Έχετε πρόβλημα με την ακμή; Να ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε!

Εσύ το ήξερες;

Έχετε πρόβλημα με την ακμή; Να ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε!

Έχετε θέμα με την ακμή; Να ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε! Αν είστε και εσείς μια από τις πολλές που αντιμετωπίζουν θέμα με τα σπυράκια, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να τσεκάρετε το ψυγείο σας!

Και όμως, ένας από τους πιο βασικούς λόγους που έχουμε ακμή είναι τα τρόφιμα μας! Διαβάστε παρακάτω και δείτε ποιες τροφές πρέπει να "πετάξετε" από την καθημερινότητά σας!

Η ακμή επηρεάζει πάνω από το 35% του πληθυσμού μας ενώ δεν συνηθίζει να κάνει διακρίσεις. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανιστεί τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Ωστόσο, το «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό της είναι πως αφορά κυρίως όσους έχουν περάσει το 30ό έτος της ηλικίας τους.

Ακμή τέλος! Δες πώς θα ξεφύγεις από το αιώνιο πρόβλημα...

Ενώ η εφηβική ακμή εντοπίζεται σε όλο το πρόσωπο, η συγκεκριμένη μορφή ακμής εντοπίζεται κυρίως στο πιγούνι και συνήθως μαρτυρά ότι για την εμφάνισή της φταίνε κυρίως οι ορμόνες. Αυτές είναι τα ανδρογόνα, τα οποία είναι αυξημένα, συνήθως λόγω του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή κάποιου προβλήματος στους ορμονοϋποδοχείς της επιδερμίδας. Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι πως η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση της ορμονοεξαρτώμενης ακμής. Το Tv24 συγκέντρωσε για εσάς τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: Λευκό ψωμί, επεξεργασμένα δημητριακά, κέικ, μπισκότα, πατατάκια κ.λπ. διασπώνται γρήγορα και προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Αντί αυτών είναι σημαντικό να τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Junk food: Η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε και πολλές από τις αγαπημένες σας ανθυγιεινές τροφές. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες και σε κακά λιπαρά, τα οποία προκαλούν φλεγμονή και εξάρσεις ακμής.

Αγελαδινό γάλα: Πιστεύεται ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν εξάρσεις ακμής, επειδή περιέχουν αυξητική ορμόνη IGF-1, η οποία αυξάνει απότομα την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι της επιδερμίδας και να δημιουργείται φλεγμονή.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη βλάπτει την υγεία της επιδερμίδας. Αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά), η οποία αποτελεί τροφή για τα βακτήρια που βλάπτουν την επιδερμίδα.

Προσοχή! Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αποφυγή τροφών στην καθημερινή διατροφή σας, καλό θα ήταν να μιλήσετε στον δερματολόγο σας, ο οποίος αρχικά θα εξακριβώσει τη μορφή της ακμής και σε δεύτερη φάση θα σας συστήσει ένα σωστό -για την περίπτωσή σας- διαιτολόγιο.

ΠΗΓΗ: TV24

«Έχω ένα σπυράκι στην περιοχή των γεννητικών μου οργάνων.... Τι πρέπει να κάνω;» Ο γυναικολόγος του YouWeekly.gr απαντά!

Εχω ένα σπυράκι στην περιοχή των γεννητικών μου οργάνων. Τι πρέπει να κάνω; O γυναικολόγος του YouWeekly.gr είναι εδώ και απαντά σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές από εσάς.

Μην αδιαφορήσετε αν δεν υποχωρεί! Είναι ευαίσθητη περιοχή και κινδυνεύει από λοιμώξεις και ερεθισμούς: Ισως είναι ένα απλό σπυράκι, ίσως όμως αποτελεί ένδειξη για κονδυλώματα ή έρπη.

Αν ενοχλείστε μόνο όταν το ψηλαφείτε, μπορεί να είναι ένα απλό σπυράκι ή μια τρίχα που έχει «γυρίσει». Ωστόσο και τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο. Από την άλλη, οι φλύκταινες του έρπη προκαλούν πόνο και τσούξιμο, ιδιαίτερα όταν ουρείτε. Αν η επιφάνεια είναι λεία και δεν πονά, μπορεί να είναι μια κρεατοελιά, συνηθισμένο φαινόμενο σε περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις. Αν όμως η επιφάνεια είναι ακανόνιστη και τραχιά όταν την ψηλαφείτε, ίσως πρόκειται για κονδύλωμα.

Βασικό ζητούμενο είναι και η ύπαρξη πληγής. Αν το εξάνθημα είναι κλειστό μπορεί να είναι ερεθισμός που προκλήθηκε κατά την αποτρίχωση ή κύστη που προκλήθηκε από την απόφραξη του βαρθολίνειου αδένα, ο οποίος είναι ένας αιδοιοκολπικός αδένας που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του κόλπου. Αυτή η κύστη, με μέγεθος περίπου όσο ένα μπιζέλι, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Επικίνδυνες θεωρούνται οι φλύκταινες του έρπη οι οποίες λίγες μέρες μετά την εμφάνισή τους απελευθερώνουν υγρό.

Σε κάθε περίπτωση διατηρήστε την περιοχή εξαιρετικά καθαρή και μην επιχειρήσετε γιατροσόφια στο σπυράκι!

Τι μαρτυρά η εξέταση αίματος σας;
Αρκούν τρία έως δέκα χιλιοστόλιτρα αίματός μας, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα έως τρία κουταλάκια του γλυκού, για να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας. Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, μια απλή εξέταση αίματος είναι απαραίτητη για να εντοπίσουμε την ύπαρξη ασθενειών που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα στα πρώτα στάδια.

Αυτό είναι το έξυπνο κόλπο για να σε πάρει ο ύπνος σε 60’’!

Χοληστερόλη: Τρία βασικά λιπίδια που μετρούνται στο αίμα είναι η HDL χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Οι τιμές τους καθορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουμε. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας γνωστή και ως LDL, αποκαλείται «κακή» επειδή συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Αντίθετα, η «καλή» λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας γνωστή και ως HDL, συμβάλλει στην απομάκρυνση της LDL. Οσο για τα τριγλυκερίδια, είναι λιπίδια που σχηματίζει ο οργανισμός από τις θερμίδες που δεν χρειάζεται. Τα τριγλυκερίδια μπορεί να «βουλώσουν» τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής ή εγκεφαλικού ή να βλάψουν σοβαρά το πάγκρεας.

Παθήσεις νεφρών: Χαμηλή τιμή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς, μέσω του αίματος, προειδοποιεί για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρκινώματα, χρόνιες φλεγμονές και λευχαιμίες. Οσοι τρέφονται αποκλειστικά με τυποποιημένα προϊόντα, συχνά παρουσιάζουν έλλειψη στοιχείων απαραίτητων για την αιμοποίηση. Συμπτώματα που πρέπει να επισπεύσουν την εξέταση αίματος είναι ωχρότητα, ζάλη, ατονία, κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία και τάση λιποθυμίας. Οι αυξημένες τιμές ουρίας και κρεατινίνης προειδοποιούν επίσης για πρόβλημα στα νεφρά.

Παθήσεις ήπατος: Η εξέταση μέτρησης του ενζύμου γ-γλουταμυλτρανσφεράση είναι χρήσιμη για τη διάγνωση παθήσεων του ήπατος, όπως και η χολερυθρίνη- ολική και άμεση- τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT) και η αλκαλική φωσφατάση (ALP). Διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος μαρτυρούν και οι τιμές καλίου και νατρίου, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια.

Καρκινικοί δείκτες: Οταν στο σώμα αναπτύσσεται ένας καρκίνος, τότε τα ίδια κύτταρα ή οι ιστοί του σώματος παράγουν ουσίες οι οποίες μπορεί ν’ ανιχνευθούν στο αίμα ή στα ούρα ή στους ιστούς. Τέτοιοι δείκτες είναι το Προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA), η Χοριακή γοναδοτροπίνη, το Καρκινικό αντιγόνο 125 (CA125) κ.ά. Ορισμένοι δείκτες αφορούν έναν τύπο καρκίνου, άλλοι εμφανίζονται σε περισσότερους τύπους καρκίνων.

Σάκχαρο: Η σταθερά υψηλή τιμή του αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη.

Σίδηρος: Η φερριτίνη, πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων, αποθηκεύει τον σίδηρο προκειμένου ο οργανισμός να τον αξιοποιήσει όταν τον χρειαστεί. Τα χαμηλά της επίπεδα μαρτυρούν χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Οι τιμές αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, αιμοπεταλίων, ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, προειδοποιούν για κάποια λοίμωξη, αναιμία ή κάτι περισσότερο σοβαρό. Οσο για την αυξημένη τιμή της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών, δημιουργεί υποψίες για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή κάποιας διαταραχής στον οργανισμό.

Βιταμίνη D: Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός με τη βοήθεια της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των οστών. Τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως σε άτομα 45 έως 60 ετών (2,9 φορές). Η έλλειψή της συνδέεται με την παχυσαρκία, τη χρόνια νεφρική νόσο, την ηπατική ανεπάρκεια αλλά και παθολογικές καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος (κοιλιοκάκη, νόσος Crohn, κυστική ίνωση κ.ά.).

Βιταμίνη Β12: Σημαντικότατη βιταμίνη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος: Συμβάλει στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Η έλλειψή της προειδοποιεί για κακοήθη αναιμία και εντερικές διαταραχές.

Ουρικό οξύ: Είναι αυξημένο στη νόσο της ουρικής αρθρίτιδας, μιας φλεγμονώδους πάθησης των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να τις καταστρέψει.

Θυρεοειδής: Τα υψηλά επίπεδά της TSH υποδηλώνουν ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Η ανισορροπία των ορμονών Τ3 και Τ4 οδηγεί είτε σε υποθυρεοειδισμό είτε σε υπερθυρεοειδισμό, που επηρεάζουν σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό. Να σημειωθεί ότι ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος, τους καρδιακούς παλμούς και την πέψη.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Η εξέταση αίματος εντοπίζει την ύπαρξη του ιού HIV (AIDS), της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C, της σύφιλης, του έρπητα κ.ά.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Εχω ένα σπυράκι στην περιοχή των γεννητικών μου οργάνων. Τι πρέπει να κάνω;

Μην αδιαφορήσετε αν δεν υποχωρεί! Είναι ευαίσθητη περιοχή και κινδυνεύει από λοιμώξεις και ερεθισμούς: Ισως είναι ένα απλό σπυράκι, ίσως όμως αποτελεί ένδειξη για κονδυλώματα ή έρπη.

Αν ενοχλείστε μόνο όταν το ψηλαφείτε, μπορεί να είναι ένα απλό σπυράκι ή μια τρίχα που έχει «γυρίσει». Ωστόσο και τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο. Από την άλλη, οι φλύκταινες του έρπη προκαλούν πόνο και τσούξιμο, ιδιαίτερα όταν ουρείτε. Αν η επιφάνεια είναι λεία και δεν πονά, μπορεί να είναι μια κρεατοελιά, συνηθισμένο φαινόμενο σε περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις. Αν όμως η επιφάνεια είναι ακανόνιστη και τραχιά όταν την ψηλαφείτε, ίσως πρόκειται για κονδύλωμα.

Βασικό ζητούμενο είναι και η ύπαρξη πληγής. Αν το εξάνθημα είναι κλειστό μπορεί να είναι ερεθισμός που προκλήθηκε κατά την αποτρίχωση ή κύστη που προκλήθηκε από την απόφραξη του βαρθολίνειου αδένα, ο οποίος είναι ένας αιδοιοκολπικός αδένας που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του κόλπου. Αυτή η κύστη, με μέγεθος περίπου όσο ένα μπιζέλι, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Επικίνδυνες θεωρούνται οι φλύκταινες του έρπη οι οποίες λίγες μέρες μετά την εμφάνισή τους απελευθερώνουν υγρό.

Σε κάθε περίπτωση διατηρήστε την περιοχή εξαιρετικά καθαρή και μην επιχειρήσετε γιατροσόφια στο σπυράκι!

Συναγερμός από τον ΕΟΦ! Ανακαλούνται σύριγγες μιας χρήσης!
Συναγερμός από τον ΕΟΦ, με την είδηση ότι ανακαλούνται σύριγγες μιας χρήσης!

Πιο συγκεκριμένα, την ανάκληση της παρτίδας 18069 με ημερομηνία λήξης 10/2023, του ιατροτεχνολογικού προϊόντος Αποστειρωμένη Σύριγγα 20 ml λόγω του ότι το αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου είναι μη κανονικό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακα για το στομάχι! Όλη η λίστα!

Αυτό είναι το προϊόν που ανακαλείται

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.


Η εταιρεία M-TEST ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ , ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει τους συγκεκριμένους κωδικούς από την αγορά.

Πηγή: iatronet.gr

TV24