Εσύ το γνώριζες; Αυτός είναι ο λόγος που η φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο!

Σας αφορά!

Εσύ το γνώριζες; Αυτός είναι ο λόγος που η φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο!

Εσύ αυτό το γνώριζες; Αυτός είναι ο λόγος που φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο, κάνοντας καλό στην υγεία μας.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πατάτες πρέπει να καθαρίζονται προτού μαγειρευτούν, όμως, εξίσου πολλοί είναι κι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο προβάλλοντας τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Τι πρέπει να κάνουμε τελικά;

Οι πρώτοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι πρέπει οι πατάτες να καθαρίζονται για να απαλλάσσονται από υπολείμματα χώματος και λοιπών ουσιών, οι οποίες μένουν στη φλούδα που δεν πρέπει να καταναλώνεται. Στον αντίποδα αυτής της άποψης, όσοι εστιάζουν στα θρεπτικά συστατικά της φλούδας, που αν πλυθεί πολύ καλά, όπως λένε, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τηγανητές πατάτες : Αυτά είναι τα οφέλη που δεν φανταζόσουν ότι έχουν!

φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο!

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η φλούδα της πατάτας περιέχει τα πιο πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και την απώλεια βάρους. Αναφέρουμε ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, B καθώς και ασβέστιο ενώ τα φυτοχημικά συστατικά, που επίσης περιέχει, έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Κάλιο και Ω3 λιπαρά οξέα συμπληρώνουν το «πακέτο» των επιχειρημάτων αφού είναι δύο δυνατά διατροφικά όπλα για την προστασία από καρδιαγγειακές νόσους.

Μεγάλη προσοχή! Ο κίνδυνος που κρύβεται στις πατάτες όταν πρασινίζουν!

Μεγάλη προσοχή! Αυτός είναι ο κίνδυνος που κρύβεται στις πατάτες όταν πρασινίζουν!

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά, τελικά, είναι τόσο κακό αν αυτό δεν τηρηθεί;

Άλλωστε, αν διατηρείτε τις πατάτες κάπου με υγρασία, ή με αρκετό φως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αυτό είναι σωστό, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας.

Όταν διατηρείτε τις πατάτες σε κάποιο πολύ υγρό ή πολύ ζεστό περιβάλλον, πιθανώς να έχετε προσέξει κάτι ιδιαίτερο που συμβαίνει: έχουν την τάση να βγάζουν φύτρες και να παίρνουν μια πρασινωπή απόχρωση. Σίγουρα μπορείτε απλά να κόψετε αυτές τις φύτρες και να μαγειρέψετε την υπόλοιπη πατάτα, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Το σώφρον είναι να πετάξετε τελείως κάθε πατάτα που έχει πάρει πράσινη απόχρωση σε κάποιο σημείο της.

Το μυστικό των σεφ για να φτιάξεις τις πιο νόστιμες πατάτες φούρνου!

Τι είναι η σολανίνη στις πατάτες
Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή, αν έχει συμβεί αυτό, τότε έχει παραχθεί μέσα στην πατάτα ένα δηλητήριο που ονομάζεται σολανίνη. Πρόκειται για μία πολύ τοξική ουσία, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η σολανίνη δημιουργείται στις πατάτες, όταν διατηρούνται σε “λάθος” περιβάλλον για πάρα πολύ καιρό (όπως είπαμε, κάπου που υπάρχει υγρασία, φως και ίσως και ζέστη). Αν καταναλωθεί, αυτή η σολανίνη μπορεί να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα.

Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι ένα άτομο 45 κιλών (πχ ένα παιδί) θα πρέπει να καταναλώσει 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, για να αρρωστήσει ουσιαστικά. Έτσι, με μια απλή μπουκιά, για παράδειγμα, αν και δεν συνιστάται, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι.

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι θάνατοι από σολανίνη έχουν καταγραφεί σε περιόδους πείνας, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε ό, τι μπορούν για να αποφύγουν την πείνα - ακόμα κι αν είναι πράσινες πατάτες.

Σύμφωνα με την ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε πάρει επικίνδυνη ποσότητα σολανίνης είναι εάν αισθανθείτε πόνο στο στομάχι και υπνηλία, μετά την κατανάλωση πατάτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε να κόψετε και να πετάξετε τα κομμάτια της πατάτας που είναι πράσινα και να φάτε την υπόλοιπη, αλλά αν η πατάτα έχει πικρή γεύση, τότε πετάξτε την αμέσως!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σολανίνη και τους κινδύνους από την κατανάλωση πράσινης πατάτας, δείτε το ενημερωτικό βίντεο που ακολουθεί.