Προσοχή! Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει με τίποτα να αμελήσεις το ραντεβού με τον οδοντίατρο αυτό το φθινόπωρο!

Βάλτο προτεραιότητα!

Προσοχή! Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει με τίποτα να αμελήσεις το ραντεβού με τον οδοντίατρο αυτό το φθινόπωρο!

Αυτός είναι ο λόγος που φέτος το φθινόπωρο δεν θα πρέπει με τίποτα να αμελήσεις το ραντεβού σου με τον οδοντίατρο! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή...

Το φθινόπωρο είναι η καθιερωμένη εποχή των check up! Ένας από τους πιο σημαντικούς ελέγχους αφορά το στόμα μας. Ένα υγιές χαμόγελο, ένα στόμα χωρίς προβλήματα υγείας, μας χαρίζει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μας: ένα τέλειο χαμόγελο!

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο; Το μυστικό που κανείς δεν θα σου πει!

Μετά την επιστροφή από τις διακοπές και πριν αργήσουν τα προγράμματα να γίνονται ασφυκτικά και χειμωνιάτικα, θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Διάβασε όλα όσα πρέπει να προσέχεις για να έχεις κάθε μένα ένα κατάλευκο, όμορφο χαμόγελο.

ΠΩΣ να πλένεις σωστά τα δόντια σου

Πολλές φορές οι ασθενείς μου ζητούν να τους υπενθυμίσω τον σωστό τρόπο για να πλένουν καλά και αποτελεσματικά τα δόντια τους και το κάνω με μεγάλη μου χαρά, όπως και κάθε συνάδελφος! Ένας σωστός τρόπος βουρτσίσματος είναι ο εξής :

Τοποθετούμε τους θυσάνους (τρίχες) της οδοντόβουρτσας στη βάση (αυχένα) των δοντιών μας, εκεί που αρχίζουν τα ούλα, με μια κλίση γύρω στις 45 μοίρες, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση. Η βούρτσα πρέπει να πάλλεται και όχι να σέρνεται πάνω στα δόντια.
Προχωράμε στο καθάρισμα των υπόλοιπων δοντιών ανασηκώνοντας τη βούρτσα μας και τοποθετώντας τη στα διπλανά δόντια. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει, κάθε φορά, να βουρτσίζουμε σχολαστικά όλες τις πλευρές των δοντιών, δηλαδή τις πλευρές προς τη γλώσσα μας για τα κάτω δόντια ( γλωσσικές) και προς τον ουρανίσκο για τα πάνω (υπερώιες), προς τα μάγουλα, για τα πάνω και κάτω δόντια (παρειακές) και εκεί που πατάνε οι τροφές για τα πίσω πάνω και κάτω δόντια (μασητικές των προγομφίων και γομφίων).
Όσο για τις πλευρές που ακουμπάει το ένα δόντι με το άλλο (όμορες) τόσο για τα άνω όσο και για τα κάτω δόντια μας, θα πρέπει να γίνεται χρήση οδοντικού νήματος ή εάν κάποιος βολεύεται καλύτερα, μπορεί να χρησιμοποιήσει μεσοδόντιο βουρτσάκι. Σε αυτό μπορεί να σας καθοδηγήσει ο οδοντίατρος σας.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Φυσικά δε θα πρέπει να αμελούμε και τη φροντίδα της γλώσσας μας. Πως θα το κάνουμε αυτό;

Αφού τελειώσουμε το καθάρισμα των δοντιών μας, τοποθετούμε τη βούρτσα μας στη βάση της γλώσσας δηλαδή στο πίσω μέρος της και με απαλές κινήσεις βουρτσίζουμε, από τη βάση της προς την κορυφή της δηλαδή από πίσω προς τα εμπρός.

Επαναλαμβάνουμε για 7 φορές χωρίς να ξεχνάμε τις πλαϊνές πλευρές δεξιά και αριστερά της. Τοποθετούμε τη βούρτσα μας τόσο πίσω έτσι ώστε, να μην έχουμε τάση για εμετό και πάντα απαλά για να αποφεύγουμε τυχόν τραυματισμούς της!

ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΣ!

Φροντίζουμε να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα μας με μια καινούρια κάθε 3 μήνες σε συνήθη χρήση και αυτό γιατί η βούρτσα φθείρεται και πλέον δεν επιτελεί το σκοπό της με αποτέλεσμα το καθάρισμα να είναι ανεπαρκές.

Σε περίπτωση όμως ασθένειας, μόλυνσης, ίωσης θα πρέπει μετά την ίαση του οργανισμού να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας με μια καινούργια για το λόγο ότι αυτή που χρησιμοποιούσαμε κατά τη διάρκεια της ασθένειας θεωρείται μολυσμένη.

Λύσε τις απορίες σου

Σχεδόν πάντα οι ασθενείς μου με ρωτούν εάν πρέπει να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα σε καθημερινή βάση. Τα στοματικά διαλύματα καθώς και οι εξειδικευμένες οδοντόπαστες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο θεράπων οδοντίατρος συστήσει την εφαρμογή τους και συνήθως αυτό γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως μετά από ένα βαθύ καθαρισμό, θεραπεία ουλίτιδας – περιοδοντίτιδας ή έπειτα από κάποια χειρουργική εξαγωγή ή τυχόν επέμβασης στο στόμα.

Δεν αμελούμε την καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Πέρα από τον αναγκαίο καθαρισμό των δοντιών μας, ο οποίος αποτελεί τη συντήρηση της υγιεινής του στόματος μας, ελέγχουμε και εντοπίζουμε τυχόν φθορές που μπορεί να έχουν προκληθεί στο μεσοδιάστημα, σε αρχόμενο στάδιο, πράγμα που μπορεί να μας γλυτώσει μακροπρόθεσμα από πόνο αλλά και χρήματα.
Καλές συνήθειες

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών; Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των νέων γονιών. Η απάντηση είναι ότι το πλύσιμο του στόματος ξεκινά από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο δόντι!

Έχω διαπιστώσει ότι στο 95% των περιπτώσεων , τα βρέφη κοιμούνται το βράδυ πίνοντας με το μπιμπερό το γάλα τους. Συχνά μάλιστα οι μητέρες τους μου αφηγούνται ότι τα παίρνει ο ύπνος πριν καλά καλά το τελειώσουν. Αν αυτό συνεχίζεται και αφού αρχίσουν να ανατέλλουν τα πρώτα δόντια του παιδιού μας (νεογιλά), η πλάκα που δημιουργείται φυσιολογικά μετά τα γεύματα, δεν απομακρύνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών. Να σας επισημάνω ότι τα νεογιλά δόντια είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα σε σύγκριση με τα μόνιμα.

Μόλις ανατείλει το πρώτο δόντι, μπορούν οι γονείς να χρησιμοποιούν μια αποστειρωμένη γάζα την οποία μπορούν να βρέχουν με λίγο χαμομήλι ή ακόμη καλύτερα, μπορούν να προμηθευτούν από το φαρμακείο τους ειδικές βρεφικές δακτυλικές οδοντόβουρτσες οι οποίες είναι μαλακές και χωρίς PVC. Βοηθούν στον καθαρισμό και στο μασάζ των παιδικών δοντιών και ούλων.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η συμφιλίωση του παιδιού με τον οδοντίατρο, σε κάποιες χώρες δε, αυτό είναι υποχρέωση του γονέα. Αυτό σημαίνει οι το παιδί από την προσχολική ηλικία έχει μάθει να δέχεται ευχάριστα τουλάχιστον τον στοματικό έλεγχο.

Ένας απλός και αποδοτικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι οι γονείς να πραγματοποιούν επισκέψεις στον οδοντίατρο συνοδεύοντας το παιδί τους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα . Σε αυτές τις αρχικές επισκέψεις ο κύριος στόχος είναι η εκπαίδευση του παιδιού, στο να δέχεται τον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας από τον ιατρό.
Η εξέταση είναι πολύ μικρής διάρκειας και ακολουθεί επιβράβευση του παιδιού, ώστε να εγγράψουμε ευχάριστες παραστάσεις και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον οδοντίατρο. Επίσης όσον αφορά τη διαδικασία της φθορίασης πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ότι είναι μια ιδιαιτέρως χρήσιμη θεραπεία πολύ σημαντική για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη, ευχάριστη και το κυριότερο διάρκειας μόνο περίπου 3 λεπτών. Πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο από τον θεράποντα οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο. Στην ηλικία των 6 – 15 ετών , όταν το παιδί αναπτύσσεται, το φθόριο ενσωματώνεται εύκολα στη δομή του σμάλτου των δοντιών και παρέχει συνεχιζόμενη προστασία. Η διαδικασία της φθορίωσης γίνεται τουλάχιστον μια έως δυο φορές το χρόνο, σε καθαρά δόντια.

Από την Ελένη Κολιούλη για το περιοδικό "The Body"
Χειρ/γός Οδοντίατρος- Εμφυτευματολόγος
D.D.S – M.Sc, smilecenter.gr