Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στο φούρνο μικροκυμάτων! Θα σας κοστίσει ακριβά...

Θα εκραγούν στο πρόσωπο ή την... κουζίνα σας!

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στο φούρνο μικροκυμάτων! Θα σας κοστίσει ακριβά...

Διαβάστε αναλυτικά ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στο φούρνο μικροκυμάτων! Θα σας κοστίσει ακριβά αφού θα εκραγούν!

Διευκολύνοντας κατά πολύ την καθημερινότητα όλων, ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί την εύκολη λύση και χρησιμοποιείται τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι για το ζέσταμα του φαγητού στο πι και φι.

Την επόμενη φορά, ωστόσο, που θα θελήσετε να κερδίσετε χρόνο και θα σκεφτείτε να βάλετε ένα πιάτο φαγητού σε αυτόν ξανασκεφτείτε το πολύ καλά. Ειδικά, αν πρόκειται για κάποια από τις παρακάτω τροφές.

Αυγά
Γενικότερα, η έκθεση των αυγών πολλές φορές στη θερμότητα είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Το ζέσταμα τους στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τις πρωτεΐνες τους, ενώ μπορεί να γίνουν και τοξικά για τον οργανισμό, προκαλώντας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, η υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου δημιουργεί μεγάλη συγκέντρωση ατμού, προκαλώντας ακόμη και την «έκρηξη» του κρόκου. Προσοχή, καθώς το αυγό δεν θα σκάει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά όταν το βγάλετε από αυτόν στο χέρι ή στο πιάτο σας.

Ρύζι
Το ρύζι περιλαμβάνει σπόρους από το βακτήριο Bacillus cereus και γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να καταναλώνεται μόλις μαγειρευτεί, καθώς και να τοποθετείται στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα μετά το μαγείρεμά του (αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πρώτα).

Προσοχή! Πως η διατροφή σου επηρεάζει τα ούρα και το χρώμα τους!

Σ’ αυτήν την περίπτωση όση περισσότερη ώρα το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αφού το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτυχθούν αυτά τα βακτήρια τα οποία παράγουν τοξίνες και προκαλούν διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Κοτόπουλο
Από τις πιο πλούσιες πηγές σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο είναι καλύτερα να καταναλώνεται άμεσα μόλις μαγειρευτεί. Όταν ξαναζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων η σύνθεση των πρωτεϊνών του αλλάζει, καθώς διασπάται με διαφορετικό τρόπο και, έτσι, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης στομαχικών διαταραχών. Σημειώστε, επιπλέον, ότι με το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων χάνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του.

Ψάρι
Ο πιο γρήγορος και επιτυχημένος τρόπος για να «πειράξετε» τους συναδέλφους σας στη δουλειά να ζεστάνετε ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός του ότι η μυρωδιά του ψαριού δεν φεύγει εύκολα από τον φούρνο μικροκυμάτων, το ζέσταμά του σε αυτόν το στεγνώνει από τα όποια υγρά είχαν διατηρηθεί κατά το ψήσιμό του, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα έντονο στα λεπτά φιλέτα ψαριού.

Καφές
Η οξύτητα του καφέ αυξάνεται καθώς αυτός κρυώνει, προσδίδοντάς του μια πιο πικρή γεύση. Το ζέσταμά του στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τα όποια εναπομείναντα αρωματικά συστατικά του, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια δυνατή γεύση. Για να αποφύγετε αυτό το «έγκλημα» στη γεύση του καφέ αποθηκεύστε τον σε ένα θερμός ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε καινούριο από την αρχή.

Τροφές που έχετε ήδη ξαναζεστάνει
Η επαναθέρμανση ενός φαγητού που έχει ψυχθεί είναι κανόνας ότι γίνεται μόνο μία φορά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί όσες περισσότερες φορές θερμαίνετε ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτυχθούν διάφορα βακτηρίδια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίαση.

Έρευνα-σοκ προκαλεί ταραχή! Πώς τα τοστ που τρώμε προκαλούν καρκίνο!

Έρευνα που προκαλεί σοκ! Αποκαλύπτει πως τα τοστ που τρώμε προκαλούν καρκίνο και προκαλεί ταραχή!

Οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό χρώμα τους.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Βάζετε χαρτί υγείας στο κάθισμα τουαλέτας όταν είστε έξω; Μόλις δείτε τι «κολλάτε» θα πάθετε σοκ!

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ.

Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν - αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.

Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος.

Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι' αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ