Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Έρευνα βόμβα! Αν έχετε παραπάνω κιλά κινδυνεύετε από...

Οι ειδικοί απαντάνε!

Έρευνα βόμβα! Αν έχετε παραπάνω κιλά κινδυνεύετε από...
HEALTH NEWS 23.10.2019 13:14

Έρευνα βόμβα! Αν έχετε παραπάνω κιλά κινδυνεύετε από σοβαρές ασθένειες! Οι ειδικοί μας προειδοποιούν και μας λένε τι μπορούμε να πάθουμε αναλυτικά!

Δώστε προσοχή για να προστατέψετε την υγεία σας!

Η παχυσαρκία είναι σοβαρή ασθένεια που απειλεί όλες τις ηλικίες. Είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, πολυσύνθετη και χρόνια πάθηση που οφείλεται κυρίως στο στρες, στη διατροφή και στην καθιστική ζωή και λιγότερο σε γενετικές ή ενδοκρινικές παθήσεις.

Συναγερμός! Σταματήστε να τρώτε κοτόπουλο! Προκαλεί...

Πέρα από τις ψυχικές συνέπειες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίσταται το παχύσαρκο άτομο, κινδυνεύει πολλαπλάσια από σειρά ασθενειών. Έχει αποδειχτεί μάλιστα, η συσχέτιση παχυσαρκίας και αυξημένης θνησιμότητας, δηλαδή υψηλότερο ποσοστό θανάτου.

Ασθένειες που ευνοεί η παχυσαρκία είναι:

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Παρατηρείται συχνότερα σε παχύσαρκους άντρες. Η παχυσαρκία αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης και καρκίνου του προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση περιττών κιλών στην κοιλιά (ανδρικού τύπου παχυσαρκία) διπλασιάζει τον κίνδυνο.

Νεφρά. Τα επιπλέον κιλά οδηγούν σε υπερλειτουργία των νεφρών, για να ικανοποιήσουν τις μεταβολικές ανάγκες του αυξημένου σωματικού βάρους. Η υπερλειτουργία σε χρόνια βάση, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, με τη μορφή χρόνιας νεφρικής νόσου. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης, βασικούς παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, οι παχύσαρκοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια νεφρική νόσου. Η παχυσαρκία σχετίζεται και με τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης (δηλαδή λευκώματος), τη γνωστή λευκωματουρία, η οποία αποτελεί ένδειξη ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά.

Καρκίνος. Μελέτες συσχετίζουν το αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως το σπλαχνικό λίπος με τις κακοήθεις νεοπλασίες στο γαστρεντερικό σύστημα (στομάχι, ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχο κύστη και παχύ έντερο). Η παχυσαρκία επιδρά παρόμοια με τον αλκοολισμό: Ο λόγος για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας λίπους αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), που εμπλέκονται στην εμφάνιση καρκίνου. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο του ενδομητρίου, του στήθους (σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες) και πιθανώς τον καρκίνο των ωοθηκών. Επιπρόσθετα, με την αύξηση του σωματικού βάρους, αυξάνει σε μέγεθος και ο θυρεοειδής και μαζί οι πιθανότητες τα κύτταρά του να μεταλλαχθούν και να εμφανιστούν νεοπλασίες.

Καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι παχύσαρκες γυναίκες με ιστορικό διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη έχουν αυξημένη προδιάθεση καρδιαγγειακών παθήσεων. Το επιπρόσθετο βάρος μειώνει την καρδιοπροστατευτική «καλή» χοληστερόλη (HDL).

Τριγλυκερίδια. Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (μορφή λίπους στο αίμα) τα οποία ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Εγκεφαλικό. Ερευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, το οποίο μπορεί να προκληθεί είτε από ελλειπή παροχή αίματος στον εγκέφαλο είτε από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προκαλείται βλάβη, ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει κώμα, αναστρέψιμη ή μη παράλυση, προβλήματα ομιλίας, άνοια.

Διαβήτης. Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για τον σακχαρώδη διαβήτη και ειδικά τον διαβήτη τύπου 2, που αφορά στο 90% των διαβητικών ατόμων.

Υπέρταση. Συχνά τα υπέρβαρα άτομα είναι υπερτασικά. Οπως αναφέρουν έρευνες, η λεπτίνη είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις αλλαγές στο σωματικό βάρος και στις αλλαγές στην πίεση του αίματος. Η λεπτίνη είναι ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύει το σώμα, ενώ ρυθμίζει και το αίσθημα της πείνας.

Αναπνευστικά προβλήματα. Η παχυσαρκία προκαλεί δύσπνοια όταν το σώμα καταπονείται, ενώ αποτελεί και κύρια αιτία αποφρακτικής υπνικής άπνοιας: Η συγκεκριμένη διαταραχή διακόπτει παροδικά την αναπνοή, άρα και την παροχή οξυγόνου την ώρα του ύπνου. Με τη σειρά της ενοχοποιείται για καρδιοπάθεια, υπέρταση και διαβήτη. Η αναπνευστική ανεπάρκεια, που οφείλεται στην παχυσαρκία, μπορεί ακόμα να προκαλέσει πνευμονική υπέρταση, διόγκωση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οστεοαρθρίτιδα. Η παχυσαρκία εντείνει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Σε αυτή την πάθηση οι αρθρώσεις παύουν να έχουν φυσιολογική δομή και ο ασθενής κινείται με δυσκολία και πονώντας.

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολικό σύνδρομο (από το οποίο πάσχει ο ένας στους τρεις παχύσαρκους), υπογονιμότητα στις γυναίκες, ινομυώματα, προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, πέτρες στη χολή αλλά και ουρική αρθρίτιδα.

ΠΗΓΗ: TV24

Προσοχή! Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι και η ντομάτα μας αφήνει απροστάτευτους από τον καρκίνο!

Προσοχή! Αυτό το λάθος κάνουμε όλοι και η ντομάτα στην διατροφή μας, μας αφήνει απροστάτευτους από τον καρκίνο.

Νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει το ενδεχόμενο ο συνδυασμός λυκοπενίου και σιδήρου, κοινώς ντομάτας και κρέατος, να αφαιρεί τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πρώτου, αφήνοντας τον οργανισμό απροστάτευτο

Κάποιες από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, ενδεχομένως να εξαφανίζονται όταν η κατανάλωσή της συνδυάζεται με άλλα, πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ohio που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

Αυτό είναι το απόλυτο αντικαρκινικό φρούτο! Τονώνει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τον διαβήτη!

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο. Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια διατροφή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Είναι, όμως, κι ένα θρεπτικό συστατικό που θεωρείται ότι μιμείται άλλες κυτταρικές διαδικασίες.
«Γνωρίζαμε ότι αν αναμίξουμε τον σίδηρο με άλλες ουσίες θα τις καταστρέψει άμεσα, δεν ξέραμε όμως αν θα έβλαπτε και πιθανώς επωφελή καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά», προσθέτει η Δρ. Kopec.

Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα κάποιων τροφίμων. Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, και θεωρείται ότι είναι προστατευτικό απέναντι στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος.

Είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς συμβαίνει και αλλάζει την πρόσληψη του λυκοπενίου, αλλά ένα ενδεχόμενο είναι ότι ένα γεύμα με σίδηρο οξειδώνει το λυκοπένιο, δημιουργώντας διαφορετικά παράγωγα του μεταβολισμού. Επίσης, είναι πιθανό ο σίδηρος να διαταράσσει το μείγμα ντομάτας και λιπαρών που χρειάζονται τα κύτταρα για να απορροφήσουν το λυκοπένιο.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν την εργασία τους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του λυκοπενίου στη μάχη κατά του καρκίνου και τη σημασία της αλληλεπίδρασής του με άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

Εσύ το γνώριζες; Αυτός είναι ο λόγος που η φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο!
Εσύ αυτό το γνώριζες; Αυτός είναι ο λόγος που φλούδα της πατάτας προστατεύει από τον καρκίνο, κάνοντας καλό στην υγεία μας.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι πατάτες πρέπει να καθαρίζονται προτού μαγειρευτούν, όμως, εξίσου πολλοί είναι κι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο προβάλλοντας τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Τι πρέπει να κάνουμε τελικά;

Οι πρώτοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι πρέπει οι πατάτες να καθαρίζονται για να απαλλάσσονται από υπολείμματα χώματος και λοιπών ουσιών, οι οποίες μένουν στη φλούδα που δεν πρέπει να καταναλώνεται. Στον αντίποδα αυτής της άποψης, όσοι εστιάζουν στα θρεπτικά συστατικά της φλούδας, που αν πλυθεί πολύ καλά, όπως λένε, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τηγανητές πατάτες : Αυτά είναι τα οφέλη που δεν φανταζόσουν ότι έχουν!

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η φλούδα της πατάτας περιέχει τα πιο πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό που μεταξύ άλλων βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και την απώλεια βάρους. Αναφέρουμε ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών C, B καθώς και ασβέστιο ενώ τα φυτοχημικά συστατικά, που επίσης περιέχει, έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου. Κάλιο και Ω3 λιπαρά οξέα συμπληρώνουν το «πακέτο» των επιχειρημάτων αφού είναι δύο δυνατά διατροφικά όπλα για την προστασία από καρδιαγγειακές νόσους.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Έρευνα σοκ! Αν έχεις μυωπία κινδυνεύεις με τύφλωση!

SOS: Σταματήστε να καθαρίζετε τα ούρα των παιδιών σας! Κινδυνεύετε από....

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο YouWeekly.gr

Share