IPL: Το σύγχρονο όπλο κατά της ξηροφθαλμίας που την "πολεμάει" στο λεπτό!

Πείτε "αντίο" στα κουρασμένα μάτια!

IPL: Το σύγχρονο όπλο κατά της ξηροφθαλμίας που την

Το IPL, ή αλλιώς το σύγχρονο όπλο κατά της ξηροφθαλμίας που την πολεμάει στο λεπτό είναι αυτό που σας δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα οράσεώς σας!

Κόκκινα ή κουρασμένα μάτια, θολή όραση, πόνος, «κάψιμο», αίσθηση άμμου ή ξένου σώματος, απώλεια βλεφαρίδων, ευαισθησία στο φως, δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής. Γνωρίζετε ότι, εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να πάσχετε από ξηροφθαλμία;

Πώς να κάνεις τα μάτια σου να δείχνουν μεγαλύτερα και πιο φωτεινά!

Από την Ιωάννα Κοντάρη, χειρουργό οφθαλμίατρο

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος πάσχει από ξηροφθαλμία; Πόσο επηρεάζει το δακρυϊκό φιλμ την όρασή μας; Το δακρυϊκό φιλμ -κοινώς δάκρυα- διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικά ρόλο μέσω της λίπανσης στην ποιότητα της όρασής μας, στην ευκρίνεια της εικόνας αλλά και στην προστασία της επιφάνειας των ματιών από τις μολύνσεις. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας, απλώνεται στην επιφάνεια των ματιών ένα νέο στρώμα δακρυϊκού φιλμ. Έτσι διατηρούνται ξεκούραστα και βλέπουμε «καθαρά».


Πότε έχω ξηροφθαλμία;

Στην ξηροφθαλμία, το δακρυϊκό φιλμ εξατμίζεται πολύ γρήγορα ή δεν παράγεται σε ικανοποιητική ποσότητα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα συμπτώματα που αναφέραμε. Πολλοί ακούγοντας τον όρο ξηροφθαλμία θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι απλό που μπορεί να λυθεί με λίγα τεχνητά δάκρυα. Από την καθημερινή κλινική πράξη, όμως, συμπεραίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, η οποία μπορεί να καταλήξει σε σημαντικές βλάβες στην επιφάνεια των ματιών. Εμφανίζεται με αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την όραση, ώστε να καταστήσει το άτομο υπολειτουργικό στην καθημερινότητά του.


Παράγοντες κινδύνου

Η ξηροφθαλμία απασχολεί κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 55 ετών. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία είναι ο καπνός, ο αέρας, τα αλλεργιογόνα, η μειωμένη υγρασία (χρήση κλιματιστικών), η πολύωρη και χρόνια χρήση φακών επαφής, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση makeup, η μείωση του βλεφαρισμού (πολύωρη εργασία μπροστά σε οθόνες). Επίσης μπορεί να εμφανίζεται σε άτομα που ακολουθούν χρόνια τοπική αγωγή με κολλύρια που περιέχουν συντηρητικά, καθώς και συστηματική θεραπεία με φάρμακα όπως αντιισταμινικά ή ισοτρετινοΐνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για δερματοπάθειες). Αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα των ατόμων που πάσχουν από δερματικές παθήσεις όπως ροδόχρου ακμή, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. σύνδρομο sjogren), συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως θυρεοειδοπάθεια κ.λπ. Αρκετά συχνά, κυρίως οι γυναίκες παραπονιούνται για έντονη ξηροφθαλμία έπειτα από διαθλαστικές επεμβάσεις όπως LASIK ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέεται με τη βλεφαρίτιδα (δυσλειτουργία μεϊβομιανών αδένων).


Αίτια

Τα αίτια της ξηροφθαλμίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και είναι πολύ σημαντικό να γίνει πρωτίστως η σωστή διάγνωση, προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο και έχει ως βασική προϋπόθεση τη συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Η σύγχρονη τεχνολογία μaς δίνει τώρα πια τη δυνατότητα να μελετάμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την οφθαλμική επιφάνεια ποιοτικά αλλά και ποσοτικά, ώστε να αναγνωρίζουμε τα παθολογικά αίτια αλλά και μέσω της συγκριτικής μελέτης να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ζεστές κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα, τοπική ή από το στόμα αγωγή με αντιβιοτικά, σταγόνες στεροειδών, σταγόνες κυκλοσπορίνης, αυτόλογος ορός, ένθεση βυσμάτων (plugs) είναι μερικά από τα όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Επίσης είναι πιθανό αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες να βοηθήσουν. Σύμφωνα με μελέτες, συμπληρώματα διατροφής με ω3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο.


Σύγχρονες θεραπείες χωρίς τη χρήση χημικών παραγόντων

Τα τελευταία χρόνια, στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας έχει προστεθεί η φωτοθεραπεία, γνωστή ως IPL (Intense Pulse Light Treatment).

Η θεραπεία με IPL χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από δερματολόγους για τη θεραπεία δερματικών νόσων όπως ροδόχρους ακμή, αγγειακές παθήσεις προσώπου, δυσχρωμίες/πανάδες, μείωση ρυτίδων σε συνδυασμό με botox (rejuvenation) και για αποτρίχωση. Έπειτα από σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονταν σε ανάλογες θεραπείες παρουσίαζαν όχι μόνο βελτίωση στην όψη του δέρματός τους αλλά και στην ξηροφθαλμία.

Σήμερα αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας/βλεφαρίτιδας. Ασθενείς οι οποίοι τυγχάνει να πάσχουν επίσης από ροδόχρου ακμή, ατοπική ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία με IPL.

Πρόκειται για θεραπεία με φως (και όχι με laser). Η συσκευή -με τη βοήθεια της οποίας γίνεται η θεραπεία- χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα, ώστε να εισέρχεται φως σε συγκεκριμένο μήκος κύματος και να καταπολεμάει τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία των βλεφάρων, τα οποία συχνά είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή των βλεφάρων και τη δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων και του δέρματος. Ακόμα, η ενέργεια του φωτός απορροφάται από τους αδένες με αποτέλεσμα τη ρευστοποίηση των παχύρρευστων εκκρίσεων και τον απεγκλωβισμό των βλεφαρικών αδένων. Το φως διεγείρει τους ινοβλάστες να συνθέσουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα ένα δέρμα πιο σφριγηλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για 100% φυσική θεραπεία. Είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (10-15 λεπτά).

Οι παράμετροι οι οποίες χρησιμοποιούνται στην εκάστοτε θεραπεία είναι ανάλογες με τον τύπο του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι απαραίτητη η προστασία με ειδικά γυαλιά. Η θεραπεία εφαρμόζεται αφού προηγουμένως στην περιοχή έχει τοποθετηθεί ένα δροσερό gel.

Μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στις δραστηριότητές μας, χωρίς κανέναν περιορισμό. Τυχόν ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας υποχωρεί μέσα στις επόμενες ώρες. Χρειαζόμαστε αντηλιακή προστασία για 1 εβδομάδα σχεδόν μετά τη θεραπεία. Συνήθως στην αρχή χρειάζονται μέχρι και 4 συνεδρίες (μία κάθε μήνα). Η συχνότητα των θεραπειών διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι ανάλογη με τη βαρύτητα της πάθησης.

Αρκετοί ασθενείς ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία κάθε 3-6 μήνες όχι μόνο λόγω του περιορισμού των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας αλλά και λόγω της βελτίωσης που παρουσιάζει το δέρμα, που γίνεται πιο υγιές και λαμπερό.

Σε κάθε περίπτωση ο οφθαλμίατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος να συστήσει την κατάλληλη αγωγή για τα μάτια σας.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ THE BODY