«Ποιες κακές συνήθειες προκαλούν δυσκοιλιότητα»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Σας αφορά!

«Ποιες κακές συνήθειες προκαλούν δυσκοιλιότητα»; Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Ο ειδικός του YouWeekly.gr είναι εδώ και απαντά σε όλες τις απορίες σου! «Ποιες κακές συνήθειες προκαλούν δυσκοιλιότητα»;

Ταλαιπωρεί πολλούς η δυσκοιλιότητα. Μην αδιαφορήσετε στα μηνύματα που στέλνει το έντερό σας. Ισως προειδοποιεί για σειρά παθήσεων, ίσως διαμαρτύρεται επειδή αγχώνεστε υπερβολικά.

Διακοπές με δυσκοιλιότητα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!!!

Συχνά, οι ασθενείς ρωτούν:

Ερώτηση: Πότε το έντερο λειτουργεί φυσιολογικά;

Απάντηση: Το έντερο κάθε ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά. Πρέπει να σας ανησυχήσουν αλλαγές στις συνήθειες του δικού σας εντέρου ή ενδεχόμενη αλλαγή του μεγέθους, του σχήματος και της σύστασης των κοπράνων σας. Αν σημειώθηκε μεγάλη αλλαγή και μάλιστα διάρκειας, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ερώτηση: Ποιες κακές συνήθειες προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Απάντηση: Αν δεν πίνουμε άφθονο νερό, αν τρώμε πολύ κρέας και δη το λιπαρό και λίγα λαχανικά, αν λατρεύουμε τον… καναπέ και μισούμε την άθληση, αν έχουμε άγχος ή δραστηριότητες που μας εμποδίζουν να κενώσουμε το έντερό μας. Ενοχη είναι και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος ή τυριών ή ένα ταξίδι που αλλάζει το καθημερινό μας πρόγραμμα. Δυσκοιλιότητα εμφανίζεται και κατά την εγκυμοσύνη.

Ερώτηση: Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσω τη δυσκοιλιότητα;

Απάντηση: Πίνετε άφθονο νερό γιατί λιπαίνει το έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα. Οσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο σκληραίνουν και αποβάλλονται δύσκολα. Ναι στο γιαούρτι -δεν εννοώ τα επιδόρπια τύπου γιαουρτιού του εμπορίου- γιατί τα προβιοτικά επαναφέρουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Αγαπήστε το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, που είναι πλούσια σε απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου φυτικές ίνες. Αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σύκα και δαμάσκηνα ωφελούν επειδή συνδυάζουν φυτικές ίνες και σάκχαρα που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Και το ωμό ελαιόλαδο μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά τις κενώσεις: μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί είναι ωφέλιμη.

Ερώτηση: Ολοι μπορούν να καταναλώνουν άφθονες φυτικές ίνες;

Απάντηση: Χρειάζεται προσοχή αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή για καρδιολογικά νοσήματα ή νοσήματα των αγγείων γιατί η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής. Και όσοι πρόσφατα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα πρέπει να συνεννοηθούν με το γιατρό τους για το αν μπορούν να καταναλώσουν φυτικές ίνες.

Ερώτηση: Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;

Απάντηση: Αν συνεχίζεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ζητήστε από γιατρό να την αξιολογήσει. Εκτός από εξετάσεις αίματος, αν είστε άνω των 50 θα χρειαστεί και κολονοσκόπηση.

Ερώτηση: Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα;

Απάντηση: Πολύποδες, νεοπλάσματα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, νευρολογικά νοσήματα όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος του Parkinson και σκλήρυνση κατά πλάκας, ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης και υποθυρεοειδισμός. Ισως, την αποβολή κοπράνων εμποδίζει κάποιος καλοήθης ή κακοήθης όγκος. Ο καρκίνος στο παχύ έντερο συνήθως συνοδεύεται και από αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους. Στις παραπάνω ασθένειες προσθέστε και το «τεμπέλικο έντερο» (αδράνεια παχέος εντέρου ή τεμπέλικο κόλον), όταν δηλαδή το παχύ έντερο συσπάται ελάχιστα και συγκρατεί τα κόπρανα αλλά και την αποφρακτική δυσχεσία, κατά την οποία αν και το έντερο συσπάται κανονικά, ο ασθενής δεν μπορεί να κενώσει από το ορθό.

Ερώτηση: Είναι επικίνδυνο να μην την αντιμετωπίσω;

Απάντηση: Ναι, γιατί η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις.

Ερώτηση: Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ να είναι υπεύθυνη για τη δυσκοιλιότητά μου;

Απάντηση: Δεν είναι απίθανο να έχουν τέτοια δράση αντιδιαρροϊκά, καρδιολογικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο, χάπια σιδήρου ή αντιισταμινικά.

Ερώτηση: Τι σημαίνει αίμα στα κόπρανα;

Απάντηση: Στο «καλό» σενάριο μπορεί να οφείλεται σε καλοήθεις καταστάσεις όπως αιμορροΐδες και ραγάδες. Μπορεί όμως και να προειδοποιεί για πολύποδες ή καρκίνο του εντέρου. Αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους, πυρετό, ρίγη, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό.

Ερώτηση: Τι προκαλεί τη διάρροια;

Απάντηση: Συνήθως μια ήπια τροφική δηλητηρίαση, ίσως λοίμωξη. Αν στο παρελθόν είχατε σταθερές κενώσεις, ίσως προειδοποιεί για νόσο του Crohn- μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου- ή για ελκώδη κολίτιδα, η οποία όμως συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, αίμα και απώλεια βάρους.

Δρ. Σπύρος Γκούβαλης

Χειρουργός-Ουρολόγος


ΠΗΓΗ: TV24