Έχετε χάσει έστω και ένα δόντι; Αυτή είναι η νόσος που σας απειλεί!

Τι πρέπει να προσέξετε;

Έχετε χάσει έστω και ένα δόντι; Αυτή είναι η νόσος που σας απειλεί!

Έχετε χάσει έστω και ένα δόντι μη τραυματικής αιτιολογίας; Αυτή είναι η νόσος που σας απειλεί και πρέπει να προσέξετε πολύ.

Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

7χρονο αγόρι είχε 526 δόντια μέσα στο στόμα του! Όταν τον άνοιξαν οι γιατροί λιποθύμησαν από το σοκ!

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων μέσης ηλικίας διεθνώς και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την καρδιαγγειακή νόσο με τις ασθένειες της στοματικής κοιλότητας, κυρίως της περιοδοντίτιδας, μιας φλεγμονώδους νόσου των ούλων που συχνά προκαλεί απώλεια δοντιών εξαιτίας της υποχώρησης του περιοδοντικού ιστού.

Ο αιτιώδης συσχετισμός μεταξύ της στοματικής υγείας και της καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι πλήρως γνωστός, γι’ αυτό και οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δευτερεύουσα ανάλυση του Συστήματος Επιτήρησης των Συμπεριφορικών Παραγόντων Κινδύνου του 2014 το οποίο εξέτασε την μη προκληθείσα από τραυματισμό απώλεια δοντιών σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, της στηθάγχης και ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν 316.588 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ ηλικίας 40-79 ετών. Συνολικά το 8% ήταν χωρίς δόντια και το 13% είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Το ποσοστό όσων είχαν καρδιαγγειακή νόσο και δεν είχαν δόντια ήταν 28% συγκριτικά με μόλις το 7% όσων είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά δεν τους έλειπαν δόντια.

Επιπλέον όσων δεν είχαν δόντια, ακόμη και εκείνοι που ανέφεραν ότι τους έλειπαν ένα έως πέντε δόντια ή έξι και παραπάνω, αλλά όχι όλα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποστηρίζουν την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην οδοντική υγεία και την καρδιαγγειακή υγεία» σχολίασε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Hamad Mohammed Qabha Διευθυντής Ιατρικής και Χειρουργικής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Ιμάμ Μουχάμαντ Ίμπν Σαούντ. «Οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας να λαμβάνουν επαρκή οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη παθήσεων που προκαλούν απώλεια δοντιών, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν ακόμη τρόπο για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Πηγή: ygeiamou.gr

ονείς προσοχή! Νέα ασθένεια παραλύει τα παιδιά σας!

Μια νέα ασθένεια παραλύει παιδιά, ενώ έχουν αναφερθεί εκατοντάδες κρούσματα το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη.

'Ενα πρωί του περασμένου φθινοπώρου, ο 4χρονος Joey Wilcox από τη Βιρτζίνια ξύπνησε με την αριστερή πλευρά του προσώπου να έχει «στραβώσει».

Τρεις μέρες αργότερα, βρισκόταν στην εντατική, μη μπορώντας να κινήσει τα χέρια και τα πόδια του και με τους γιατρούς να μην ξέρουν τι του συμβαίνει!

Ο Joey είναι από τα 228 παιδιά που «χτυπήθηκαν» από τη μυστηριώδη παραλυτική ασθένεια μέσα στο 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος επέζησε αλλά ακόμη ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ άλλα παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Η ασθένεια είναι μια οξεία μυελίτιδα, παρουσιάζει έντονες εξάρσεις κάθε δεύτερη χρονιά, με εκατοντάδες κρούσματα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία.

Το 90% των ασθενών είναι παιδιά 4 έως 6 χρόνων, ενώ ο μεγαλύτερος ασθενής που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι 32 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικροί ασθενείς περνούν μια ίωση με πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος, και ύστερα από λίγες μέρες παραλύουν!


Η παράλυση μπορεί να είναι από ήπια - για παράδειγμα σε κάποια δάχτυλα του χεριού - μέχρι πολύ σοβαρή, με τα παιδιά να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, με συνδυασμό φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και στεροειδή. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται μήνες αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, αλλά τα περισσότερα παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίζουν έστω και μικρές κινητικές δυσκολίες πιθανώς για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Η νόσος προκαλεί βλάβες στο νωτιαίο μυελό και θυμίζει στους επιστήμονες την πολιομυελίτιδα - που είχε προκαλέσει φοβερές και θανατηφόρες επιδημίες τους δύο προηγούμενους αιώνες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σταθεί δυνατό να εξακριβωθεί η αιτία της.

Οι υποψίες στρέφονται σε έναν συγκεκριμένο εντεροϊό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε πριν από 55 χρόνια και πιθανολογείται πως έχει μεταλλαχθεί.

Πρόκειται για τον εντεροϊό D68Μ, ο οποίος έχει ανιχνευθεί σε 4 παιδία με οξεία μυελίτιδα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν θεωρούνται ακόμη επαρκή για να θεωρηθεί ο συγκεκριμένος ιός αιτία της νόσου.

Πιθανολογείται ότι ο ιός ανιχνεύεται δύσκολα γι' αυτό και απαιτούνται τεστ μεγαλύτερης ευαισθησίας προκειμένου να πιστοποιηθεί η σύνδεση του D68 με την οξεία μυελίτιδα.

Πηγή: Time