και τη ζύμη του κέικ!) ή ωμό κρέας αν αυτό δεν είναι σωστά (δηλαδή επαρκώς) μαγειρεμένο.

Πέρα από αυτά όμως, η λίστα με τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε ωμά είναι μεγαλύτερη και φιλοξενεί πολύ πιο αναπάντεχες τροφές.

Πατάτες

«Γιατί κάποιος να φάει την πατάτα ωμή», θα σκεφτείς (εύλογη απορία). Δεν έχουμε ιδέα. Αυτό που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι αν (για δικούς σου λόγους) το τολμήσεις το φούσκωμα και οι γαστρεντερολογικές επιπλοκές είναι το λιγότερο που θα αντιμετωπίσεις. Το ακόμα χειρότερο; Αν πατάτες μείνουν για πολύ καιρό σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον, γίνονται πράσινες σε κάποια σημεία και αναπτύσσουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη και σε τέτοια κατάσταση πρέπει, ούτως ή άλλως, να αποφύγεις να τις μαγειρέψεις.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Λουκάνικα (τύπου Φρανκφούρτης)

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι και το πιο θρεπτικό γεύμα, αλλά εκτός από junk friendly μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα για τον οργανισμό. Λανθασμένα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αφού είναι προ-μαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας, αλλά όχι. Οπωσδήποτε όχι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), μπορεί να περιέχουν μολυσμένα βακτήρια Listeria, τα οποία μπορούν να «σκοτωθούν»μόνο με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Γάλα

Όταν λέμε γάλα δεν εννοούμε το φρέσκο του εμπορίου, αλλά αυτό που έρχεται κατευθείαν από μια αγελάδα. «Μα τι πιο φυσικό από το γάλα που πίνεις μέσα από την καρδάρα;» είναι μια ερώτηση που μπορεί να έκανε κάποιος αναγνώστης στο κεφάλι του. Η διαδικασία παστερίωσης στην οποία δεν έχει υποβληθεί είναι η απάντηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), το ακατέργαστο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό επειδή είναι εξαιρετικά πιθανό να περιέχει μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια όπως E.coli και σαλμονέλα.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Πικραμύγδαλα
Πώς να στο πούμε για να μη σε ταράξουμε; Είναι δηλητηριώδη. Κανονικά. Για την ακρίβεια, περιέχουν υδροκυανικό οξύ και, μάλιστα, 60-70 πικραμύγδαλα είναι θανατηφόρα δόση για έναν ενήλικα. Ευτυχώς, τα αμύγδαλα που πωλούνται στο εμπόριο δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο παρά μόνο πάρα πολλούς σωστούς λόγους για να τα καταναλώνεις.

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Αλεύρι

Όπως λέγαμε και πιο πάνω, ένας από τους πιο basic διατροφικούς κανόνες είναι ότι δεν τρώμε τη ζύμη του κέικ πριν ψηθεί. Τα αυγά που περιέχει είναι ο ένας μόνο λόγος γιατί υπάρχει και δεύτερος: Το αλεύρι.

Τα τελευταία χρόνια τόσο ο Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτείων (FDA), όσο και Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής έχουν εντάξει το ακατέργαστο αλεύρι στις τροφές υψηλού κινδύνου. Δεν φταίει το αλεύρι αυτό καθεαυτό όσο, αλλά οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεταφέρεται από το εργοστάσιο παρασκευής του στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια όπως το Ε.Coli και τα οποία μόνο με το μαγείρεμα μπορούν να εξολοθρευτούν. Τώρα πείστηκες γιατί δεν αξίζει να φας ωμό το μπισκότο;

Μεγάλη προσοχή! Αυτές οι τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ποτέ ωμές!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Έκτακτο! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο τρόφιμο από τα super market!

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Youweekly.gr

Share