Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Φοβάσαι ότι έχεις κολλήσει κάτι από το "κρεβάτι"; Να τι πρέπει να κάνεις!

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς!

Φοβάσαι ότι έχεις κολλήσει κάτι από το
HEALTH NEWS 22.10.2019 14:41

Αν φοβάσαι ότι έχεις κολλήσει κάτι από το κρεβάτι, η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος, σου λέει τι πρέπει να κάνεις!

Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να πάθουμε και πως να το αντιμετωπίσουμε!

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), γνωστά και ως αφροδίσια, δεν έχουν πάντα εμφανή συμπτώματα. Μόνο ο τακτικός δηλαδή ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος, μπορεί να προσφέρει ασφαλή διάγνωση. Τα περισσότερα θεραπεύονται εύκολα, άλλα απαιτούν θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί να προσβληθούμε με κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή, ενώ ορισμένα μεταδίδονται και μέσω δερματικής επαφής (όπως η μολυσματική τέρμινθος) ή επαφής με μολυσμένο αίμα (όπως η ηπατίτιδα).

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα! Οι άντρες έλκονται από...

Να ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε, κυρίως αν έχουμε ασταθή ερωτική ζωή.

Ιός HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων). Ανιχνεύεται με τεστ Παπανικολάου. Στελέχη του ιού ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί ν’ απαιτηθεί κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση και κολονοσκόπηση. Συνήθως αντιμετωπίζονται με λέιζερ, κρυοπηξία ή χειρουργική αφαίρεση.

Τριχομονάδες. Βασικότερη εστία μόλυνσης στις γυναίκες είναι ο κόλπος και στους άντρες η ουρήθρα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Για τη διάγνωσή τους απαιτείται καλλιέργεια κολπικού ή ουρηθρικού υγρού, ουρολογικές εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ. Και ο ερωτικός σύντροφος πρέπει απαραίτητα να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Για τον εντοπισμό της απαιτείται μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια.

Χλαμύδια, γονόρροια, βλεννόρροια. Για τις γυναίκες απαιτείται τραχηλικό δείγμα. Για τους άντρες σπέρμα, ούρα ή ουρηθρικό έκκριμα. Τα χλαμύδια ανιχνεύονται 30 ώρες μετά την προσβολή και η γονόρροια 48 ώρες μετά. Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή και απαραίτητα υποβάλλεται σε θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος. Αν δεν αντιμετωπισθούν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές, ακόμη και στειρότητα. Με αντιβιοτική αγωγή αντιμετωπίζονται και γονόρροια και βλεννόρροια, που μπορούν να προκαλέσουν πόνο, στένωση ουρήθρας, νεφρική ανεπάρκεια αλλά και στειρότητα.

HIV (AIDS). Με εξέταση αίματος, ο ιός ανιχνεύεται 6 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά την ύποπτη επαφή με φορέα του AIDS.

Φοβάσαι ότι έχεις κολλήσει κάτι από το

Σύφιλη. Με εξέταση αίματος, τα αντισώματα ανιχνεύονται 3-90 ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού. Οφείλεται σε βακτήριο, το οποίο παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, από εξειδικευμένο αφροδισιολόγο. Είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεύρυσμα ή μόνιμες δερματικές βλάβες.

Έρπης γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση επιτυγχάνεται με εξέταση αίματος και καλλιέργεια της προσβεβλημένης περιοχής. Εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους και οφείλεται στον ιό HSV-2. Δεν θεραπεύεται εντελώς αλλά παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και επανεμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Αντιιικά φάρμακα ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C. Ανιχνεύονται με εξέταση αίματος ή εξέταση που ανιχνεύει DNA/RNA του ιού σε ελάχιστο χρόνο μετά τη μόλυνση. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και την επαφή με μολυσμένο αίμα. Εμφανίζει συμπτώματα μόνο σε προχωρημένο στάδιο, προλαμβάνεται με εμβολιασμό και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο αίμα και τη σεξουαλική επαφή και θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή.

Μολυσματική τέρμινθος. Κύστες γεμάτες υγρό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μικρές σαν μια καρφίτσα ή μεγαλύτερες, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο, αλλά φαγούρα. Ιογενής λοίμωξη του δέρματος, που μεταδίδεται με τη σωματική επαφή ή με την επαφή με μολυσμένα ρούχα και πετσέτες. Αντιμετωπίζεται με κορτιζονούχες αλοιφές ή κρυοθεραπεία.


ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ

"Ο σύντροφός μου τελειώνει γρήγορα! Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σ3ξουαλικής πράξης;" Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά...

Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σ3ξουαλικής πράξης και τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου τελειώνει γρήγορα; Ο ειδικός του Youweekly.gr απαντά!

Με τον σύντροφό μου έχουμε μια καλή ερωτική ζωή, όμως θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια του σεξ τελειώνει πολύ γρήγορα, γύρω στα 5 λεπτά. Ποια είναι η μέση διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης; Κωνσταντίνα

Την ερώτηση αυτή θα απαντήσει ο Ανδρολόγος του Youweekly.gr κ.Κωνσταντίνος Ρόκκας.

Αγαπητή Κωνσταντίνα, η μέση διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά από τη στιγμή της κολπικής διείσδυσης. Υπάρχουν όμως αρκετοί άντρες οι οποίοι κυμαίνονται περίπου στο 25% της διάρκειας του συνόλου, παρουσιάζοντας μια διαταραχή η οποία λέγεται πρόωρη εκσπερμάτωση.

Οι άνθρωποι αυτοί εκσπερματώνουν περίπου 1-2 λεπτά από την είσοδο στον κόλπο. Αυτό έχει ως συνέπεια η σύντροφος να μην προλαβαίνει να έρθει και εκείνη σε οργασμό. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη σχέση. Τα αίτια μπορεί να είναι είτε ψυχολογικά είτε οργανικά και θα πρέπει να γίνει διερεύνηση από ειδικό γιατρό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες για όλες τις περιπτώσεις.

Πιθανότητα ο δικός σας σύντροφος να βρίσκεται κάπου στη μέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Αν θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο ειδικό ανδρολόγο και να αναζητήσεις τη λύση.

Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση;
Είναι τελικά απαραίτητο το πάθος σε μια σχέση;

Και αν ναι... μπορεί να διατηρηθεί;

Σενάριο νούμερο ένα: Γνωρίζεις έναν άντρα που είναι όμορφος, έξυπνος, ευγενικός και κυρίως επικοινωνείτε τόσο καλά όσο με κανέναν άλλο. Το μόνο μειονέκτημα; Δεν σου έχει ξυπνήσει το τρελό ερωτικό πάθος.

Σενάριο νούμερο δύο: Μετά από δύο, τρία ή πέντε χρόνια με το σύντροφό σου, το πάθος σου γι' αυτόν έχει ξεθυμάνει σαν παλιό άρωμα.

Το ερώτημά σου και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη σε μια σχέση χωρίς έντονο πάθος; Αρκούν άλλα συναισθήματα, όπως η αγάπη και η αφοσίωση, για να αντισταθμίσουν την απουσία ή την απώλειά του; Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ψυχολόγοι μετά από χρόνια ερευνών ίσως σε βοηθήσουν να δώσεις μια απάντηση:


1. Αν απουσιάζει το πάθος, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό που νιώθεις για το σύντροφό σου είναι έρωτας ή ένα απλό αίσθημα φιλίας. Τρία είναι τα συστατικά στοιχεία μιας ερωτικής σχέσης, σύμφωνα με τους ειδικούς: οικειότητα, αφοσίωση και πάθος. Αν λοιπόν το πάθος απουσιάζει εντελώς, μπορεί ουσιαστικά να μην είστε ερωτικοί σύντροφοι αλλά φίλοι.

2. Το πάθος παίζει ρόλο στην ευτυχία, αλλά όχι τόσο σπουδαίο όσο η αγάπη.Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντροφική αγάπη είναι ισχυρότερος δείκτης της ευτυχίας σε μια σχέση.

3. Η ερωτική ικανοποίηση εξαρτάται από το πάθος. Η ερωτική ικανοποίηση, επίσης, δυναμώνει συναισθήματα όπως η αφοσίωση και η αγάπη. Επομένως το πάθος ευνοεί συνολικά μια σχέση. Όμως...

4. Το υπερβολικό πάθος μπορεί να σε οδηγήσει σε αποφάσεις που θα μετανιώσεις. Ίσως σε σπρώξει, για παράδειγμα, στο γάμο με έναν άντρα που δεν έχεις προλάβει καλά-καλά να γνωρίσεις. Για την ακρίβεια, ούτε το υπερβολικό πάθος είναι ευνοϊκός δείκτης για την εξέλιξη μιας σχέσης (γιατί δεν μάς αφήνει να δούμε το σύντροφό μας όπως πραγματικά είναι), αλλά ούτε και η απουσία του. Η χρυσή τομή; Αρκετό πάθος για να μας κρατάει σε ενδιαφέρον χωρίς να μας τυφλώνει!

5. Το έντονο πάθος στο φλερτ δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει στο γάμο. Σε διάφορες μελέτες τα ζευγάρια που αποφασίζουν μια μόνιμη δέσμευση αναφέρουν συχνότερα την αγάπη παρά το πάθος ως βασικό συστατικό της σχέσης τους.

6. Όλοι αναζητούμε το πάθος... παθιασμένα. Σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν αν θα παντρεύονταν κάποιον με τον οποίο δεν είναι ερωτευμένοι, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά - ακόμη και άτομα που ανήκουν σε μη δυτικές κουλτούρες (όπου π.χ. συνηθίζονται ακόμη οι γάμοι με συνοικέσιο). Φαίνεται λοιπόν πως η αμοιβαία έλξη είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο στις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Αληθινή ιστορία: "Ο γείτονας μου έκανε έρωτα κάθε βράδυ! Έτσι αποφάσισα να..."

5 βασικές συμβουλές για μια νέα σχέση μετά από διαζύγιο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα σχέσεων στο YouWeekly.gr

Share