Έρευνα σοκ: Ανιχνεύτηκαν χημικές ουσίες σε ταμπόν και σερβιέτες!

Τι αποκαλύπτει η έρευνα;

Έρευνα σοκ: Ανιχνεύτηκαν χημικές ουσίες σε ταμπόν και σερβιέτες!

Έρευνα σοκ που έγινε στη Γαλλία, αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων και ανεπιθύμητων χημικών ουσιών σε ταμπόν και σερβιέτες προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνδικάτων κατασκευαστών.

Παρά τις επίσημες συστάσεις, ανεπιθύμητες χημικές ουσίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε ταμπόν και σερβιέτες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό «60 millions de consommateurs». «Κύριο συμπέρασμα των νέων αναλύσεων: η μόλυνση από επικίνδυνα μοριακά κατάλοιπα παραμένει», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό στο τεύχος του Μαρτίου - σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας λόγο για κατάλοιπα γλυφοσάτης και φθαλατών.

Συναγερμός από τον ΕΟΦ! Ανακαλεί φαρμακευτικό προϊόν!

Το γαλλικό συνδικάτο των κατασκευαστών, το Group’hygiene αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι «οι σπάνιες ουσίες που ανιχνεύονται…βρίσκονται σε κατάσταση ιχνών, σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των υγειονομικών ορίων. Το επίπεδο μπορεί να είναι τόσο χαμηλό που ισοδυναμεί με έναν κύβο ζάχαρης σε 2.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδικάτου. Η δημοσίευση της έρευνας του περιοδικού «60 millions de consommateurs», τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους που έκανε θόρυβο το 2016, ακολουθεί κατά λίγους μήνες έκθεση της γαλλικής υπηρεσίας υγειονομικής ασφάλειας Anses.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, η Anses είχε αναφερθεί στην παρουσία χημικών ουσιών «σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση» σε προϊόντα γυναικείας προσωπικής υγιεινής, αλλά είχε υπογραμμισθεί ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τις χρήστριες. Ωστόσο, η Anses είχε συστήσει προληπτικά στους κατασκευαστές να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων αυτών ώστε να εξαφανισθεί ή να μειωθεί στον μέγιστο βαθμό η παρουσία των χημικών ουσιών. «Τρία χρόνια μετά τις πρώτες μας αποκαλύψεις, το 60 θέλησε να επαληθεύσει σε ποιον βαθμό οι συστάσεις της Anses εφαρμόσθηκαν από τους κατασκευαστές», γράφει το περιοδικό και συνεχίζει: «Η επαναλαμβανόμενη παρουσία γλυφοσάτης ή παραγώγων της στα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών… δημιουργεί και πάλι ερωτηματικά». Και αυτό αφορά επίσης τα βιολογικά προϊόντα. Αλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα η παρουσία φθαλατών που δεν είχαν ανιχνευθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με την έρευνα, όπου αναφέρεται η ουσία που ονομάζεται DEHP. Καθώς θεωρείται ύποπτη από την ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις χημικές ουσίες ECHA ότι επηρεάζει τη γονιμότητα, η DEHP συγκαταλέγεται στους πλέον ανησυχητικούς φθαλάτες, τονίζει το περιοδικό.

Το γαλλικό έντυπο ανησυχεί επίσης για το γεγονός της αοριστίας από πάρα πολλές φίρμες ως προς τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα γυναικείας προσωπικής υγιεινής, καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι φίρμες (τις οποίες αφορά αυτή η τελευταία παρατήρηση) δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιες, αλλά η διαπίστωση παραμένει. Τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής μιας χρήσεως έρχονται σε επαφή χρονίως με κατάλοιπα ουσιών το λιγότερο ανεπιθύμητων, συμπέρανε η έρευνα του περιοδικού.

«Η Anses είχε σαφώς συμπεράνει τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των προϊόντων», επιμένει το συνδικάτο των κατασκευαστών Group’hygiene, αναφέροντας ότι οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν δεν προστέθηκαν σκοπίμως από τους κατασκευαστές και τονίζει: «Μπορεί να είναι παρούσες στο μεγαλύτερο μέρος του σημερινού γεωργικού οικοσυστήματος και στο περιβάλλον μας: αέρας, νερό, έδαφος…». Στις 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από αντίστοιχη προειδοποίηση που είχε προκαλέσει συναγερμό στην Anses και παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης, οι εταιρείες που κατασκευάζουν πάνες για μωρά δεσμεύθηκαν να αναγράφουν τα συστατικά τους στις συσκευασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TV24

Τι μπορείς να πάθεις από το ταμπόν αν μείνει μέσα σου; Όλη η αλήθεια!

Έχεις ακούσει τόσες ιστορίες για το ταμπόν και δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Μεγάλο ποσοστό γυναικών το θεωρούν σωτήριο ενώ άλλες προτιμούν την κλασική σερβιέτα για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Τελικά το ταμπόν εγκυμονεί κινδύνους κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

Ο μύθος: Είναι σχετικά δύσκολο στη χρήση.
Η αλήθεια: Είναι πανεύκολο, όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μέχρι να συνηθίσεις, αλλά από τη στιγμή που θα μάθεις να το χρησιμοποιείς η χρήση του ταμπόν θα γίνει ιδιαίτερα εύκολη.

Ο μύθος: Μπορεί να κολλήσει μέσα στον κόλπο
Η αλήθεια: Το ταμπόν βγαίνει εύκολα και γρήγορα

Πρόκειται για το φόβο των περισσοτέρων γυναικών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή τους ταμπόν. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία και φοβάσαι ότι το ταμπόν θα κολλήσει ή θα χαθεί μέσα στον κόλπο, μάθε πως μπορείς με ευκολία να το βγάλεις όποτε θέλεις απλά τραβώντας το κορδονάκι που κρέμεται απ΄έξω… Κι αν νιώσεις αντίσταση μην πανικοβληθείς. Με αργές κινήσεις τράβα το ταμπόν και σιγά- σιγά η αντίσταση θα μειωθεί και αυτό θα εμφανιστεί.

Ο μύθος: Σε δυσκολεύει στην άσκηση
Η αλήθεια: Σου επιτρέπει να μείνεις σε φόρμα

Το ταμπόν είναι η ασφαλέστερη επιλογή σου στη γυμναστική κι όχι μόνο επειδή δε φαίνεται μέσα από την φόρμα αλλά επειδή μπορείς να είσαι σίγουρη πως δε θα φύγει από τη θέση του ενώ ασκείσαι. Άλλωστε, σε αντίθεση με την κοινή σερβιέτα μπορείς να το φοράς ακόμη και την ώρα που κάνεις ντους ή μπάνιο στην πισίνα και τη θάλασσα.

Ο μύθος: Μπορεί να λερωθείς πιο εύκολα
Η αλήθεια: Σου προσφέρει έξτρα προστασία

Δείτε ακόμη: Σεξ με περίοδο: 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις δύσκολες μέρες!

Το ταμπόν είναι σχεδιασμένο να σε κρατά «στεγνή» για περισσότερες από 6 ώρες χωρίς το φόβο μήπως φύγει από τη θέση του. Ακόμη κι αν έχεις μεγάλη ροή υπάρχουν διάφορα μεγέθη ταμπόν ανάλογα με την περίσταση.

Άλλωστε, μετά από δύο συνεχόμενες περιόδους που θα το έχεις χρησιμοποιήσει θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις το πόσο συχνά πρέπει να το αλλάζεις.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια να θυμάσαι πως πρέπει να το αντικαταστήσεις μέσα σε 4 με 6 ώρες το περισσότερο γιατί αλλιώς παραμονεύουν κίνδυνοι μολύνσεων.

Ο μύθος: Σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα έχοντας ενοχλήσεις
Η αλήθεια: Αν τοποθετηθεί σωστά δεν το αισθάνεσαι

Αν αισθάνεσαι ενοχλήσεις και σφίξιμο το ταμπόν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Σε αυτή την περίπτωση προσπάθησε να το προωθήσεις λιγάκι πιο μέσα ή βγάλε το και δοκίμασε από την αρχή με ένα καινούριο.

Ο μύθος: Όταν φοράς ταμπόν πρέπει να αποφεύγεις τα στενά ρούχα
Η αλήθεια: Σου επιτρέπει να φορέσεις ό,τι θέλεις

Δε χρειάζεται να προσαρμόσεις το ντύσιμο σου μόνο και μόνο επειδή σου ήρθε περίοδος. Ακόμη κι αν θέλεις να βάλεις έξτρα εφαρμοστό φόρεμα, μπορείς να το κάνεις δίχως κανείς να καταλάβει το παραμικρό!

Ο μύθος: Σου προκαλεί περισσότερες κράμπες
Η αλήθεια: Σε ανακουφίζει από τις κράμπες στομάχου αφού σε βοηθά να ασκείσαι

Η ελαφριά άσκηση είναι από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσεις κράμπες και φουσκώματα της περιόδου. Η άσκηση βοηθά πραγματικά στην ανακούφιση των πόνων όχι μόνο επειδή σε κάνει να ξεχνιέσαι αλλά κι επειδή όταν γυμνάζεσαι απελευθερώνονται βήτα ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό.

Και από τη στιγμή που με τη χρήση του ταμπόν αθλήματα όπως κολύμβηση, γιόγκα, ποδηλασία κι άλλα, μπορούν να γίνουν ευκολότερα δίχως το φόβο του… λεκέ πλέον δε σε εμποδίζει τίποτα από το να αθληθείς και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης.

Ο μύθος: Το ταμπόν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία
Η αλήθεια: Η λάθος χρήση του είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Οι επιπτώσεις από τη χρήση ταμπόν δεν διαφέρουν πολύ από την κλασική σερβιέτα. Αν αλλάζεις το ταμπόν στην ώρα του και δεν το αφήνεις για περισσότερες από 6 ώρες δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

Απλά να θυμάσαι πως όσο περισσότερες ώρες παραμένει το ταμπόν στο σώμα σου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων κι όσο περισσότερο μένεις με το ίδιο ταμπόν, τόσο κινδυνεύεις ν' αναπτύξεις κάποια μόλυνση.

Για να αποφύγεις λοιπόν οποιοδήποτε πρόβλημα μην ξεχνάς να αλλάζεις ταμπόν κάθε 4 με 5 ώρες και για τον ύπνο προτίμησε να το αντικαταστήσεις με την κλασική σερβιέτα.

Δείτε ακόμη: Δεν θα το πιστέψετε μια γυναίκα γράφει γράμμα σε πολυεθνική που πουλάει σερβιέτες!!! Διαβάστε τι ενδιαφέρον τους λέει…