Θρομβώσεις: Ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα και πως θα τις προλάβετε;

Σας αφορά!

Θρομβώσεις: Ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα και πως θα τις προλάβετε;

Ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα και πως θα προλάβετε τις θρομβώσεις; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για για να προστατέψετε την υγεία σας!

Οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, δηλαδή το οξύ καρδιακό έμφραγμα (από θρόμβο σε αρτηρία της καρδιάς), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (από θρόμβο που μπλοκάρει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο) και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (όταν ο θρόμβος μεταφερθεί από τα πόδια μέσω του αίματος στους πνεύμονες), οφείλονται κυρίως στη θρόμβωση, οπότε η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της είναι απαραίτητες!

Τεράστια προσοχή: Τα συμπτώματα που σας προειδοποιούν για έμφραγμα ένα μήνα πριν!

Δρ. Σπύρος Γκούβαλης

Χειρουργός-ουρολόγος

Η πήξη του αίματος είναι μια απαραίτητη λειτουργία, η οποία επιτελείται στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, το ενδοθήλιο, το οποίο έχει πηκτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες σε ισορροπία. Όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα), όταν δηλαδή το αίμα πήζει και αποκτά ζελατινοειδή μορφή, η κυκλοφορία του στο αγγείο διακόπτεται εντελώς ή παρεμποδίζεται. Έχει παρατηρηθεί ότι ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων στα αγγεία αυξάνεται τον χειμώνα.

Η θρόμβωση στην εσωτερική φλέβα του ποδιού είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ωστόσο, οι θρόμβοι είναι χρήσιμοι όταν σε περίπτωση τραυματισμού τα κύτταρα του αίματος σχηματίζουν θρόμβο στο σημείο της ανοιχτής πληγής, για να διακόψουν την αιμορραγία. Αν όμως σχηματιστούν εσωτερικά σε αιμοφόρο αγγείο, είναι επικίνδυνο να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Θρόμβοι μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες φλέβες, π.χ. στους βραχίονες.

Ανησυχητικά συμπτώματα

Συμπτώματα που πρέπει άμεσα να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο είναι: Βήχας με ίχνη αίματος, ταχυκαρδία, τάση λιποθυμίας, δύσπνοια ή και πόνος κατά την αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος, πόνος που εκτείνεται σε ώμο, χέρι, μέση ή σαγόνι, αίσθημα αδυναμίας ή μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα άκρα, ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση λόγου, διαταραχή της όρασης, πρήξιμο στα άκρα, κοκκίνισμα και πόνος.

Άλλα συμπτώματα που προειδοποιούν για κυκλοφορικό πρόβλημα λόγω θρόμβου είναι:

Κράμπες στα πόδια. Τις προκαλούν οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και είναι αποτέλεσμα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Παράλληλα με τις κράμπες, εκδηλώνεται πόνος ή πρήξιμο στα πόδια.

Μουδιασμένα άκρα. Μην αδιαφορήσετε αν μουδιάζουν συχνά, κυρίως αν είστε υπερτασικοί.

Χλωμό δέρμα. Οι θρόμβοι διαταράσσουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζουν την όψη του δέρματος.

Αλλαγή στη θερμοκρασία των άκρων. Το δέρμα είναι στην αφή είτε πιο κρύο είτε πιο ζεστό από το φυσιολογικό. Και πάλι το σύμπτωμα οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του αίματος.

Πόνος στη μέση. Αν και είναι μη αναμενόμενο σύμπτωμα, προκαλείται όταν ο θρόμβος βρίσκεται στην πύελο (δηλαδή στη λεκάνη) ή στην κάτω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η βασικότερη στην κοιλιακή χώρα. Αν ο θρόμβος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ροής αίματος προς τα άκρα.

Εφίδρωση. Συνδυαστικά με τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να προειδοποιεί για θρόμβο στους πνεύμονες ή στην καρδιά.

Ομάδες κινδύνου

Αν και η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, σε ορισμένες ομάδες είναι πολύ πιο πιθανή αλλά και επικίνδυνη.

Υπέρβαροι. Είναι πιθανότερο να σχηματιστούν θρόμβοι στο εσωτερικό των φλεβών τους, οι οποίοι να μεταφερθούν στο αίμα και να προκαλέσουν φλεβική θρομβοεμβολή: ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Έγκυες. Οι αυξημένες ορμόνες (κυρίως οιστρογόνα) στο αίμα τους μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην πήξη του αίματος. Επιπρόσθετα, το έμβρυο, καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, μπορεί να πιέσει τα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς και να μπλοκάρει την ομαλή ροή αίματος.

Χρόνιες παθήσεις. Διαβήτης ή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, ενοχοποιούνται για τον σχηματισμό θρόμβων.

Οικογενειακό ιστορικό. Εκτιμάται ότι θρόμβωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής διαταραχής που επηρεάζει την πήξη του αίματος.

Έλλειψη άσκησης. Όσοι κάνουν δουλειά γραφείου ή είναι οδηγοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Για να αποφύγουμε τη θρόμβωση πρέπει να ασκούμαστε καθημερινά, έστω και ήπια, με ημίωρο περπάτημα. Αν ταξιδεύουμε, κάνουμε μικρές στάσεις. Επιπρόσθετα διατηρούμε φυσιολογικό το βάρος μας και πίνουμε άφθονο νερό όλες τις εποχές του χρόνου, γιατί η αφυδάτωση συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων.

Οι ειδικοί συστήνουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να περιορίσουν την κατανάλωση κρόκων αυγού, βοδινού κρέατος και τροφίμων με πολλή χολίνη και να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TV24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,50€