Έχεις κρύωμα και σε ενοχλεί η βουλωμένη μύτη; Να μερικά tips ώστε να την ανακουφίσεις φυσικά!

Εσύ το ήξερες;

Έχεις κρύωμα και σε ενοχλεί η βουλωμένη μύτη; Να μερικά tips ώστε να την ανακουφίσεις φυσικά!

Φθινόπωρο, ή αλλιώς η εποχή που όλοι αρρωσταίνουμε. Έχεις και εσύ κρύωμα και σε ενοχλεί η βουλωμένη μύτη σου; Εμείς σου έχουμε μερικά tips ώστε να την ανακουφίσεις φυσικά στο λεπτό!

Άσε τα φάρμακα και πιάσε σκόρδο και πιπέρι!

Η βουλωμένη μύτη είναι χαρακτηριστικό της εποχής και από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Είναι μια κατάσταση δυσάρεστη, καθώς η αδυναμία αναπνοής λόγω απόφραξης της μύτης δημιουργεί ένα αρνητικό αίσθημα στον ασθενή. Τα παθολογικά προβλήματα που υποδηλώνει η βουλωμένη μύτη είναι αρκετά και περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα, καθώς και ανατομικές ανωμαλίες της μύτης όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες και σπανιότερα καρκινώματα και όγκοι.

Κάνε το κρύωμα παρελθόν! 10+1 συμβουλές για να το ξεπεράσεις σε χρόνο dt!

Αν δεν θέλετε να προβείτε στη λήψη κάποιου φαρμάκου, αντιμετωπίστε το πρόβλημα φυσικά με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Κομπρέσα: Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα εμποτισμένη σε τσάι τζίντζερ στο μέτωπο, τα μάτια και τα μάγουλα. Το τζίντζερ έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και αναστέλλει την παραγωγή κυτοκινών που προκαλούν πόνο και πρήξιμο.

Μασάζ: Οσο περίεργο και αν ακούγεται, το απαλό μασάζ στη ρινική κοιλότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και μειώνει τη συμφόρηση και τον πόνο.

Υγραντήρας: Η ξηρή ατμόσφαιρα ξηραίνει και ερεθίζει τους αεραγωγούς της μύτης, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή και εμποδίζει τη φυσική αποβολή της βλέννας. Ο υγραντήρας θα σας ανακουφίσει, γιατί εναπαναφέρει την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονων υγρών αραιώνει τη βλέννα που έχει συσσωρευτεί στη ρινική κοιλότητα, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των ιγμόρειων και ανακουφίζοντας τη βουλωμένη μύτη.

Τσάι μέντας: Ενας από τους πιο γευστικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από τη βουλωμένη μύτη είναι το τσάι μέντας. Η μενθόλη έχει ισχυρή αποσυμφορητική δράση, αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες, δρα ως αναλγητικό, ρευστοποιεί της εκκρίσεις βλέννας και ανακουφίζει από τη βουλωμένη μύτη και το κρυολόγημα.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των λευκών κυττάρων ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πιπέρι καγιέν: Η καψαϊκίνη συμβάλλει στη φυσική αποβολή της βλέννας από τη ρινική κοιλότητα, διευκολύνει την αναπνοή και μειώνει τον πόνο που προκαλεί η βουλωμένη μύτη.

ΠΗΓΗ: TV24

4+1 τρόποι για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου και να προστατευτείς από το κρύωμα!

Είναι η εποχή του χρόνου όπου δεν μπορείτε να ξεφύγετε με τίποτα από τον βήχα και την καταρροή. Όλοι γύρω σας είναι άρρωστοι.

Φυσικά υπάρχουν λόγοι που κάποιοι άνθρωποι είναι εύκολο να κολλήσουν κάποιο κρύωμα αυτή την εποχή του χρόνου, όπως οι συγκοινωνίες, οι αγκαλιές σε έναν άρρωστο φίλο ή απλά ξεχνώντας να πλύνεις τα χέρια πριν από το μεσημεριανό γεύμα.

«Τι σημαίνει ο πόνος στα νεφρά; Ποια συμπτώματα πρέπει να με κάνουν να ανησυχήσω»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Αλλά η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να ενισχυθεί με μερικούς φυσικούς τρόπους, λέει ο διατροφολόγος, Ρικ Χάι.

1.Φασκόμηλο και κουφοξυλιά

«Το φασκόμηλο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η κουφοξυλιά βοηθά στην ενίσχυση της αναπνευστικής οδού» λέει ο Χάι.

Για αιώνες, τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν μια σειρά ασθενειών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που παραδοσιακά πιστεύεται ότι ενισχύουν τη μνήμη. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των αναπνευστικών προβλημάτων και χρησιμοποιείται συχνά σε οικιακά φάρμακα για να βοηθήσει κατά των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ο σαμπούκος ή κουφοξυλιά χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την ενίσχυση της αναπνευστικής οδού και την καταπολέμηση του πυρετού αλλά και για μια πιο υγιή επιδερμίδα.
Ιστορικά, τα άνθη της κουφοξυλιάς χρησιμοποιούνταν ως έλαιο έγχυσης, κρέμα για το κόκκινο ή φλεγμονώδες ή με φαγούρα δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την θεραπεία των εξανθημάτων, του εγκαύματος από τον ήλιο ή της ακμής.

Μια μελέτη που ερευνά τις επιδράσεις του σιροπιού κουφοξυλιάς για την θεραπεία λοιμώξεων της γρίπης, έδειξε ότι 60 ασθενείς ηλικίας 18-54 ετών, με συμπτώματα γρίπης, λάμβαναν 15 ml του σιροπιού ή 4 φορές την ημέρα για 5 ημέρες, είδαν μια σημαντική πρόοδο κατά μέσο όρο 4 ημέρες νωρίτερα.

2. Πολύχρωμα τρόφιμα

Τα φαγητά με ζωηρά χρώματα, όπως τα μούρα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, το γλυκό καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, η γλυκοπατάτα, τα παντζάρια, τα καρπούζια και οι μελιτζάνες, μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Ο Χάι έγραψε: «Οι έντονου χρώματος χρωστικές στα τρόφιμα είναι συνήθως εκεί που βρίσκεται η θεραπευτική τους δράση. Αν λοιπόν, κάνουν κηλίδες στα δάχτυλα και τα χέρια σας, είναι γενικά καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

Τα πολύχρωμα τρόφιμα περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανοσολογικής λειτουργίας ενώ οι έρευνες αποδεικνύουν πως μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως οι καρδιοπάθειες και ακόμη και ο καρκίνος.

Και δεν χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δει κάποιος τα οφέλη. Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης εκχυλισμάτων φρούτων και λαχανικών σε περίοδο 4 εβδομάδων. Το συμπλήρωμα αυτό περιείχε αποξηραμένα φρούτα από πορτοκάλια, μήλα, ανανά και ροδάκινα ενώ από λαχανικά περιέχει καρότα, μαϊντανό, παντζάρι, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα αυτά βελτίωσαν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

3. Σούπες λαχανικών που περιέχουν βότανα και μπαχαρικά

Οι σούπες δεν είναι μόνο ωφέλιμες για να μας ζεσταίνουν κατά τους ψυχρούς μήνες αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών

Αν βάλετε μέσα στην σούπα άφθονα λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα αυξήσετε την κατανάλωση φυτοθρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Για πρόσθετη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσθέστε βότανα και μπαχαρικά όπως το σκόρδο, η ρίγανη, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, καθώς αυτά έχουν αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.

Αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν επίσης θερμογενείς ιδιότητες που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας και της καύσης λίπους.

Η ρίγανη περιέχει δύο ενώσεις που ονομάζονται θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες ευθύνονται για τα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά αποτελέσματά της.

Το σαφράν προσφέρει ανακούφιση από την ατονία. Προσθέτοντας σκόρδο στην σούπα σας – όσο μπορείτε να αντέξετε εσείς και οι γύρω σας – δεν θα προσθέσετε μόνο γεύση, αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Οι χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσουν επίσης να αυξήσετε την αντιοξειδωτική σας πρόσληψη.

Πιείτε πολλούς χυμούς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Τα οφέλη των χρωματιστών χρωστικών που συναντώνται σε τρόφιμα όπως τα παντζάρια, οι πιπεριές και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αθλητική απόδοση και την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης μαγνήσιο, που βοηθά το νευρικό σύστημα και με την σειρά του, οδηγεί σε ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η παρασκευή ενός χυμού καρότου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα» γράφει ο διατροφολόγος. Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό) το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να ενισχύσει τους βλεννογόνους και να βελτιώσει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά θα βοηθήσουν επίσης την υγεία του εντέρου σας και ένα υγιές έντερο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και επίσης λειτουργούν ως προβιοτικά που είναι σαν λίπασμα για τα καλά βακτηρίδια στο έντερο σας, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν – όσο καλύτερα τα βακτήρια στο έντερο σας, τόσο καλύτερα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

5. Βιταμίνες A, C και D

Όσον αφορά στην ενίσχυση, οι βιταμίνες Α, C και D μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες A, C και D!

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας και είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την καταπολέμηση της λοίμωξης, υποστηρίζοντας την ακεραιότητα και την προστασία των βλεννογόνων ινών μας.

Η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί σε εσπεριδοειδή, κόκκινες ή πράσινες πιπεριές και λαχανικά όπως το μπρόκολο και πιθανώς γνωρίζετε ότι είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε υψηλές δόσεις.

Πέρυσι, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η βιταμίνη C φαίνεται να είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές μολύνσεις ενισχύοντας διάφορες λειτουργίες ανοσοκυττάρων σε επίπεδα 100-200mg ημερησίως».

Το κάπνισμα και το στρες μπορεί να καταστρέφουν τα επίπεδα βιταμίνης C, οπότε αν είστε καπνιστής ή αν θεωρείτε πως τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται, ο Χάι συνιστά να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης C με συμπληρώματα.

Όσον αφορά στην βιταμίνη D, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που η ηλιοφάνεια δεν είναι συχνή, είναι εξαιρετικά σημαντική.